Warner Brosi stuudio palju paksu verd tekitanud «eksperiment» pakkuda oma uusimaid hittfilme HBO Maxi kaudu üheaegselt kinodega ka koduseks tarbimiseks lõpeb käesoleva aastaga. 

 

Paljusid filmitegijaid pahandanud ja kinodele lausa eksistentsiaalset ohtu kujutanud otsuse, mis tõukus suuresti pandeemia tõttu saamata jäänud kassatuludest ning vajadusest omanikfirma uut voogedastusplatvormi upitada, pööras tagasi Warner Brosi suurejooneline äritehing maailma suuruselt teise kinoketiga Cineworld, vahendab Deadline.

Kinokett plaanib aprillikuust USAs oma pool aastat suletud Regali kinodes taas külastajaid teenindama hakata ning esimesteks kassahittideks on teiste seas Warner Brosi «Godzilla vs Kong» ja «Mortal Kombat».

Kui terve 2021. aasta jooksul jõuavad Warneri suurfilmid veel samaaegselt kinodega ka HBO Maxi (sh «Düün» ja «Matrix 4»), siis alates 2022. aasta algusest saavad Cineworldi kinod eksklusiivse õiguse näidata Warner Brosi suurfilme ilma kodutelekatega konkureerimata. Küll aga on kinolinastuste nn aken poole lühem kui vanasti standardiks oli ehk 90 päeva asemel saavad kinod filme eksklusiivselt suurel ekraanil näidata vaid 45 päeva, enne kui need maanduvad voogedastuses.

Lühenev kinolinastuste aken on kavas teistelgi stuudiotel. Äsja oma voogedastusteenuse lansseerinud Paramount annab kinodele «Võimatu missioon 7» näitamise eesõiguse vaid 45 päevaks, väikematele filmidele aga veelgi lühema aja. See, kui kaua lubab kinokettidega AMC ja Cinemark diili teinud Universal kinodel filme eksklusiivselt näidata, hakkab aga sõltuma USA turu avanädalavahetuse kassatulust: kui linalugu toob sisse üle 50 miljoni dollari, siis saab see ainult kinodes joosta 31 päeva, vastasel juhul näeb aga filmi juba 17 päeva pärast voogedastusest või videolaenutusest.

Ilmselt on tegemist märgiga, et pandeemia ja striimiralli hammasrataste vahele jäänud kinoturg on tasapisi pankrotiohu šokist üle saamas ning filmitööstus on muutunud oludes leidmas uut tasakaalupunkti, milles kinod on taas asunud võimu näitama. Eestit need sündmused veel ei puuduta, sest kõnealused platvormid meile veel jõudnud pole, ehkki kaugel see aeg ilmselt enam ka ei ole.

Kommentaarid
Copy