ARHIIV ⟩ Tuntud eestlased Ita Everist: helistasin ja lootsin, et ta ei vasta

Ita Ever. Foto: Raul Mee
Elu24
Copy

Täna, 9. augustil suri legendaarne näitleja Ita Ever. Paar aastat tagasi tähistas armastatud näitlejanna oma 90 aasta juubelit, mille puhul soovisid talle sotsiaalmeedia vahendusel mitmed tuntud eestlased õnne ning nii mõnigi lisas oma õnnesoovile juurde ühe südamliku mälestuse Itast.

Taasavaldame selle 2021. aasta 1. aprillil avaldatud loo.

Eesti menuseriaali «ENSV» stsenarist Gert Kiiler õnnesoov oli järgmine: «Olen siiamaale veendunud, et üks õnnelikumaid hetki «ENSVd»» tehes oli, kui sain kinnituse, et Ita Ever on nõus kehastama sarjas baarmen Illari mammat. 

Õnne ja rohkelt-rohkelt tervist igihaljale Itale juubeli puhul!»

Olen siiamaale veendunud, et üks õnnelikumaid hetki «ENSVd» tehes oli, kui sain kinnituse, et Ita Ever on nõus kehastama...

Posted by Gert Kiiler on Thursday, 1 April 2021

Eesti Olümpiakomitee peasekretär Siim Sukles postitas oma õnnesoovid Facebooki koos vahva looga 2019. aastast.

«Detsember 2019. Jaanuaris toimuvale Spordiaasta Tähtede Galal võiks «Kristjani» üleandja olla keegi väljastpoolt sporti. Leiame, et Ita Ever oleks briljantne lahendus. Helistan Draamateatri direktor Rein Ojale ja palun küsida, kas Ita Ever saaks seda teha. Rein annab teada, et Ita ei anna talle vastust ja hoopis ootab mu kõnet.

«Kogu lapsepõlv jooksis silmade eest läbi, kõik noorpõlve TV ja laval nähtud sarjad ja teatritükid, raadioteater ning jutusaated.» - Siim Sukles

Ja siis ... ma ei suuda helistada kaks päeva. Pole just palju kõnesid ja inimesi, kellele ma ei saa kõnet tehtud aga seekord oli aukartus nii suur. Võtsin julguse kokku ja helistasin, võib-olla vaikselt lootsin, et ta ei vasta ja ma saan päevakese pikendust. Ta võttis vastu ... ja see HÄÄL ... kogu lapsepõlv jooksis silmade eest läbi, kõik noorpõlve TV ja laval nähtud sarjad ja teatritükid, raadioteater ning jutusaated. Ja me rääkisime nagu me tunneks juba kaua aega.

Niivõrd meeldiv, mõnus, asjalik «vanaema õunapuu otsast». Kõne lõppedes olin nagu teismeline, kes sai rääkida oma iidoliga.

Suurele Näitlejale, kes kasvatas ja jagas teatrivaimustust mitmele põlvkonnale, suured õnnesoovid 90.juubelil.»

Näitleja Marta Laan kiitis aga oma kolleegi taevani: «I m e l i n e näitlejanna! I n s p i r a t s i o o n! Võrratu kolleeg ja on suur au olnud astuda samu lavalaudu Draamateatris! Kummardan! ITA 4EVER!» 

Endine poliitik Rainer Vakra soovis Itale sotsiaalmeedia vahendusel õnne.

««Ära vihasta. Ainult vaata ja imesta!» - mulle nii meeldib see Ita Everi positiivselt ja humoorikalt sõnastatud maailmakäsitlus, mida meist tõenäoliselt igaüks endale aegajalt meelde peaks tuletama, kui miski hullult ärritab või närvi ajab.

Täna tähistab suurepärane näitleja ja võrratult südamlik ning hea huumorisoonega Ita Ever oma 90. juubelit. Minu siirad õnnesoovid! Rõõmu ja tervist!»

Vakra täpsustas, et foto temast koos tänase sünnipäevalapsega on tehtud eelmise aasta suvel filmi «Salmonid. 25 aastat hiljem» esilinastusel.

«Ära vihasta. Ainult vaata ja imesta!» - mulle nii meeldib see Ita Everi positiivselt ja humoorikalt sõnastatud...

Posted by Rainer Vakra on Wednesday, 31 March 2021

Õnnesoovid Itale postitati ka Kultuuriministeeriumi Facebooki seinale. Koos sellega jagati ka fotot Itast aastast 1953. 

«Austatud Ita Ever! Kultuuriminister Anneli Ott koos Kultuuriministeeriumi kogu kollektiiviga, ja ilmselt terve Eesti rahvas ühineb täna kõige soojemate õnnesoovidega Teie 90. aasta juubelisünnipäeval.

Naljakas mõelda, et täpselt 35 aastat tagasi, kui Ita Ever pidas oma 55. sünnipäeva, uuriti juubilarilt, kas välja teenitud pensionipõlv võib tähendada peatset viimast etendust. Iginoor Ita Ever juhtis leebelt küsija tähelepanu tõsiasjale, et just äsja kinnitati ta osalemine järjekordses Tammsaare-lavastuses – noore Krõõda rollile nimelt! Siis oli 1986. aasta.

Austatud Ita Ever! Kultuuriminister Anneli Ott koos Kultuuriministeeriumi kogu kollektiiviga, ja ilmselt terve Eesti...

Posted by Kultuuriministeerium on Wednesday, 31 March 2021

«Kui sel iga naise elus murranguliseks osutuda võival päeval vaadata tõsiselt, ilma lõõpimiseta oma elatud aastatele, siis lohutan end kolleegi ütlusega: võta näide loodusest – vana ja kuivanud puu, aga kui huvitav ta on! Et huvitavus ei kaoks, selle poole püüdlengi…»

Nii ütleb Ita Ever raamatus, milles portreteerib teda Helle Tamm.

Fotol on Ita Ever 1953. aastal Beaumarchais» komöödias «Pöörane päev ehk Figaro pulm». See oli lavastus, millega Eesti Draamateater võttis vastu Ita Everi ja teised GITIS-e Eesti stuudio lõpetanud noored näitlejad. Suzanne oli särtsakas algus Ita Everi pikale õnnelikule teatriteele.

Veel kord palju õnne ja tugevat tervist, juubilar Ita Ever!»

Raadio Retro FM saatejuht Rauno Marks: «On olnud rõõm kohtuda meie aja kõige legendaarsema naisega! Elagu armastatud Ita Ever! Palju õnne ja tervist selles auväärses eas!»

«15 aastat tagasi osalesin filmi «Vana daami visiit» tegemises. Enamasti tegelesin küll pisiasjade organiseerimisega, kuid minu töökohustuste hulka käis ka näitlejate võtteplatsile toimetamine, nende hulgas muidugi ka peaosaline ehk tänane sünnipäevalaps Ita Ever. Palju õnne ja tervist. PS! Need sõidud jäävad pikaks ajaks meelde. Aitäh,» meenutas aga laulja Kalle Sepp.

Näitleja Alo Kurvits saatis Itale õnne lausa kahel päeval, esmalt 28. märtsil ehk teatripäeval ja ka täna. 

«Minu unistus on olla elujõuline veel 50 aastat vähemalt- olla sama särav ja särtsakas nagu olen täna ning mu eeskujuks on ITA EVER! Imelist teatripäeva! Õnnitlen Sind, Ita, peagi saabuva suure juubeli puhul!» kirjutas Kurvits mõni päev tagasi.

Tänasele õnnesoovile lisas Kurvits juurde ka Youtube'i video Itast, kes esitab lugu «Kesk õitsvaid lilli».

Fantastiline Grand Old Lady, ITA EVER, 1000x1000x1000 korda ELAGU! ??? Olgu tulpide ning nartsisside meri täna Su jalge...

Posted by Alo Kurvits on Wednesday, 31 March 2021
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles