OSCARIKUU Filmzone'i kanalid näitavad kuldmehikeste gala eel kuulsaid Oscari-filme

Spekter
Copy
Emma Stone filmis "Lindmees"
Emma Stone filmis "Lindmees" Foto: Filmikaader

Juba kolmandat aastat on Filmzone eksklusiivne Oscarite telekanal Balti riikides ning toob filmimaailma suursündmuse 26. aprilli öösel ja varahommikul otseülekandena siinsete televaatajateni. Et kuldmehikesteks sooja teha, linastuvad Filmzone ja Filmzone Pluss kanalitel aprillikuu vältel läbi aegade Oscareid võitnud või neile kandideerinud filmid. 

Siin on ülevaade kuldmehikese või mitu võitnud filmidest, mis telekeraanile jõuavad.

«Nagu noateral» (Walk the Line, 2005)

R 9. aprill FZ+ 

Legendaarse kantrilaulja Johni Cashi (Joaquin Phoenix) lugu tema lapsepõlvest Arkansase puuvillaväljade vahel kuni maailmakuulsaks lauljaks saamiseni. Nomineeriti 5 Oscarile, võitis 1: parim naispeaosa (Reese Witherspoon).

«Väike Miss Päikesepaiste» (Little Miss Sunshine, 2006)

E 12. aprill FZ+ 

Hooverid on ideaalperekonna vastand: eduka karjääri saladustest edutult jutlustav isa, närvivapustuse piiril kõikuv ema, nende poeg, kes on andnud vaikimisvande ning kirjutab kõik oma soovid paberile, tema värskelt enesetappu üritanud onu ning mürgiselt ropusuine vanaisa, kelle halle vanaduspäevi muudavad helgemaks… narkootikumid! Selle hullumeelse seltskonna ühine teekond Californiasse, kus pere pesamuna osaleb konkursil «Väike Miss Päikesepaiste», on tragikoomiline kannatuste rada, mida saadavad surm, suured muutused ja arusaamine, mida tähendab olla luuser tänapäeva maailmas, kus võitmine näib olevat kõigile kinnisideeks. Teravmeelne komöödia nuhtlusest nimega sugulased, keda inimene endale ise valida ei saa. Nomineeriti 4 Oscarile, võitis 2: parim meeskõrvalosa (Alan Arkin) ja parim stsenaarium.

«Roheline raamat» (Green Book, 2018)

R 16. aprill FZ+ 

Kolm Oscarit võitnud filmi aluseks on tõeline sõprus, mis 1960. aastate alguses rassi, klassi ja ühiskondlikke norme eiras. Bronxist Itaalia-Ameerika naabruskonnast pärit väljaviskaja Tony Lip (Viggo Mortensen) palgatakse Manhattanilt lõunaosariikidesse kontserttuurile suunduva tipptasemel mustanahalise pianist dr. Don Shirley (Mahershala Ali) autojuhiks. Nomineeriti 5 Oscarile, võitis 3: parim film, parim meeskõrvalosa, parim stsenaarium.

«Püksid maha» (The Full Monty, 1997)

L 17. aprill FZ+

Kuus töötut meest, keda inspireerivad Chippendale'i meestantsijad, moodustavad meesstripparite tantsurühma. Et uudishimu üles kütta, uhkeldavad nad, et lasevad püksid maha. Tegelikkuses pole nad selles üldse nii kindlad. Nomineeriti 4 Oscarile (sh parim film), võitis 1: parim muusika.

«Elujanu» (Dallas Buyers Club, 2013)

L 17. ja 25. aprill FZ+

Matthew McConaughey (kes kaotas rolli jaoks üle kahekümne kilo!) mängib tõsielul põhinevas linateoses Texase kauboid Ron Woodroofi, kelle pöörane elu muutus 1985. aastal, mil tal diagnoositi HIV ning arstide sõnul jäi tal elada vaid 30 päeva. Tegemist oli AIDSi-epideemia varajaste päevadega ning USA ametnikud polnud ühel meelel, kuidas viirusega võidelda. Ron nakatus 1986. aastal AIDSi ning veetis järgnevad kuus aastat USAsse ravimeid smugeldades, et endasuguseid aidata. Nomineeriti 6 Oscarile (sh parim film), võitis 3: parim meespeaosa, parim meeskõrvalosa (Jared Leto) ja parim grimm.

«Los Angelese räpased saladused» (L.A. Confidential, 1997)

P 18. aprill FZ

Kolm väga erinevate vaadetega peategelast peavad koos uurima massimõrva. Igaühel on oma isiklik põhjus politseitööd teha, kuid eesmärk on üks - võidelda kurjuse ja ebaõiglusega. Nomineeriti 9 Oscarile (sh parim film), võitis 2: parim naiskõrvalosa (Kim Basinger) ja parim stsenaarium.

«Lincoln» (Lincoln, 2012)

P 18. aprill FZ+

1865. aastal, kui Ameerika kodusõda halastamatult lõpplahenduse suunas kulgeb, üritab USA president Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis) iga hinna eest läbi viia määrava tähtsusega põhiseaduse muudatust, mis keelaks USA-s igaveseks orjapidamise. Ent see ülesanne on võidujooks ajaga, kuna iga hetk võib saabuda rahu – kui see saabub aga enne seadusemuudatuse läbiviimist, takistaks taasühinevad lõunaosariigid selle seadustamist. Lincoln peab iga hinna eest saama tõrksalt kongressilt piisavalt hääli, enne kui saabub rahu ja selleks liiga hilja on. President kõhkleb siiski, kuna varajane rahu aitaks säästa tuhandeid elusid. Kui Ameerika rahvas seisab silmitsi oma südametunnistusega suure osa elanike vabaduse üle otsustamisel, siis on Lincolni südametunnistus samuti dilemma ees – kas lõpetada orjapidamine või sõda. Nomineeriti 12 Oscarile (sh parim film), võitis 2: parim meespeaosa ja parim kunstnikutöö.

«Must luik» (Black Swan, 2010)

E 19. aprill FZ+

Nina (Natalie Portman) on pühendunud baleriin, kelle kogu elu kuulub tantsule. Kui teatri kunstiline juht otsustab vabaneda priimabaleriinist, et alustada uut hooaega «Luikede järve» ning uue staariga, osutub tema esimeseks valikuks üllatuslikult just Nina. Aga tal on tõsine rivaal, uus tantsija Lily (Mila Kunis), kes suudab Leroyle kiiresti muljet avaldada. Nomineeriti 5 Oscarile (sh parim film), võitis 1: parim naispeaosa.

«Metsik süda» (Crazy Heart, 2009)

T 20. aprill FZ+

Bad Blake (Jeff Bridges) on läbipõlenud viiekümne seitsme aasta vanune kantrimuusik, kelle elu koosneb vaid esinemistest, ringi sõitmisest ning sigarettide suitsetamisest ja viskijoomisest. Tema teed ristuvad noore ajakirjaniku Jeaniga (Jake Gyllenhaal), kes üritab aidata Bad'il pääseda enda deemonide küüsist ja leida lunastust. Nomineeriti 3 Oscarile, võitis 2: parim meespeaosa ja parim muusika.

«Südaöö Pariisis» (Midnight in Paris, 2011)

K 21. aprill FZ+

Romaanikirjanikuna inspiratsiooni otsiv Hollywoodi stsenarist Gil (Owen Wilson) reisib oma kihlatu perega Pariisi. Ühel südaööl satub ta ootamatult 1920-aastatesse ning kohtub sel ajal seal elanud kunstnike ja suurkujudega nagu Bunuel, Dali, Fitzgerald, Hemingway ja Picasso. Ikka on nii, et möödunut näeme ideaalsena, olevikuga oleme rahulolematud. Woody Alleni teravmeelne ajas reisimise komöödia Cole Porteri igihaljaste viiside saatel on kui armastuskiri Pariisile, kultuurihällile. Nomineeriti 4 Oscarile (sh parim film), võitis 1: parim stsenaarium.

«Külili» (Sideways, 2004)

N 22. aprill FZ+

Kaks elus pettunud keskealist meest võtavad ette nädalase retke läbi California veinipiirkonna, et endas ja oma tulevikus selgusele jõuda. Parima kohandatud käsikirja Oscar. Nominatsioonid: parim film, parim režissöör, parim nais- ja meeskõrvalosa. Nomineeriti 4 Oscarile (sh parim film), võitis 1: parim muusika.

«Ettelugeja» (The Reader, 2008)

R 23. aprill FZ+

Draama Teise maailmasõja järgsel Saksamaal aset leidvast teismelise poisi ja temast kaks korda vanema naise salajasest armuafäärist. Teismelise Michael Bergi (David Kross/Ralph Fiennes) ja temast palju vanema Hanna (Kate Winslet) vahel tekib kiirelt kirglik, kuid salajane armusuhe. Michael avastab, et Hanna'le meeldib, kui talle raamatuid loetakse ja nende füüsiline suhe süveneb. Vaatamata nende intensiivsele sidemele kaob Hanna ühel päeval saladuslikult ning Michael jääb murtud südamega ja segadusesse. Kaheksa aastat hiljem, jälgides juuratudengina Natsi sõjakuritegude kohtuprotsesse, leiab ta taas Hanna oma elust - sedakorda kaebealusena kohtusaalist. Kui Hanna minevik tuuakse päevavalgele, paljastab Michael saladuse, mis mõjutab nende mõlema elusid. Nomineeriti 5 Oscarile (sh parim film), võitis 1: parim naispeaosa.

«Piinakamber» (The Hurt Locker, 2008) 

R 23. aprill FZ

Pingeline portree eriüksuslastest, kelle töö on üks maailma ohtlikumaid: lahingutingimustes pommide desarmeerimine. Sõda on põrgu. Miks siis otsustavad nii paljud mehed ikkagi sõdida? Ajal, mil sõjaväed koosnevad ajateenijate asemel vabatahtlikeist ning mehed sisenevad sõjakeerisesse täie teadlikkusega, mõjub lahingust saadav adrenaliinilaeng teinekord võimsa ja isegi sõltuvusttekitava magnetina. Vägivaldse kokkupõrke ajal asub seersant James juhtima üht suurte kogemustega pommirühma ning üllatab kaht oma alluvat, Sanborni ja Eldridge'i sellega, et saadab neid järjekindlalt linnalahingu eluohtlikku keerisesse. Jamesi käitumine jätab mulje nagu oleks ta surma suhtes täielikult ükskõikne. Ajal, mil mehed oma uut metsikut juhti ohjata püüavad, puhkeb linnas kaos ja Jamesi tõeline pale tuleb välja viisil, mis muudab kõiki mehi igaveseks. Filmivisionäär Kathryn Bigelow film põhineb ajakirjaniku ja stsenaristi Mark Boali isiklikul kogemusel, kes oli sellise pommirühma saatja. Nomineeriti 9 Oscarile, võitis 6: parim film, parim režii, parim stsenaarium, parim montaaž, parim helimiks ja parim helirežii. 

«Lindmees» (Birdman, 2014)

L 24. aprill FZ+

Täispikk pealkiri «Lindmees ehk (võhiklikkuse ootamatu voorus)» ehk «Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)». Muserdatud egoga endine filmimaailma supertäht Riggan Thomson üritab taastada oma peresuhteid, karjääri ja iseennast, lavastades Broadwayl ambitsioonika näidendi. Nomineeriti 5 Oscarile, võitis 4: parima film, parim režii, parim kaameratöö, parim stsenaarium.

«Kuninga kõne» (The King's Speech, 2010)

P 25. aprill FZ+

Lugu mehest (Colin Firth), kellest sai kuningas George VI, kuninganna Elizabeth II isa. Pärast seda, kui tema vend Edward (Guy Pearce) troonist loobub, tõuseb George, hüüdnimega Bertie, vastu tahtmist Ühendatud kuningriigi etteotsa. Bertie, kes kannatab kogelemise all ning keda ei peeta sugugi vääriliseks kuningaks, saab abi Lionel Logue’ilt (Geoffrey Rush), ebatavaliste võtetega kõneterapeudilt. Ootamatute kõnetehnikate ja ebatõenäolise sõpruse abil leiab Bertie kindla hääle ning viib riigi söakalt sõtta. Nomineeriti 12 Oscarile, võitis 4: parima film, parim režii, parim stsenaarium, parim meespeaosa.

«Rentslimiljonär» (Slumdog Millionaire, 2008)

E 26. aprill FZ+

Slummides üles kasvanud Mumbai teismeline (Dev Patel) osaleb saate «Kes tahab saada miljonäriks?» India versioonis. Kui noorukit kahtlustatakse sohitegemises ja ta vahistatakse, tuleb ülekuulamistel päevavalgele ta elukäik, mis selgitab ka seda, miks ta vastuseid teadis. Nomineeriti 10 Oscarile, võitis 8: parim film, parim režii, parim kohandatud käsikiri, parim kaameratöö, parim montaaž, parim heli, parim originaalmuusika, parim filmilaul.

Oscarite jagamist ja gala eel-show'd näevad eestlased 25. aprillil Filmzone'i vahendusel
Oscarite jagamist ja gala eel-show'd näevad eestlased 25. aprillil Filmzone'i vahendusel Foto: Filmzone

Oscarite ülekanne Hollywoodist algab Filmzone'i Eesti telekanalil ööl vastu esmaspäeva, 26. aprilli kell 01.30 suurejoonelise eel-show'ga ning jätkub kell 03.00 auhinnagala otseülekandega

Gala kordused on kanalil Filmzone ning Filmzone Pluss kavas otseülekandele järgneval nädalal.

Oscarite värskeimatel uudistel hoiab silma peal ning filmifänne galaööl erksana Elu24, mis kajastab auhindade jagamist 26. aprilli ööl otseblogi vahendusel. 

Kes tänavu nominatsioonid said ja kuldmehikesi jahtima asuvad, loe siit: Selgusid Oscarite nominendid: vaata, mis filmid juhivad ja kuidas läks «Tenetil»

Vaata 93. Oscarite nominentide väljakuulutamist:

Filmzone'i ja Filmzone Plussi saab veebis vaadata Apollo TV vahendusel. Konto loomisel teenuse esimesed 60 päeva tasuta!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles