ARHIIV ⟩ Hooldekodus Ita Everit külastanud Anne Veesaar: ta ütles, et olen ka imelikuks läinud (1)

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Anne Veesaar käis juubilaril möödunud nädalavahetusel külas.
Anne Veesaar käis juubilaril möödunud nädalavahetusel külas. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Armastatud Ita Ever suri 9. augustil 92-aastasena. Taasavaldame 1. aprillil 2021, Everi 90 aasta juubeli puhul ilmunud loo. 

Legendaarne näitleja Ita Ever tähistab täna oma 90 aasta juubelit, kuid mitte teatrilaval, vaid ühes Tallinna hooldekodus. «Ta võttis mu vastu ja tegi kohe nalja,» kirjeldas hiljutist kohtumist ametikaaslasega Anne Veesaar.

Režissöör Toomas Kirss ja näitleja Anne Veesaar astusid Ita Everi juubeli eel üles saates «Ringvaade» ning neil jagus näitlejanna kohta vaid ülistavaid sõnu.

Toomas Kirss kinnitas, et Ita Ever on naine, kes oma elukutset armastab. «Tema puhul on selline geniaalne asi, et ta ei tee vahet, et see on nüüd teater ja too on miski, millest me räägime ülivõrdes. Ta pole kunagi midagi haltuurana võtnud. Kui ta midagi tegi, siis ta tegi seda igal pool ja täiega! Kui ta midagi vastu võttis, siis ta tegi selle lõpuni, mitte nii, et teen natuke ja siis on küll,» rääkis Kirss.

«Ta ongi armas inimene, soe! Öeldakse, et iga inimesega ei lähe luurele, aga tema on see inimene, kellega võib alati luurele minna,» lisas režissöör.

Maagiline leedi armastab nalja

Anne Veesaare sõnul on Ita Ever maagiline, kuna ta on igas rollis nii usutav. «Ma jään kõike uskuma, mida ta teeb.»

Ita Ever 2011. aasta märtsis.
Ita Ever 2011. aasta märtsis. Foto: Liis Treimann

Veesaar sai möödunud nädalavahetusel privileegi juubilariga kohtuda. «Ega see külaskäik ei ole niisama, et igaüks muudkui sisse marsib. Minul oli eriluba pansionaadi juhatajalt ja omakorda telefonikõne Itaga, et kas ma tohin teda külastada,» ütles näitleja. «Ta võttis mu vastu ja tegi kohe nalja,» lisas Veesaar.

Veesaar meenutas, et viis Everile lilli ja tahtis neid vaasi panna. «Ta ütles, et võta kapi otsast kann ja võta vannitoast vett, aga kann ei mahtunud kraanikaussi. Hakkasin omaette rääkima, et pagan, see ei mahu, kuidas ma nüüd vett võtan. Tulin vannitoast välja ja Ita küsib, et kas ma räägin nüüd omaette,» jutustas Veesaar. Seepeale olevat Ever lisanud: «Einoh, sa oled ikka ka imelikuks läinud.»

Veesaare sõnul said nad juhtumise üle veel tükk aega naerda ning näitleja kinnitas, et Everil on kõrges eas huumorisoon ja hea tuju säilinud.

Tervis halvenes möödunud suvel

Möödunud aasta juulis tabas Everit insult. Tema pojapoeg Alfred Baskin ütles mõned kuud hiljem Elu24-le, et tema vanaema seisund on okei. «Alati võiks ju ka parem olla, aga praegu on stabiilne ja ikkagi päev-päevalt läheb aina paremaks,» tunnistas Baskin.

Ta lisas, et vanaema sai vahepeal ka haiglast välja, kuid tervise halvenemise tõttu tuli ta siiski tagasi haiglasse saata.

Näitleja Ita Ever ja lapselaps Alfred Baskin 2017. aastal presidendi vastuvõtul.
Näitleja Ita Ever ja lapselaps Alfred Baskin 2017. aastal presidendi vastuvõtul. Foto: Erlend Štaub

Kuuldus sellest, et legendaarse näitlejanna tervis ei pruugi olla parimas korras, hakkas levima septembri alguses, kui Draamateater võttis mitmeks kuuks mängukavast maha komöödia «Tuhk ja akvaviit», mille peaosas on Ita Ever.

Meeldejäävad rollid

1980. aastal linastunud populaarses komöödias «Amoraalne lugu» mängis Ita Ever kaunitar Jelenat, kelle repliikide hulka kuulus kõnekas lause: «Kui sa ainult teaksid, kui palju austajaid mul Leningradis oli!». Jelenal võis ju omajagu austajaid olla, kuid Eesti lavade esileedil Ita Everil on neid tegutsemisaja jooksul kindlasti oluliselt rohkem kogunenud – seda nii Leningradis kui ka igal pool mujal.

Ita Ever on kaasa teinud sellistes legendaarsetes filmides ja telelavastustes nagu «Eesti ballaadid», «Rudolf ja Irma», «Viimane suvi», «Aeg maha», «Salmonid» ning «Pulmatragöödia» - see nimekiri on tegelikult lõputu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles