Uued tuuled: kas Armstrong võitis Tour de France'id «mootorrattaga»?

Elu24
Copy
Lance Armstron 2009. aasta Tour de France`il.
Lance Armstron 2009. aasta Tour de France`il. Foto: PA Wire/PA/Scanpix

Prantsusmaa antidopinguorganisatsiooni rajaja ja pikaaegne juhataja Jean-Pierre Verdy lajatas kõva süüdistuse endise USA profijalgratturi ning dopinguga põrunud Lance Armstrongi kohta. 

«Usun, et ta jalgrattal oli mootor,» ütles Verdy saates «Stade-2».

Verdy sõnas, et kahtlustas asja juba siis, kui Armstrong domineeris Tour de France'il mitu aastat järjest.

«Mul tulevad endiselt silme ette pildid mägietappidest, kus kõik ratturid ennast kokku võtsid, kuid Armstrong neil eest ära sõitis. Pärast etappi helistasin paljudele spetsialistidele ning keegi ei mõistnud, kuidas see isegi veredopingu kasutamisega võimalik oleks.»

Armstrong kuulamas käsi südamel USA hümni Pariisis 2005. aastal pärast seitsmendat Prantsusmaa velotuuri võitu. Ise ta teadis juba siis...
Armstrong kuulamas käsi südamel USA hümni Pariisis 2005. aastal pärast seitsmendat Prantsusmaa velotuuri võitu. Ise ta teadis juba siis... Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Mehe sõnul arvasid eksperdid juba toona, et midagi on mäda.

«Seda vahet ei sõidetud sisse ainuüksi EPOga,» on Verdy veendunud.

2018. aasta jaanuaris ütles endine tipprattur Thomas Voeckler Le Parisien'ile antud intervjuus, et ta ei üllatuks, kui avastataks, et Armstrong kasutas «mootoridopingut».

Armstrong ei ole veel Verdy värskeid väiteid kommenteerinud, kuid varem on ta mootori kasutamist eitanud. Ameeriklase sõnul pole ta kunagi ise selle peale tulnud.

«1999. aastal isegi ei teatud, et jalgratta sisse võib mootori ära peita,» on Armstrong öelnud.

49-aastane Armstrong võitis Tour de France'i seitsmel korral aastail 1999–2005. Rahvusvaheline jalgrattaliit annulleeris dopingu tarvitamise tõttu kõik mehe saavutused pärast 1998. aastat.

2013. aastal pärast pikka eitamist tunnistas Armstrong, et kasutas kõikidel Tour de France'idel dopingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles