VIDEO ⟩ USA räppar: uutes «saatana» spordijalatsites on tilk inimverd

Inna-Katrin Hein
Copy
Räppar Lil Nas X 26. jaanuaril 2020 Los Angeleses 62. Grammy auhundade jagamisel
Räppar Lil Nas X 26. jaanuaril 2020 Los Angeleses 62. Grammy auhundade jagamisel Foto: Tony Forte/MPI/Capital Pictures/TF/MPI/Capital Pictures/Scanpix

Ameeriklasest räppar ja laulja Lil Nas X andis koos New Yorgi kunstikollektiiviga MSCHF välja uued musta ja punast värvi spordijalatsid, millel on pronksist pentagramm, tagurpidi rist ja sees tilk inimverd.

Uute jalanõude kujundamisel on lähtutud Nike Air Max 97 spordijalatsitest, kuid samas teatas Nike, et neil ei ole saatanlike jalavarjudega midagi pistmist, kirjutab cnn.com.

«Me ei tee koostööd Lil Nasi ega MSCHFiga. Meie ei andnud uusi jalatseid välja ja me ei reklaami neid,» teatasid Nike esindajad.

Räppari teatel on uusi «saatana» spordijalatseid piiratud ja saatanlik kogus – 666 paari. Jalatsite talla sees on õhku täis plastmullid, milles on 60 kuupsentimeetrit punast tinti. Ühes mullis on aga tilk inimverd.

Paar verega jalatseid maksab 1018 dollarit (865 eurot). See hind on viide piibli Luuka evangeeliumile 10:18, kus on kirjas: «Ma nägin Saatanat taevast välguna maha langemas».

Kunstirühmituse MSCHF pressiesindaja sõnas, et vere andsid jalatsite jaoks nende rühma liikmed.

«Meile meeldib end kunsti nimel ohvriks tuua. Kinnitame samas, et meil ei ole Nikega midagi pistmist ja spordikaupade firma ei osalenud uute jalatsite loomises,» lisas grupi esindaja.

Uusi spordijalatseid on juba kriitiseeritud ja seda on teinud ka võimuesindajad. Sotsiaalmeedias kommenteerijate arvates viitavad need otseselt saatanale ja ketserlusele.

Räppari fännid leiavad, et uued spordijalatsid ei ole saatanlikud, vaid uuenduslikud ja üllatavad.

Lil Nas X, kodanikunimega Montero Lamarr Hill, postitas kriitikat nähes ja kuuldes Youtube’i video pealkirjaga «Lil Nas X Apologizes for Satan Shoe» (Lil Nas X vabandab saatana jalatsite pärast). Kuid juba mõni sekund pärast video algust ilmuvad räppari uue muusikavideo «Montero (Call Me By Your Name)» kaadrid, kus ta tantsib koos saatanaga. Siis murrab laulja saatana kaela, võtab ta sarved ja paneb need endale pähe.

Kunstirühmitus MSCHF on tuntud eriliste projektide poolest. 2019. aastal andsid nad välja Nike Air Max 97 spordijalatsite põhjal Jeesuse jalatsid, millel oli terasest krutsifiks ja sees vesi, mis oli väidetavalt pärit Jordani jõest.

Sama kollektiiv on müünud enam kui 1,3 miljoni dollari (1,1 miljonit eurot) eest ka sülearvutit, kuhu on installitud maailma kõige ohtlikumad arvutiviirused. Veebruaris lõhkus rühm neli Hermès Birkini kotti, et luua sandaale, mille hind on vahemikus 34 000–76 000 dollarit (28 900–64 600 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles