Putini käsul on Eesti Venemaa jaoks ebasõbralik riik

Inna-Katrin Hein
Copy
Venemaa president Vladimir Putin 27. aprillil Peterburis Tauria palees, kus ta pidas kõne parlamendi seadusandjate nõukogule
Venemaa president Vladimir Putin 27. aprillil Peterburis Tauria palees, kus ta pidas kõne parlamendi seadusandjate nõukogule Foto: ALEXEY MAISHEV/AFP/Scanpix

Venemaa välisministeerium tegi president Vladimir Putini käsul nimekirja ebasõbralikest riikidest. Sellest teatas 27. aprillil Venemaa riiklik telekanal Rossija 1.

Nimekirjas on kokku üheksa riiki ning selle eesotsas on Ameerika Ühendriigid. Venemaa ja USA suhted on olnud madalseisus aastaid.

Järgnevad Eesti, Läti ja Leedu, mis on ajalooliselt Venemaale pinnuks silmas. Ülejäänud riigid on Suurbritannia, Gruusia, Poola, Ukraina ja Tšehhi.

Väljaanne Izvestija kirjutas viitega välisministeeriumi allikale, et nimekirjas olid ka Austraalia ja Kanada. Vene telekanali saates etteloetud nimekirjas neid riike ei olnud.

Saksamaa ja Prantsusmaa olid Izvestija andmetel välja jäetud, kuna nad on Washingtonist piisavalt iseseisvad.

Mitmel nimekirjas oleval riigil on viimasel ajal olnud Venemaaga vägikaikavedu diplomaatilisel pinnal.

Tšehhi saatis kaks Venemaa diplomaati hiljuti riigist välja, kuna kahtlustab venelasi 2014. aastal kaks ohvrit nõudnud plahvatuse korraldamises.

Venemaa teatas täna, et saadab välja seitse diplomaati, kelle seas on eestlasi, lätlasi, leedulasi ja slovakke.

Venemaa suhted Ukrainaga on pingelised, kuna mõlemad on koondanud oma sõjaväe kahe riigi piirile. Eelmisel neljapäeval teatas Venemaa, et tema sõjalised õppused lõpevad ja sõdurid naasevad baasidesse.

Venemaa nimekiri piirab Venemaal asuvate välissaatkondade töötajate arvu. Teiste riikide saatkonnad ei saa enam venelasi palgata.

President Vladimir Putini korraldusega võib nimekirja ja selle tingimusi vajadusel muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles