Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Villemdrillem
Villemdrillem Foto: Remo Tõnismäe

Toome teieni 13. nädala muusikauudised. Villemdrillem avaldas uue singli «drill(em)», selgunud on Kuldne Plaat 2021 tänavused auhinna saajad, laulukirjutaja Marta Lotta Kukk avaldas oma esimese singli «Valssi», Curly Strings tutvustab suvel oma uut stuudioalbumit «Pidu meis eneses»!

Villemdrillem avaldas uue singli «drill(em)»

Villemdrillem lasi oma eelmise aasta singli «sumsum» aastapäeva puhul välja uue videoloo «drill(em)», kus kompab UKs ja USAs populaarse žanri drilli piire, olles tavapärase räpiga võrreldes süngem ja energilisem.

Muusika ja lüürika poole pealt andis oma panuse sama loo prdutsent boipepperoni. villemdrillemi sõnutsi on nad boipepproniga olnud drilli lainel juba aastakese ja oma koostööga mõtlesidki noormehed veidi suuremalt seda soundi Eesti muusikamaastikule tuua.

Singlile «drille(em)» valmis ka mitme päeva jooksul vändatud suurejooneline video, mille produtsendiks oli Villemi enda õde Laura Reimann. Video režissööriks Villemi andekas sõber Patrik Prints, kelle jaoks oli nii suur videoproduktsioon esmakordne ettevõtmine. Muusik on äärmiselt rahul, et nii suur hulk inimesi teda usaldas ja sellise eksperimentaalse soundi ja suure videoprojektiga kaasa tulid: «Video scripti tehes proovisime jääda võimalikult UK-ehedaks ning tuua sisse sealset muusikavideote kultuuri – editimise võtteid, stilistikat, olekut. Storylines on viiteid ka teistele suurtele videotele, tähelepanelikum vaataja leiab sealt nii mõnegi tuttava stseeni. Cameo kohti oli videosse planeeritud esialgu päris mitmeid, aga lõpuks sai kaasatud vaid üks kandvam roll. Kohver on videos rätsep ja muud ma ei hakkagi ütlema.»

Lugu «drill(em)» juhatab sisse villemdrillemi selle aasta uued suured mõtted ja projektid.

Villemdrillem alustas oma karjääri Soundcloudis, kogudes keskkonnas enam kui miljon striimi. Laiema avalikkuse teadvusesse jõudis ta 5MIINUST x villemdrillem talvise hitiga «Paaristõuked», mis püsis Eesti digitabelite #1 kohal 14 järjestikust nädalat. Teine aasta 2020.aasat suurhitt villemdrillemilt oli koos Elina Borniga, lugu «niiea».

Kuldne Plaat 2021 - tänavused auhinna saajad selgunud!

Teisipäeval, 30. märtsil, anti TV3 erisaates "Duubel - Kuldne Plaat 2021" üle Kuldne Plaat aasta popmuusikaauhinad 11 kategoorias Eesti edukamatele muusikailma tegijatele. Popmuusikaauhinda Kuldne Plaat antakse Eesti Esitajate Liidu ja Eesti Autorite Ühingu kogutud faktiliste andmete alusel. Esimene auhinnagala Kuldne Plaat toimus 1998. aastal ETV stuudios.

Selle aasta võitjad on:

  • Aasta Autor Internetis 2021 - Sven Lõhmus
  • Aasta Autor 2021 - Syn Cole
  • Panus Eesti muusikasse - Kalev Rattus
  • Aasta Plaadifirma 2021 - Folk Massidesse
  • Aasta Ansambel 2021 - Trad.Attack!
  • Aasta Album 2021 - «Make Your Move» Trad.Attack!
  • Aasta Raadiohitt 2021 - «Paaristõuked» 5MIINUST x villemdrillem
  • Aasta Uustulnuk 2021 - Synne Valtri Band
  • Aasta Esitaja 2021 – Ivo Linna
  • Aasta Naisartist 2021 - Mari Jürjens
  • Aasta Meesartist 2021 – nublu

Ansamblile Trad.Attack! anti võit koguni kahes kategoorias - Aasta Ansambel ja Aasta Album. Aasta Plaadifirma tiitli noppis Folk Massidesse, mis on samuti Trad.Attack! tiimiga seotud. Jalmar Vabarna rääkis Elmari hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» uhketest tiitlitest, CD-plaatide tulevikust jpm. Kuula intervjuud Jalmariga SIIN.
 

Laulja ja laulukirjutaja Marta Lotta Kukk avaldas oma esimese singli «Valssi»

«Vahel on lihtsalt armunud olla parem, kui midagi selle jaoks ette võtta. Esimese armumise tunnet olen tihti enda sees hoidnud ja sellest inspiratsiooni-jõudu saanud. Samas võib tunnete varjamine pikapeale tuska tekitada – tahaks ju ikka kellegagi valssi keerutada, eriti kui nad su silmad särama panevad. Too laul ongi minu jaoks nii meenutus mõnusast armumisest kui ka meeldetuletus, et oma unistuste täitumiseks tuleb nende poole minema hakata,» märkis Marta Lotta.

Viljandist pärit ja Pärnus õppinud Marta Lotta Kukk on sinasõber nii kitarri kui lauluga. Neid kombineerides leiab ilusaid kõlasid, mille peale oma mõtteid lisada. Muusikas räägib ta kõigest, mis pähe tuleb: oma eneseotsinguist, tunnetest, inimestest enda ümber jne.
 

Eesti üks värskeim folkrokkbänd Must bass läks üle tee andis välja singli «Kuhu pean minema?»

Eesti rahvaluules on levinud murelaulud. Need on laulud, kus räägitakse raskest saatusest, vaeslapse-vanatüdruku hädadest ja surmaootusest. Ühe sellistest kirjutas 1897. aastal Kuusalus üles Miina Mikiver. Sarnaseid laule on esitanud ka teised laulikud veidi erinevate sõnadega, kuid see Hurda rahvaluulekogust pärit tekst hakkas silma, mistap bändiliikmed kõnealuse loo viisistasid.

Must bass läks üle tee tegeleb rahvamuusika töötlemisega rokkmuusika võtmes, kasutades selleks nii klassikalisi rokkmuusika vahendeid kui ka erinevaid rahvapille. «Otsime välja üleskirjutused ja salvestused, mis meid kõnetavad ning on ka väärt lood, mida ka tänapäeva maailmas jutustada – seda kas siis seetõttu, et nad kõlavad kokku praeguse igapäevaeluga – või hoopis kurioosumitena, jäänukitena pöördumatult kadunud muinasmaailmast,» ütles üks bändi lauljatest Helle Laanes.
 

Suvistel meeleolukatel kontsertidel tutvustab Curly Strings oma uut stuudioalbumit «Pidu meis eneses»

Uue muusika eemärk on pakkuda kuulajale positiivsust, ilu, elujaatavat rõõmu ja inspiratsiooni, mis kulub praegusesse aega eriti ära. Hoolimata raskustest on maailm ilus ja huviäratav paik ning elu koos kõigi varjunditega elamist väärt.

«Koroonaaeg on olnud loominguliselt viljakas ning oleme teinud palju uut muusikat, kuid laval esinemisest ja inimestele silma vaatamisest tunneme väga puudust. Usun, et me ei ole ainsad ning loodame, et suvel on see taas võimalik,» rääkis ansambli solist Eeva Talsi.
 

Mick Pedaja abikaasa Angeelia Pedaja andis üle tüki aja välja oma sooloprojektist uue loo nimega LÚMA

Tegu on suuremas osas instrumentaalpalaga, milles teeb kaasa ka keelpillikvartett Prezioso. Eelmisel talvel alustatud loo kirjutamise ja produtseerimise protsess on Angeelia jaoks saanud tänaseks kokku kui üks õrn ja helge, samas rändava viiv jutustus, millega tuua kuulajaile hingekosutust. LÚMA kõneleb ühtaegu lumest ja tema lummusest, kui ka uuest algavast elust ning sellega kaasnevast värskusest, mida tuleb lubada endasse. Lugu saate kuulda raadios, Spotifys või otsige näiteks üles youtubis.
 

Lennundusekspert ja laulja Toomas Uibo koos sõpradega avaldasid sel nädalal eestikeelse versiooni tuntud TikToki hitist «Wellerman»

Teostus sai alguse COVID-19 pandeemia ajal alustatud ZOOM kokkusaamistest, mille raames hobimuusikutest sõprusringkond tuntud laulu ka aeg ajalt laulda katsetas.

«Mingil hetkel olime juba niipalju seda oma lõbuks läbi veebikeskkonna laulnud, et tuli idee see ka salvestada ja jäädvustada mälestus sellest täiesti teistmoodi ajast meie elus,» rääkis Toomas Uibo algatusest.

«Meil on hetkel niipalju masendust ning teadmatust tuleviku osas ning see laul aitas vähemalt minul ja minu lähedastel end kuidagi motiveerituna hoida. Siit ka idee seda jagada laiemalt, sest kui kasvõi üks inimene tänu sellele naeratab, oleme juba oma eesmärgi saavutanud,» lisas Uibo.

Laulu «Wellerman» suure populaarsuse taga on Šotimaa postiljon Nathan Evans, kes postitas enda versiooni laulust TikTok sotsiaalmeedia platvormile möödunud aastal ning mis kogunud tänaseks miljoneid vaatamisi. Laulu mängitakse üle maailma raadiojaamades.

Toomas Uibo rääkis toredast ettevõtmisest lähemalt raadio Elmar saates «Manna ja Lenna». Kuula jutuajamist SIIN.

Copy
Tagasi üles