Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Ewert and the Two Dragons.
Ewert and the Two Dragons. Foto: Madis Sinivee

Toome teieni 15. nädala muusikauudised. Ewert and the Two Dragons andis välja live-albumi, Duo Ruudul ilmus videosingel, Tallinn Music Week lükkub sügisesse, Alen Veziko avaldas loo pealkirjaga «7 miili», Khai üllatas kuulajaid uue lühialbumiga, 

Ewert and the Two Dragons andis välja live-albumi

«Live at the Arena» on esimene areenikontserdil salvestatud album Eesti artistilt. Albumit saab kuulata kõikidest digikanalitest ning mai lõpus ilmuvat duubelvinüüli saab ette tellida 311.ee veebipoest. 17 looga kontsertalbum «Live at the Arena» on salvestatud viis aastat tagasi, 2016. aastal toimunud välja müüdud kontserdil Saku Suurhallis. Tegemist oli toona üle pika aja esimese kohaliku artisti areenikontserdiga ning bändi käis kuulamas ja vaatamas üle 6000 inimese.
 

Duo Ruudul ilmus videosingel «Noore kuu Tervitamine»

Duo sõnul on loo näol tegu Eesti pärimusest inspireeritud loitsuga, mida saadavad kandlehelid. «Noore kuu tervitamine» on esimene singel suve hakul ilmuvalt lühialbumilt «Kulla kerguseks». Loo salvestas ning viimase lihvi andis Portugali helirežissöör José Diogo Neves ning video võttis Manufaktuuri hoone sammastega saalis üles Ako Lehemets, keda seob Duo Ruuduga ka varasem koostöö. Tulevasele albumile on duo sõnul erinevaid teid pidi jõudmas mitu tervendava toimega lugu. Nii ka loits «Noore kuu tervitamine», mis on sündinud vahetult enne pöördeliste sündmuste algust maailmas eelmisel aastal. Muusikud loodavad, et need lood hoiavad kuulajal meele rõõmsana ja keha tervena.
 

Rahvusvaheline festival Tallinn Music Week lükkub sügisesse

Juunis toimuma plaanitud rahvusvaheline muusika- ja linnafestival Tallinn Music Week (TMW) lükkub sügisesse. Festival leiab aset 29. septembrist 3. oktoobrini. Tänasest kuni aprilli lõpuni on avatud täiendav esinemistaotluste vastuvõtt muusikutele, kes soovivad festivalil üles astuda. Koostöös TMW ja valdkondlike arendusorganisatsioonidega toimub 11. juunil Von Krahli Teatris Eesti muusikaturu fookuspäev. Päeva keskmes on kodumaise muusika- ja kultuurisektori ning sellega seotud ettevõtlusmaastiku taastumine ja uuestisünd. Eesti muusikaturu päeva programm kuulutatakse välja aprilli jooksul. Festivali passid ja Eesti muusikaturu fookuspäeva pass on müügil festivali veebipoes shop.tmw.ee.
 

Alen Veziko andis välja uue videosingli

Muusik avalikustas loo pealkirjaga «7 miili». Veziko kirjutab sotsiaalmeedias laulu, et 2021. aasta alguses said nad bändikaaslastega kokku, et teha ettevalmistusi suvel toimuvateks kontsertideks. Tegemiste käigus jõudsid nad lauluni, mille saamislugu ja sõnum on tänasesse päeva igati ajakohane. «7 miili» on kirjutatud 2006. aastal ühele Veziko sõbrale, kelle maine teekond jäi raske haiguse tõttu liiga lühikeseks. Tänavu, 15 aastat hiljem, on maailma tabanud katastroof, mille tulemusena on väga paljud inimesed kaotanud oma lähedasi ja pereliikmeid. «Sealpool seitset miili, on veel veidikene maad…» on fraas, mis sümboliseerib lootust, et ühes teises ajas ja ruumis näeme neid taas…
 

ETV-S tutvustatkse reedeti tänavuse Eurovisiooni laule

Reedel, 16. aprillil kell 20.30 läks eetrisse saate “Eurovisiooni laulud 2021” esimene osa. Koos saatejuhtide Grete Kulla ja Tõnis Niinemetsaga saab üle kuulata-vaadata kõik Eurovisiooni lauluvõistlusele valitud lood. Kuigi alguses pidi 2021. aasta konkursist võtma osa 41 riiki, siis lõplikuks riikide arvuks jäi 39. Esimesena kukkus ära Armeenia, sest märtsi alguses kinnitas Armeenia rahvuslik avalik-õiguslik telekanal AMPTV, et nad ei saa võistlusel osaleda sotsiaalsete ja poliitiliste kriiside tõttu, mis vallandusid pärast eelmisel aastal toimunud Mägi-Karabahhi sõda. Teisena eemaldus Valgevene, kuna Euroopa Ringhäälingute Liit teatas, et riiki esindama pidanud eurolugu “Ya Nauchu Tebya” ehk “Ma õpetan sind” seab kahtluse alla Eurovisiooni mittepoliitilise olemuse ja palus seetõttu laulu ümber teha või esitada võistlusele täiesti uus lugu. Seda ei tehtud ja Valgevene diskvalifitseeriti. Saate “Eurovisiooni laulud 2021” esimest osa kordust näeb ETV-s veel homme, pühapäeval, kell 18.00. Saate teine osa läheb eetrisse järgmisel reedel, 23. aprillil kell 20.30.
 

Khai üllatab kuulajaid uue lühialbumiga

Laulukirjutaja ja melanhoolse popmuusika artist Khai avaldas oma esimese EP ja muusikavideo. Kolmest singlist koosnev «Mirror» on melanhoolse tooniga minialbum, millesse on segatud tükike intiimsust, sügavust ja naiselikku õrnust. Artist peegeldab albumi kaudu seda osa inimeste sisemaailmast, mida teiste pilkudele enamasti ei näidata. Khai sõnul räägib EP peamiselt vaimsest tervisest ja elu varjulisemast poolest, millega iga inimene ühel või teisel moel kokku puutub. Albumi puhul on pandud ka tugev rõhk muusikaproduktsioonile. Kuigi põhiosa on loodud elektrooniliselt, siis stuudios salvestatud trummid annavad muusikale väga palju elulisust juurde. Album salvestati Room667 stuudios koos Roman Uvaroviga ja trummid mängis sisse Mihkel Kuusk, kes on ka Khai eelnevates heliteostes kaasa löönud.
 

Ansambel Trad.Attack! avaldas oma esimese live-albumi

Eelmisel aastal võimsa albumi «Make Your Move» avaldanud Trad.Attack! üllatab aasta hiljem esimese live-albumiga «We Miss Playing For You». Pidevalt maailmas tuuritanud bänd veetis samuti terve eelmise aasta kodumaal ning andis kontserte erinevatel festivalidel, mis olenemata keerulistest tingimustest siiski toimusid. Bändi kitarristi Jalmar Vabarna sõnul pakatab see album energiast. Koossseis valis kogumikule lood erinevatelt kontsertidelt. Materjali, mida oli vaja läbi kuulata, oli palju ja kokkumängu jõudsid kõik need palad, milles oli olemas neile omane live-energia ja positiivne tunne. Album ilmus digitaalselt ning on kättesaadav kõikidel voogedastusplatvormidel.
 

Õpetajatest koosnev ansambel kaverdas Eesti Kullafondi kuuluva laulu

Järva-Jaani ja Peetri kooli õpetajatest koosnev bänd Acadeemikud, endise nimega Õpsid on pärast mõningast vaikust areenil tagasi. Äsja avaldati uus muusikavideo ühele väga tuntud loole. Seekordse video teeb eriliseks see, et salvestatud on see otseesinemisena. Tuntud looks on 1989. aasta Henry Laksi hitt “Õpetaja”. Bändi liikmed ütlesid, et õpetajatena teavad nad, kui raske on distantsõppe olukorras leida motivatsiooni ja motiveerida oma õpilasi. Ometi nad kõik soovivad igapäevaselt motivatsiooni omada ja pakkuda. Neid motiveerib Järva-Jaani gümnaasiumis ja Peetri koolis õpilaste ette astuma just üksteise toetav õlg ja koostegemise rõõm. Bändi liikmed soovivad selle looga pakkuda toetavat õlga ja rõõmu oma kolleegidele lähedal ja kaugel, lapsevanematele ning õpilastele. Bändi kuuluvad Raigo Prants kitarril, Tarmo Kesküll trummidel, Urmas Kaio  mängib bassi, Maaja Vilipõld laulab ja Evely Traublum-Rambi on klahvpillidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles