NASA minihelikopter valmistub Marsil ajalooliseks lennuks

Inna-Katrin Hein
Copy

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA kulgur Perseverance, mille sees oli minihelikopter Ingenuity, jõudis 18. veebruaril Marsi Jezero kraatrisse.

Möödunud nädalalõpul lasi Perseverance droonkopter Ingenuity enda seest välja, kuid NASA Marsi-programmi teadlased ei olnud kindlad, kas väike õhusõiduk esimese punase planeedi öö üle elab, teatab space.com.

«Marsi helikopter on maandunud. Selle 471 miljoni kilomeetri pikkuse teekonna lõpus oli 10 sentimeetrit laskumist Marsi pinnale. Ta pidi end lahti pakkima. Loodame, et Ingenuity elab öö üle,» kirjutasid NASA esindajad 4. aprillil Twitteris.

NASA avaldatud foto, millel on näha minihelikopterit Ingenuity laskumas Marsi pinnale kulgur Perseverance'i seest
NASA avaldatud foto, millel on näha minihelikopterit Ingenuity laskumas Marsi pinnale kulgur Perseverance'i seest Foto: NASA/JPL-Caltech HANDOUT/EPA/Scanpix

Californias asuv NASA reaktiivkiirenduse laboratoorium (Jet Propulsion Laboratory- JPL) teatas, et hoolimata miinus 90-kraadisest külmast elas 1,8-kilogrammine helikopter teisel planeedil öö üle.

«Esimene öö oli kõige kriitilisem, kuid väike helikopter sai hakkama. Seega oleme astunud suure sammu edasi lendamise suunas. Ingenuity näitas, et ta suutis käredas külmas olla ning teatas, et on elus ja tervise juures,» sõnas Ingenuity projekti asejuht Teddy Tzanetos.

Ingenuity peaks tegema Marsil esmalennu 11. aprillil. Kui kõik läheb hästi, tõuseb droonkopter Marsi pinnast kolme meetri kõrgusele, olles seal 90 sekundit ja teeb ka lühikese lennuringi.

NASA joonistus Marsi-kulgurist Perseverance ja droonkopterist Ingenuity punasel planeedil
NASA joonistus Marsi-kulgurist Perseverance ja droonkopterist Ingenuity punasel planeedil Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Kui esmalend õnnestub, lendab kopter 30 soli, mis on 30 Marsi päeva (31 Maa päeva) jooksul veel 4 korda.

Hoolimata lühikesest lennust on see Marsi uurimisel siiski samm edasi. NASA tahab tulevikus uurida minihelikopteri abil müstilise planeedi kanjoneid, kraatreid, jääga alasid ja teisi paiku, kuhu inimesed ei pruugi kunagi jõuda.

Ingenuity arendamine ja ehitamine oli keeruline protsess ning sellele kulus 85 miljonit dollarit (72 miljonit eurot).

NASA sai kopteri, mis vastas Marsil lendamise nõuetele: see on kerge, kaal on alla 2 kilogrammi, kuid samas erinevates  ekstreemsetes oludes vastupidav.

Droonkopteril on liitiumioonaku, süsnikiust jalad, navigeerimissüsteem ja kaamera. Kõik loodi Marsi kõikuvaid temperatuure arvesse võttes.

NASA Marsi-kulguri Perseverance tehtud foto minihelikopter Ingenuityst punasel planeedil
NASA Marsi-kulguri Perseverance tehtud foto minihelikopter Ingenuityst punasel planeedil Foto: NASA/JPL-Caltech HANDOUT/EPA/Scanpix

Marsi keskmine atmosfääritemperatuur on miinus 63 kraadi. Pinnatemperatuur varieerub vahemikus pluss 20 kraadi ekvaatoril kuni miinus 125 kraadi poolustel.

Google'i Marsi kaarti vaata siit. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles