ÕHTU! Peeter Võsa: Tšornobõl on ausambaks auahnusele, orjameelsusele ja inimlikule lollusele (1)

Õhtu!
Copy

Pühapäeva õhtul jõuab Kanal 2 eetrisse erisaade «Peeter Võsa. Tšornobõli katastroofi pikk vari», mille võtetelt äsja naasnud legendaarne telemees käis retkemuljeid eile «Õhtu!» saates jagamas.

Erisaade valmis Tšornobõli tuumakatastroofi 35. aastapäeva ja Kanal 2 ekraanile jõudva HBO auhinnatud minisarja «Tšornobõl» puhul. Saade viis Peeter Võsa kaema kiirgusest siiani räsitud piirkonda, et näha, mis elu seal tänapäeval elatakse. 

Saate mõte tuli ootamatult – Peeter Võsal polnud isegi kehtivat passi, kui telekanal otsustas kartmatu lendsalga läbi koroonat põdeva Ida-Euroopa otse sündmuspaika lennutada. «Kohe ütlesin jah! Kui on maavärinad, katastroofid, surm ja viletsus, siis mina olen õige mees, kellele helistada. Hull aeg nõuab hulle inimesi ja otsus minna tuli kergelt,» sõnas Võsa enne retkele minekut. 

Nüüd, olles tuumatallermaa ära näinud, leiab ta, et ajaloo tajumiseks on kohalolu väga oluline ning missioon oli tõsine. «Ilusat ei ole seal midagi, see on tõesti kurb sündmus ja Tšornobõl ja Prõpjat on ausambaks auahnusele, orjameelsusele ja inimlikule lollusele. Kõige selle tagajärjel kõik see juhtuda saigi. See, et seal mõni insener istuma pandi ja vanglas ära suri, on köki-möki. Leiti ka, keda karistada. Olematuks ei tee mitte kuidagi,» sõnas Võsa saates.

Nii ei läinud Võsa kaugele maale mitte võsapetsilikult nalja otsima, vaid ikkagi tegelikkust vahendama. «Igal mündil on siiski kaks poolt ja ei ole midagi teha – kui kaamera käima läheb ja ma ständerit teen, hakkavad asjad juhtuma,» muheles telemees siiski, et elu leiab teda n-ö ise üles.

Kohapeal kohtus Võsa mitmete kohalike inimestega, kellega vaataja saates lähemalt tuttavaks saab. «Ukrainlased on olemuselt soojad, lahked ja südamlikud,» muljetas ta. Ta lisas, et ametkond tuli võttemeeskonnale mitmel pool kenasti vastu, kui osati õige nurga alt läheneda. «Õnneks on maailmas paiku, kus miski pole muutunud ja kus maksab endiselt krõbisev ja mulisev,» märkis Võsa.

Seda «mulisevat» ehk kohalikku metsakohinat mekkis Võsa ühe kohaliku vanaproua seltsis, kellele viidi külakostiks jäätist ja limonaadi. Vastutasuks pakkus proua teletiimile kohaliku marjamoosiga vareenikuid, kuigi kiirgusohu tõttu ei soovitata turistidel sealseid saadusi süüa. «Olen teinud Tšornobõlis kõike, mida ei tohi: joonud kaevust vett, söönud marju ja lasknud prouaga metsakohinal vuliseda,» rääkis Võsa. Küll aga peeti karmimates paikades reeglitest siiski kinni: näiteks nn punases metsas, kus dosimeeter ka 35 aastat hiljem murettekitavalt kõrget kiirgustaset näitab.

Auhinnatud minisari «Tšornobõl» alustab Kanal 2s 26. aprillil
Auhinnatud minisari «Tšornobõl» alustab Kanal 2s 26. aprillil Foto: Kanal 2

Tšornobõli erisaade «Peeter Võsa. Tšornobõli katastroofi pikk vari» on eetris pühapäeval, 25. aprillil kell 21.05.

Auhinnatud viieosaline minisari «Tšornobõl» (Chernobyl, 2019) alustab Kanal 2s esmaspäeval, 26. aprillil ning on Kanal 2 eetris argiõhtuti kuni reedeni välja. Auhinnatud sarjas astuvad üles Jared Harris, Stellan Skarsgård, Jessie Buckley jt. 

Vaata saadet otse ja järele Apollo TVs. Konto loomisel teenuse esimesed 60 päeva tasuta!

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles