ELU 25 ⟩ Rokkmuusik Arvi Tapver: Lõpetagem see lõputu ette- ja tahakeeramine!

Arvi Tapver on peitnud ennast kellakeeramise eest maa-alusesse garaaži Foto: Remo Tõnismäe
Arvi Tapver
, Rokenrolli muusik
Copy

Jälle keerame kella. Muusik Arvi Tapver kutsub üles lõpetama iga-aastast kellade ning ajaga mängimist. See on tüütu, kasutu ning vastik. Loe ja mõtle, kas inimene on kana?

Iga aasta ja kaks korda, nii kevadise ja sügise pööripäeva paiku tulevad, tulevad taas ja taas A. gripi-vaktsiini jura ja B. kellakeeramise jura. 

Kindlamini kui surm ja maksud. Iga kuradi aasta. Nagu kellavärk! See on traditsioon. 

Viimasel aastal muidugi pole sellest esimesest teadagi põhjusel enam juttu ja üleüldse ei tahaks sel põhjusel v-tähega algavat sõna kasutada.

Täielik kanala

Mis puutub kelladesse ja keeramisse, siis mina isiklikult ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes pooldaks kella keeramist ehk seda, et iga kuue kuu tagant ajame mõneks ajaks elu pea peale.

Sellest hoolimata toimub see tuima alaarenenud indiviidi järjekindlusega. 

Mis puutub kelladesse ja keeramisse, siis mina isiklikult ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes pooldaks kella keeramist ehk seda, et iga kuue kuu tagant ajame mõneks ajaks elu pea peale

Tõsi, oli üks põgus ajaviiv lähiminevikus, nii neli aastat ehk üks valimiste vaheline tsükkel, kui Eesti sai läbi selle tradistioonita. Põhimõtteliselt ei uuri ega lisa praegu siia, kelle valitsuse aegu. Pätsu aeg see ei olnud. 

Peamine on see, et elu Eestimaal ei jäänud selle pärast seisma. Põrgu ei tulnud maa peale ja ilms on meil kogu aeg hukas olnud. Seega oleks võinud tekitada vabalt uue traditsiooni ehk jätkata mittekeeramist.

Just, kanalast võiks tuua paralleeli põhjendusele, miks seda jama üleüldse tarvis läheb.

Nimetasin valimisi, sest otsuse saab langetada selle kohta valitsus ja kes siis muu meile ikka keerab kui mitte nemad seal üleval, õrrel. 

Just, kanalast võiks tuua paralleeli põhjendusele, miks seda jama üleüldse tarvis läheb. 

Nimelt – päevavalguse säästmiseks või paremini ära kasutamiseks elik hea kavatsus teel põrgusse. Inimesed saavad seega päevavalguses paremini toimetama, ei pea pimedas palehigis rügama. 

Aga teised teevad ju ka!

Kanad on need inimese kaaslased, kes ronivad juba videviku saabudes õrrele. Kas tõesti mõni ajuhiiglane mõtleb, et kui me õigel ajal oma töid ja tegemisi valges lõpule ei saa, siis töötajad lihtsalt jalutavad minema ja kõik jääb katki!? Nagu päriselt? Ehitus jääb seisma, kirurg viskab skalpelli käest ja korstnapühkija kukub katusel surnuks? 

Lõppeks on see vaid üks tund, aga päeva pikkus ju muutub aastaringselt, kogu aeg! Kuradi astroloogid-kosmonaudid!

Iga aasta käib vaidlus selle üle, kas peaks ikka keerama või mitte ja iga kuradima aasta käib selle juurde nagu alatraditsioonina küsimus, et kui ei keeraks, siis kas jääme pigem suve- või talveajale. Mis kuradi tähtsust sel on? Lubage küsida ja ropendada! Küsige polaarkarudelt, kas neile meeldib rohkem üks või teine pool aastast, polaaröö või polaarpäev. Tulemus on ju sama. Inimeseloom harjub kõigega. Nagu kella keeramisega, nii ka sellega, et kas me nüüd ärkame natukene hämaramas või valgemas.

Juba lasteaias panin tähele, et see toimib. Kui keegi kakas liivakasti, siis on hea kasvatajale öelda, et teised tegid seda ju ka.

Olgu, natuke targemad kanad põhjendavad vajadust sellega, et seda teevad ju teised ka. See on väga hea argument. Juba lasteaias panin tähele, et see toimib. Kui keegi kakas liivakasti, siis on hea kasvatajale öelda, et teised tegid seda ju ka. 

Nüüd hiljuti juhtus jube lugu, et üks meie naaber, kas Soome või Läti jättis keeramata, aga teine, kas Soome või Läti tegi seda ikka. Nüüd tul eestlasele dilemma, kumma järgi talitada, sest vaid ühega saame olla samas ajas. Muidugi tarvis sovjeti-preisi kombe kohaselt naabrite meele järele olla. 

Tõsi, samas ajas olemine on eelis. Ent vaadake kas või viimast aastat – kuidas kord keerab viiruse tõttu üks või teine naaber oma uksed lukku ja teine taas avab neid. Lits lugu küll, aga elame ju edasi. Me ei saa eeldada, et naabrid elaksid meiega sünkroonis. Me pole kujundujujad, vähemalt valdav enamus mitte. 

Sina seal õrre peal!

Sina, sina ja sina ka seal kuradi õrre peal! Lõpetage see faking jama! Seda pole kellelegi tarvis. Seda enam, et kui ei keeraks kellasid, siis kümne aasta pärast poleks kellelgi ilmselt isegi meeles, et me kunagi seda tegime. Nagu rehepeks läheb meelest ära.

Tegelikult ei peaks sellest isegi rääkima-kirjutama. See pole eluliselt tähtis sündmus. See pole katastroof või pandeemia, mis halvab elamist. Pigem nagu midagi libedat ja karvast perse vahel. Selles mõttes, et jube tülikas. Ainus põhjus, miks mina seda siin kirjutan on KKK ehk see, et keeramine kipub korduma kogu oma hiilguses ja sel ei tule lõppu. 

Muidugi võiks katsetada vahelduseks ka elukorraldust, kus igaüks saab ise endale vööndiaja valida. Nii eksperimendi-ekskremendi mõttes.

Muidugi võiks katsetada vahelduseks ka elukorraldust, kus igaüks saab ise endale vööndiaja valida. Nii eksperimendi-ekskremendi mõttes. Päev jääb ju ikka sama pikaks. Vahet pole, kas keegi ärkab varem või hiljem. Vaba maa! Ilusat suveaega teile kõigile! Eriti teile seal õrre peal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles