PUUST JA PUNASEKS Kuidas saadetakse prints Philip eelviimasele teekonnale?

Elu24
Copy
«Ma kuulutan selle asja avatuks, ükskõik mis see ka oleks!». Suur­britannia kuninganna Elizabeth II visiit Tallinna 2006. aasta oktoobris. Edinburghi hertsog prints Philip avas Tallinnas tehase.
«Ma kuulutan selle asja avatuks, ükskõik mis see ka oleks!». Suur­britannia kuninganna Elizabeth II visiit Tallinna 2006. aasta oktoobris. Edinburghi hertsog prints Philip avas Tallinnas tehase. Foto: Raigo Pajula

Juba vähem kui paari tunni pärast ütleb Briti kuninglik pere headaega siit ilmast lahkunud vanaisale, isale ja abikaasale. Laome lihtsalt ja mõistetavalt lagedale, kuidas see toimub.

Prints Philipiga jäetakse hüvasti täna, maarahva aja järgi kell 17. Kogu üritus on vaid kõige tähtsamatele ninadele: ärasaatmisele lastakse ainult 15 kõige lähemat inimest, kogu üritusel võib osaleda aga 30.

See on hulga vähem kui soovijaid. Paljud on kodus, kuid sajad tunglevad Windsori lossi ümbruses, et Philipi kirstu näha, mis kulgeb mehe omaenda näpunäidete järgi meisterdatud Land Rover Defenderis.

Selle sabas tuleb kaheksa sõdurit ning nende järel kuninglik pere. Esimesena tulevad paaris poeg Charles ja tütar Anne, siis pojad Andrew ja Edward, kolmandas reas on lapselapsed William ja Harry. Nende vahele pandi vanim lapselaps Peter Phillips. Viimase rea duo moodustavad kadunud printsess Margareti abikaasa ja Anne'i abikaasa.

Nende järel tuleb aga Elizabeth II luksuslimusiinis Bentley. Edasi algava tseremoonia reeglid on koroonaajal karmid. Külalised ei laula, häält võivad teha vaid neli professionaalset lauljat ning nimekas produtsent Luke Bond orelil.

Siis on riigis vaikus, sest kõik britid meenutavad printsi leinaminutiga. Kogu üritust turvab relvastatud politseinike armee, sest võimuvastased on hoos ja käimas mitmed protestid. Windsori ümbrus näeb suuresti välja, nagu kardetaks terrorirünnakut.

Tunniajase teenistuse järel läheb Philipi kirst St George'i kabeli kuninglikku hauakambrisse, kus jääb oma aega ootama. Nimelt on täna tegemist printsi eelviimase teekonnaga ja kunagi peab ta veel rändama abikaasa Elizabethi kõrvale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles