Traagiliselt poiss-sõbra kaotanud Šveitsi laskesuusatäht: küsin unes temalt nõu

Elu24
Copy
7,5 kilomeetri distantsil krooniti Amy Basegra laskesuusatamise juunioride maailmameistriks.
7,5 kilomeetri distantsil krooniti Amy Basegra laskesuusatamise juunioride maailmameistriks. Foto: Eibner-Pressefoto/EXPA/Huter via www.imago-images.de/imago images/Eibner Europa

Šveitsi laskesuusataja, tulevikutäheks peetava Amy Baserga elu ja maailm jäid eelmise aasta augustis seisma. 20-aastane šveitslanna kaotas mootorrattaõnnetuses poiss-sõbra Lucas Schmidi.

Karm kaotusvalu tõusis taas pinnale märtsis, kui Basegra võitis Austrias Obertilliachis peetud noorte MMil kuldmedali. Šveitsi neiu oli võistluste kangelanna kahe individuaalse MM-tiitliga. Basegra rääkis Blickile, et jõudu suursaavutusteks ammutas ta mälestustest hukkunud kallimast.

Ühtlasi pühendas Basegra võidetud kuldmedalid oma lahkunud poiss-sõbrale.

Schmid oli andeks maanteerattur, kes oli ise varem autoõnnetuses oma parima sõbra kaotanud. Schmid hakkas võistlema mõned nädalad pärast sõbra surma ja võitis kohe oma esimese tuurivõidu.

«See on mind tugevalt mõjutanud. Tema tõusis üles ja jätkas võitlust. Mina ainult magasin ja nutsin kodus. Niisiis ütlesin endale: kui tema on selleks võimeline, olen minagi. Lucas poleks tahtnud, et ma loobuksin kõigest sellest, mis minule tähtis on,» rääkis Basegra väljaandele.

Basegra rääkis, et alustas mulle sügisel ränka treeningtsüklit, vaatamata sellele, et oli kurbusest murtud. Oli palju unetuid öid, sest mälestus kaotatud armsamast oli unenägudes tihe külaline. Reisidel tulid sageli meelde koos veedetud hetked ning ühised tulevikuunistused. Tõuse ja mõõnu aitas ületada tahe esineda hästi noorte laskesuusatamise MMil. 

«Räägin temaga tihti. Küsin tema käest, et mida ma peaksin tegema ja siis kujutan ette, et kuulen tema vastust. Kuid olgem ausad, sellises olukorras ei suuda keegi väljastpoolt aidata. Ainult mina ise võin endale abiks olla.»

Laskesuusataja saab tuge lähedastelt, aga ta on pöördunud kriisist toibumiseks ka professionaalide poole. Endiselt kannab ta randmel iga päev kaht käeketti, mille sai Lucaselt ühisel reisil kingituseks. 

Basegra teadvustas endale, et nüüd, kus hooaeg on lõppenud, võib ta taas vajuda meeletusse kurbusesse. Kallima äkk-kaotus pani noore naise mõistma, et elada võib ka spontaanselt.

«See võib juhtuda ja juhtubki, kui nii on määratud. Üritan elust rõõmu tunda, kuid ei kavatse tippsporti jälgida. Kui tahan treenimise asemel pigem paariks päevaks matkama minna, siis lähen ka. Treeningutel annan siis endast viimase välja. Kuid ikkagi soovin olla spontaanne.»

Noorteklassis kõik saavutanud Basegra soovib järgmisel aastal osaleda olümpiamängudel – ikka armsama mälestuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles