Jaapani eksperdid: olümpiamängude korraldamine 2021. aastal on hullumeelsus

Elu24
Copy
Tokyo 2020 president Seiko Hashimoto, näitlejanna Satomi Ishihara ja paraolümpialane Aki Taguchi süütasid 25. märtsil olümpiatõrviku.
Tokyo 2020 president Seiko Hashimoto, näitlejanna Satomi Ishihara ja paraolümpialane Aki Taguchi süütasid 25. märtsil olümpiatõrviku. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters/Scanpix

Jaapanis on koroonaviirusesse, sellest tingitud tüsistustesse või koroonaviirusega nakatununa surnud 9000 inimest. 100 000 elaniku kohta on arv väiksem, kui paljdes teistes riikides, kuid tunduvalt suurem, kui Aasia maades.

Ennustused head ei tõota

Tokyo ülikooli majandusteaduste professorid Taisuke Nakata ja Daisuke Fujii on teinud koroonaviiruse leviku kohta ennustusi. 

Arvutuste kohaselt lisandub maikuus Tokyos iga päev umbes 1000 nakatunut ja nakatumiste lainehari saabub täpselt juulikuus olümpiamängude alguse ajal. Viimasel ajal on koroonaviirusesse nakatumiste arv Jaapani pealinnas tõusnud 300 inimeseni päevas.

Vaatamata hoiatustele jätkavad nii Jaapani valitsus kui ka mängude organiseerimiskomitee jõupingutusi olümpia toimumiseks. Tokyo mängudeks on juba kulutatud 15,4 miljardit dollarit, kuid arvatakse, et see summa kahekordistub peagi.

Mängude korraldajad on öelnud, et hoiavad sportlased ning muud taustajõud kenasti mullis. Kasutatakse koroonateste ja iga mängudel osaleja lahkuks Jaapanist võimalikult kiiresti.

Välismaised pöidlahoidjad ja spordihuvilised mängudele ei pääse. Jaapanlaste üldlevinud seiuskoht on, et mängud peaks veelgi edasi lükkama või sootuks ära jätma.

Endise parlamendiliikme Taro Yamamoto sõnul pole Jaapan valmis välisriikidest tulevate inimeste sissevooluga toime tulema. Jaapani uudisteagentuuri Kyodo andmetel tuleks mängudele  välismaalt kokku vähemalt 90 000 inimest, kellest 30 000 moodustavad sportlased, treenerid ja taustajõud.

«Kui Jaapan ei ole võimaline kaitsma oma kodanikke, siis ei tohi me väita, et suudame kaitsta kõiki inimesi, kes siia maailmast olümpiamängude ajaks kokku tulevad. On täiesti hullumeelne, et mängude korraldamisega edasi minnakse,» sõnas Yamamoto.

Tokyo olümpiamängude avatseremoonia on kavandatud 23. juulile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles