Kahekordne olümpiavõitja: Norra laskesuusatajad on maakera kõige haigemad inimesed

Elu24
Copy
Norra laskesuusakoondislane Sturla Holm Lägreid (pildil) on endise Vene biatleedi Dimitri Vassiljevi sõnul haige patsient, kes võidab terveid sportlasi.
Norra laskesuusakoondislane Sturla Holm Lägreid (pildil) on endise Vene biatleedi Dimitri Vassiljevi sõnul haige patsient, kes võidab terveid sportlasi. Foto: Antti Aimo-Koivisto via www.imago-images.de/imago images/Lehtikuva/Scanpix

Venemaa suusatamise võtmeisikud on viimasel ajal avalikult spekuleerinud Norra suusatähtedele antud erilubade üle, mis annavad õiguse tarbida teatud ravimeid, näiteks astmaravimeid.

Näiteks Venemaa suusaliidu juht Jelena Välbe tõdes hiljuti Championatile, et Therese Johaugi mäekõrgune paremus teiste ees tekitab küsimusi ning ärgitab mõtteid liikuma teatud suunas.

«Ta on võitnud peaaegu kõik pikamaadistantsid viimase kolme aasta jooksul. Maailmakarikasarjas võidab ta teisi kolmeminutilise vahega,» rääkis Välbe.

Nüüd on sõna võtnud ka Vene laskesuusatamislegend, kahekordne olümpiavõitja Dimitri Vassiljev.

Vassiljevi sihtmärgiks sai lõppenud hooajal suure läbimurde teinud 24-aastane Norra laskesuusastaar Sturla Holm Lägreid. Norralane võitis Sloveenias Pokljukas toimunud MMil neli kuldmedalit.

Lägreid debüteeris MK-sarjas alles aasta tagasi, kuid juba lõppenud hooajal võitles MK-sarja üldvõidu eest. Tänavu tuli ta kokkuvõttes siiski teiseks, kuid oli parim tavadistantsidel ning jälitussõitudes.

«Mul on raske mõista, kuidas temast kui täiesti keskpärasest sportlasest sai üleöö äkki supertäht. Küsimused on õhus, tahaksin neile vastuseid saada,» ütles Vassiljev Sportsdaily vahendusel.

«Millal need erivabadused lõpevad? Teame, et Norra suusatajad ja laskesuusatajad on maakera kõige haigemad inimesed. Aga lõpuks nad võidavad kõik.»

Vassiljevi arvates on kehtivatel erilubadel teatud ravimite tarvitamiseks otsustav roll norralaste edus. 

«Sellepärast nad ongi megasportlased. Seejuures on astmarohud veel need kõige leebemad ravimid. Tõenäoline on, et nad panevad ka steroide ja kangeid anaboolseid ravimeid. Minu arust tuleks avalikustada, milliseid astmarohtusid milline sportlane võtab. Usun, et tervetel sportlastel on õigus teada, millise ravimiga haiged patsendid neid võidavad.»

Vassilijevi sõnad on jõudnud ka norralaste kõrvu. 

Norra laskesuusakoondise treener Siegfried Mazet vastas Vassiljevile oma Twitteri kontol.

«See solvab mu tööd, kui Sturla Lägreidi või kedagi teist süüdistatakse dopingu tarvitamises. Dmitri Vassiljev, kui sa tuled riigist, millel on selline minevik, siis võiksid parem oma suu kinni hoida,» kirjutas Mazet.

Venemaa on teatavasti eemaldatud paljude spordialade suurvõistlustelt just riiklikult mahitatud dopinguprogrammi pärast. Venemaa sportlastel on keelatud kasutada rahvuslikku sümboolikat ning näiteks suusatamise MMile pääsesid ainult need Venemaa atleedid, kel õnnestus tõestada, et nad pole dopingut tarvitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles