Lodja postijaam annab külale uue hinguse

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga-Uulu maantee ääres lumevaikuses meenutab 1800. aastal ehitatud Lodja hobupostijaam aegu, mil eeskoja kõrval söögitoas teelised seiklusjutte pajatasid.
Valga-Uulu maantee ääres lumevaikuses meenutab 1800. aastal ehitatud Lodja hobupostijaam aegu, mil eeskoja kõrval söögitoas teelised seiklusjutte pajatasid. Foto: Urmas Luik

Valge Lodja postijaam tõmbab pilku, olgu möödasõitjal või sada sees, edaspidi on aga kindlasti põhjust majja astuda, sest Saarde vallavalitsus tahab hooneid enda valdusesse, et luua sinna turismiinfopunkt, muuseum, külakeskus.


Viimati kasutas Lodja postijaama riigimetsa majandamise keskus (RMK), seal asunud metskonna kontor pidi taanduma ümberkorralduste ees. Läinud suvest seisab arhitektuurimälestiseks tunnistatud üle paarisaja aasta vanune ehitis tühjana. Ümberkaudsed vaatavad südamevaluga veel talv tagasi säranud akendele ja peavad pöialt, et kohalik võim saaks RMK-lt jah-vastuse.



Jah-vastuse otsusele, mis tehti Saarde vallavolikogu 5. novembri istungil 15 poolt- ja ühe vastuhäälega selle kohta, et riigivaraseadusele tuginedes taotleda Lodja metskonna kontori- ja selle juurde kuuluvad hooned kui kinnisasi tasuta valla munitsipaalomandisse. Leides, et kinnistu vajab avalikes huvides kasutamist.



“Lodja postijaam on üsna ainulaadne ja väga hästi säilinud, kurb on vaadata, kuidas hoone kasutult seisab, seepärast ka valla soov ja taotlus,” kinnitas Saarde vallavolikogu esimees Väino Lill.



Lill rääkis, et aastaid on volikogus arutatud hea asupaigaga vallamuuseumi rajamist. Senised muuseumitoad asuvad siin-seal, kuid ajalooliste väärtuste säilimise nimel tuleb tegutseda. Valla oma muuseumis saaks laiendada väljapanekut piirkonna metsanduse ja põllumajanduse arengu kajastamisega.



Uulu-Valga maantee äärde, vaid viie kilomeetri kaugusele Kilingi-Nõmmest jääv Lodja postijaam on muuseumimõtte teokstegemiseks väga sobiv.



“Kasu peaks olema kahekordne: säilib hoone ja koondab säilitamist vajavad ajaloolised väärtused,” rääkis Lill. “Muuseumi kõrval saaksid oma ruumid näiteks Sigaste ja Lodja küla keskus, valla turismiinfopunkt ja koolituskeskus, sihtasutuse Põhja-Liivimaa Turism kontor.”



Ruumi Katariina-aegses hobupostijaamas jätkub, sest võlvkaarestikuga peamaja kõrval ja taga on säilinud tõllakuurid, hobusetall, postipoiste elamu, ait ja selle all keldrid. RMK on remontinud Lodja metskonna kontorit aastate eest nii, et seal on võimalik kipsplaatide alt välja tuua ajalooline hõng mujalgi kui suure mantelkorstnaga kunagises köögis.



“Hoonete haldamine on vallale kulutusi nõudev, aga kindlasti seda väärt,” usub Lill, kes ametilt on Tihemetsa metskonna metsaülem. “Kõrvalhooned nõuavad tõesti pisut remonti, aga tänu korralikele kivikatustele saab siin uut majanduse tõusulainet oodata ja RMK on hoonekompleksi heas korras hoidnud.”



Vallavolikogu istungist möödunud paari kuuga on RMK kinnisvaraosakond maaüksuse kinnistanud ja Lodja postijaama tasuta võõrandamise protsess käib. See võtab küll mitu kuud aega, aga vähemalt maaga seonduvad toimingud on tehtud. RMK katastriüksuse kandmise järel kinnistusraamatusse tuleb esitada keskkonnaministrile ettepanek kõnealune objekt tasuta võõrandada Saarde vallale. Keskkonnaministri pooldava otsuse korral liiguvad vastavad materjalid riigikogu majanduskomisjoni, kes peab ütlema oma otsuse. Nii et protseduuriliste toimingute labürint ootab RMKd, enne kui taotleja saab hakata tegutsema.



“Meil on väga hea meel, et vallal on ideid selle hoone kasutuselevõtmiseks,” kinnitas RMK turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Mälberg. “Lodja metskonna hooned on muinsuskaitselise väärtusega ja vald on kinnitanud, et tagab hoonekompleksi tervikliku säilimise.”



Teiste läinud aasta 1. juulist töö lõpetanud RMK metskonnakontorite kohta lisas Mälberg, et Kilingi on antud Surju vallale rendile, kuni ametlikud toimingud tehtud. Rohkem taotlusi kui Lodja ja Kilingi kontorihoone kohta pole RMKsse laekunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles