Teadlased rekonstrueerisid vaarao Tutanhamoni tõenäolise isa näo

Inna-Katrin Hein
Copy
Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni surimask Kairos Egiptuse muuseumis
Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni surimask Kairos Egiptuse muuseumis Foto: akg-images / Werner Forman/Scanpix

Itaalia Sitsiilia krimiantropoloogia, paleopatoloogia ja bioarheoloogia uurimiskeskuse (FAPAB) teadlased rekonstrueerisid Egiptuse Kuningate orus asuvast matmispaigast KV55 leitud skeleti põhjal mehe näo.

20. sajandil oldi kindlad, et selles hauas oli vaarao Tutanhamoni (valitses 1336–1327 eKr) isa, vaarao Ehnaton, kes valitses erinevatel andmetel 1353–1336 eKr või 1351–1334 eKr, kirjutab livescience.com.

Nüüd uuritud mehe säilmeid leiti 1907. aastal sellest samast hauast, mis asub vaid meetrite kaugusel Tutanhamoni hauast.

Rohkem kui sajand pärast haua avastamist näitas geneetiline analüüs, et hauas olnud luustik kuulus vaarao Tutanhamoni tõenäolisele bioloogilisele isale. Hauast leitud vihjed näitasid arheoloogidele, et mees võib olla vaarao Ehnaton, kes kehtestas esimese valitsejana Vana-Egiptuses monoteismi.

Osa eksperte on Ehnatonile viitava vaidlustanud, väites, et hauas olnud inimese tegelik identiteet pole endiselt teada.

Itaalia teadlased võtsid ette kuid kestnud digitaalrekonstrueerimise, mille aluseks võeti kolju. Nad tegid koostööd Brasiilia 3D-kunstniku Cicero Moralesiga, kes on tuntud ajalooliste tegelaste näorekonstruktsioonide poolest.

Teadlased on rekonstrueerinud hauast KV55 leitud skeleti põhjal näo ka varem, kuid uuele rekonstruktsioonile on lisatud juuksed, ehted ja teisi üksikasju. Itaallased rõhutasid, et nad keskendusid eelkõige pea kujule ja näojoontele.

«Kasutasime Manchesteri meetodi nime kandvat meetodit, et anda kaua aega tagasi elanud mehele nägu. Selles protsessis modelleeritakse lihased ja muu vastavalt inimanatoomiale. Naha ja koe paksus on teaduslikult kindlaks määratud,» teatas Itaalia Sitsiilia arheoloog Francesco Galassi.

Galassi sõnul võtsid nad näo rekonstrueerimisel arvesse varasemat teavet haua KV55 ja skeleti kohta. Selle hulgas olid varasemate uuringute märkmed, skeleti mõõtmisandmed, fotod ja röntgenpildid.

Vana-Egiptuse 18. dünastia kümnes vaarao oli Amenhotep IV, kes võttis uue nime Ehnaton, mis tähendab Atoni sulast. Ehnaton kehtestas monteistliku päikesejumala Atoni kultuse, millest pärast ta surma loobuti. Iidsed egiptlased pöördusid vanade jumalate poole tagasi.

Arheoloogide sõnul leiti hauakambrist KV55 kivsid, millel oli Ehnatoni nimi koos maagiliste loitsudega. Hauas olid ka kanoobid, milles olid mumifitseeritud organid. Tehti kindlaks, et need kuulusid Kiya-nimelisele naisele, kelle skelett samuti leiti. Ta oli vaarao Ehnatoni konkubiin.

Kui see haud ja selles olnud muumia 1907. aastal leiti, siis teatavasti lagunesid muumia tõstmisel kangaribad ning kuivanud nahk ja koed kukkusid ära, jättes alles vaid luustiku.

Hauapanuste alusel arvati siis, et tegu on mehe matmispaigaga ja ta võib olla vaarao Ehnaton.

Hilisem hammaste ja luude analüüs näitas, et see oli Ehnatonist noorem mees, kes suri 26-aastasena, kuid uurijad ei välista, et ta võis olla ka vanusevahemikus 19–22.

Vaarao Ehnaton valitses umbes 17 aastat ja sai kuninganna Nofretetega kuus tütart.

Mõned arheoloogid on seisukohal, et Kuningate oru hauas KV55 oli Ehnatoni noorem vend, Smenkhare. Samas on venna kohta väga vähe andmeid.

Egüptoloogide arvates ei olnud Smenkharet tegelikult olemas, vaid see oli kuninganna Nofretete väljamõeldud variisik, kui ta pärast Ehnatoni surma valitsejaks sai.

Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete büst Saksamaa Berliini Egiptuse ja papüüruse muuseumis
Vana-Egiptuse kuninganna Nofretete büst Saksamaa Berliini Egiptuse ja papüüruse muuseumis Foto: FABRIZIO BENSCH/Reuters/Scanpix

Itaalia arheoloogi Francesco Galassi sõnul said nad noorema venna teooria välistada.

Geeniuuringu järgi oli hauas KV55 vaarao Amenhotep III poeg ja vaarao Tutanhamoni isa. Samas on see tulemus vastuoluline, kuna Vana-Egiptuse muumiate puhul on geneetilised andmed segased ja keerulised. Seda põhjusel, et valitsejad said järglasi intsestisuhtest – isa tütrega, vend õega.

Vaarao Tutanhamoni muumia Egiptuses Luxoris Kuningate orus renoveeritud hauakambris
Vaarao Tutanhamoni muumia Egiptuses Luxoris Kuningate orus renoveeritud hauakambris Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Seega ei ole arheoloogid lõpuni üksmeelel, kes oli maetud Kuningate oru hauda, mis kannab tänapäeval tähistust KV55. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles