Kurb uudis vapustas Jaapanit: suri ühel jalal olümpiakulla kätte võidelnud judolegend

Elu24
Copy
Toshihiko Koga.
Toshihiko Koga. Foto: Kuvatõmmis/Youtube/Elu24Kollaaž

Jaapanlasest olümpiavõitja Toshihiko Koga suri märtsi lõpus 53-aastaselt vähki. Tõusva päikese maa rahvussangar on jaapanlastel eredalt meeles kui mees, kes võitis Barcelona olümpiamängudel 1992. aastal rängalt vigastatuna kuldmedali.

Koga tõi judo sünnimaale kulla kuni 71-kiloste meeste seas viisil, mis on tänapäevalgi imekspandav. Teleülekannet oli jaapanlastel ligi kolmkümmend aastat tagasi valus vaadata, sest judoäss Koga suutis vaevu kahel jalal kõndida.

Valudest ja vigastatud põlvest hoolimata ei jätnud Koga olümpiamänge pooleli.

Vaata videot Koga Barcelona kuldmedalivõidust.

Finaalis prantsatas tatamile ungarlane Bertalan Hajtos ning Koga sai kaela olümpiakulla. Jaapani olümpiakomitee autasustas Kogat veel eritunnustusega. 

Neli aastat hiljem sai 1967. aastal sündinud jaapanalane Atlanta mängudel hõbeda, tookord kuni 78-kiloste meeste seas. Maailmameistriks tuli judoka tervelt kolmel korral.

Pärast sportlaskarjääri lõppu alustas ta tööd treenerina. Judo sensei'na oli ta muu hulgas ka Jaapani naiste koondise peatreener. Edu saatis teda sealgi ning tema õpilane Ayumi Tanimoto tuli kaks korda olümpiavõitjaks.

Koga lahkumine kurvastab kogu Jaapanit ja see vapustas ka Tokyo mängude korraldusjuhti, endist judokat Seiko Hashimotot.

«Võistlesime koos kolmedel olümpiamängudel: Soulis, Barcelonas ja Atlantas. Mäletan ikka veel, kuidas ta vigastatuna Hispaanias olümpiakulla võitis,» sõnas Hashimoto Tokyo olümpiamängude kodulehel.

Toshihiko Koga tipphetked tatamil:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles