Monika Tuvi avaldas ideaalse lõõgastusnipi: see on rahustav tegevus ja mõjub vaimule nii hästi

Raadio Elmar
Copy
Tantsutreener Monika Tuvi
Tantsutreener Monika Tuvi Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkisime koolivaheajast ja sellest, kuidas lastele antud periood põnevaks ja kasulikuks muuta. Kuidas aga pereema kogu tempo juures ise ennast maandab? Oma kogemusest rääkis tuntud tantsutreener Monika Tuvi. 

Monika Tuvi meenutas raadio Elmar hommikuprogrammis oma nooruspõlve koolivaheaja elamusi. «Kui mina veel koolis käisin, siis suvevaheajad möödusid eelkõige töötähe all. Osalesime töö- ja puhkelaagrites. Esimene pool suvest käisime kõplamas või näiteks kive korjamas - tänu sellele teenisime ka taskuraha. Teise poole suvest veetsime üldjuhul laagrites, seal sai sporti teha ning võistelda,» muigas Tuvi.

Kolme lapse ema sõnas, et kui tänapäeva koolilastele konkreetseid ideid või juhtnööre ajaveetmise teemal kätte ei juhataks, siis nad jääksid ilmselt tuppa istuma. «Kui ise ideid ei anna, siis on teada...jäädakse kinni nutiseadmesse. Aga eks on ka erandeid. Kui on sisse harjutatud, et laps peab iga päev värskes õhus liigutama, siis nad teevad seda hea meelega. Pean tunnistama, et mu enda lapsed veedavad päris palju aega õues. Üllatav on ka see, et noored on hakanud vanakooli õuemänge mängima, näiteks ukaka'd või viit miinust. See on väga lahe,» lisas ta.

Hetkel küll välisreisidele ei pääse, kuid Tuvi jagas väärt nõuandeid, mida põnevat annab koos perega ette võtta kodumaistes oludes. «Ise veedame muidugi palju aega Otepääl. Toredad on ka kohad, kus lapsed saavad loomade seltsis olla. Loomaaed on hetkel suletud, kuid vahva koht on näiteks Ranna Rantšo. Seal saab samuti loomade keskel olla ja tegemist on tõeliselt laheda paigaga. Halb asi see, et sealt on alati raske ära tulla - kui vaid saaks, siis võtaks need kitsed, kanad ja lehmad koju kaasa! Viimane sealne elamus oli kassipojaga tutvumine, keeruline oli lapsele seletada, miks me loomakest kaasa ei saa võtta. Linnalastele mõjuvad talude ekskursioonid alati väga toredalt,» naeris ta.

«Lastega saab vabas õhus muidugi nii palju põnevat korraldada. Miks mitte näiteks üks korralik jalkavõistlus korraldada? Või siis batuudi peal hüpata? Toreda mängu idee andis ka mu sõbranna koolieelikust laps. Mäng nägi välja järgmiselt: laps läks õue ja kirjutas üles kõik, mida ta seal nägi. Üheaegselt sai ta aega veeta värskes õhus ning õppida uusi asju. Päris tore on ju ühendada vaba aeg ning õppimine,» märkis Tuvi.

Tuvi tunneb rõõmu, et vaatamata kehtivatele piirangutele on laste treeningtegevused teatud ulatuses ikkagi lubatud. «Kuigi lastele mõeldud grupitreeningute tegevused on hetkel samuti keelatud, tuleb jälgida, mida muud põnevat need treeningkohad välja mõtlevad. Me kasutame neid võimalusi maksimaalselt ja lapsed ise tahavad seda. Lapsed käivad jalkakoolis ning hetkel toimuvad õuetreeningud üksühele, on teatud tegevusi ka Zoom keskkonnas. Seega, treeningud on jätkunud ja see on vaid hea. Kui lastelt võetakse ära ka trennirutiin, siis oleks ikka päris paha,» sõnas ta.

Aktiivne pereema jagas ka nippe, kuidas ta leiab aega iseenda jaoks. «Ma olen võtnud endale aja, mil saan minna üksi kõndima ja samal ajal kuulan mõnda head Elisa keskkonna raamatut. Kodus mul lugeda ei lasta - ikka keegi hõikab või tahab midagi, mistõttu pean hakkama mõtet taas otsast peale lugema. Õues saan aga rahulikult kõndida ja kuulata samal ajal kõrvaklappidest raamatut. Olen vist nii juba kümneid raamatuid endale sisse hinganud! See on erakordselt rahustav tegevus ja mõjub vaimule nii hästi. Iga päev kõnnin reaalselt kümme kuni viisteist kilomeetrit. See on minu aeg! Hiljaaegu oli kuulamisel eriti põnev raamat, mistõttu pidin lausa kaks korda päevas kõndimas käima. Teine asi, mis mulle tohutult meeldib, on mu Zoom keskkonna treeningud, ka see on minu aeg,» märkis Monika Tuvi raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles