METSIK MÜRGEL ⟩ Hollandis mattusid tänavad karmidest piirangutest hoolimata juubeldava inimmassi alla

Kert Avasalu
Copy
Rahvas Amsterdami keskel tähistamas.
Rahvas Amsterdami keskel tähistamas. Foto: AP/Scanpix

Ei takista vallid, kraav ega koroona, kui rahvuslik püha tahab tähistamist. Hollandis pakkis kuningapäev linnasüdamed hoolimata hoiatustest pidutsevat rahvast täis.

Amsterdami linnavalitsus tegi avalduse, kus kutsus üles väliskülalisi teisipäeval linna mitte külastama, sest see on «liiga täis». Selline ootamatu teade tehti kuningapäeva puhul, kui kohalik rahvas tuli kõige kiuste massiliselt tänavatele pidutsema.

Kohaliku meedia teatel jäid ära kõik traditsioonilised tänavaturud ja kontserdid. Samuti kehtib riigis praegu range kord: kodust välja minnes võib kohtuda maksimaalselt ühe inimesega ning kõik ärid on suletud. Sellest hoolimata kogunes päikeselisel päeval välja tuhandeid.

Tänavatel oli tuhandeid.
Tänavatel oli tuhandeid. Foto: AP/Scanpix

Linnaväljakud olid täis juubeldavat rahvast, samuti kanalid. «Tähistagem kuningapäeva kodus,» rõhutas linnavalitsus. Päeval hakati Amsterdamis ka avalikke parke sulgema. Kuningas Willem Alexander avaldas aga lootust, et sellist piirangutega kuningapäeva «ei pea kunagi kordama».

Koningsdag'iga tähistatakse Hollandis kuninga sünnipäeva. Seepärast on ka selle püha kuupäev aastasadade jooksul muutunud. Kuninganna Beatrixi võimuaja lõpuni 2013. aastal oli see traditsiooniliselt 30. aprillil. Praeguse kuninga Willemi sünnipäev on vaid kolm päeva varem, mispärast muudeti ka kuupäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles