PILDID JA VIDEO ⟩ Austraalia kaguosa sajud lakkasid, leiti esimesed ohvrid

Inna-Katrin Hein
Copy

Austraalia meteoroloogiaameti teatel lakkasid 23. märtsil riigi kaguosas pikka aeg kestnud sajud ning ilm on soe ja kuiv. Kuid jõgede veetase ei ole veel alanenud, selleks kulub päevi ning palju hooneid on ikka vee all.

Uus-Lõuna-Walesis on veel tuhandeid inimesi veelõksus, oodates pikisilmi nii toidu- kui arstiabi, teatab mtv.fi.

Päästjate sõnul leidsid nad 23. märtsil paigast, kus veetase oli mõnevõrra alanenud, esimesed looduskatastroofi ohvrid. Mõlemad surnud mehed olid oma autos, mis oli jäänud vee alla.

Lisaks päästeti inimesi veelõksust, kaasa arvatud perekond, ema, isa ja kaks last, kes olid läbimärjad ja päevi söömata. 

Meedia poolt Big Wet (Suur märg) nimeks saanud katatroof mõjutas ka suurlinna Sydneyt, kus elab kaheksa miljonit inimest.

Uus-Lõuna-Walesi peaministri Gladys Berejikliani sõnul olid osariiki tabanud paduvihmad ja üleujutused viimase 100 aasta võimsaimad.

Vee alla jäänud majad ja apelsinisalud Austraalias Hawkesbury jõe ääres
Vee alla jäänud majad ja apelsinisalud Austraalias Hawkesbury jõe ääres Foto: Jill Gralow/reuters/scanpix

Meteorloogide teatel ei ole veepind alates selle nädala kolmapäevast enam tõusnud, kuid tulvavesi ei kao arvatavalt enne nädalalõppu või järgmist nädalat.

Austraalia peaminister Scott Morrison lendas eile helikopteriga üle katastroofiala, et oma silmaga näha, mis seal vee tõttu juhtus.

Peaministri sõnul ootab austraallasi ees suur koristamine, sest vesi on kandnud edasi palju esemeid ja prahti. Uus-Lõuna-Walesi saabuvad 24. märtsil sõdurid, kes abistavad kohalikke katastroofijärgsetel koristustöödel.

Osa tulvavee eest evakueerituid on saanud kodudesse tagasi minna. Paikades, kus vesi on piisavalt taganenud, on inimesed hakanud maju, aedu ja teid mudast ja rämpsust puhastama.

Mees puhastamas Austraalias Port Macquaries pärast üleujutust oma majaesist mudast
Mees puhastamas Austraalias Port Macquaries pärast üleujutust oma majaesist mudast Foto: JASON O'BRIEN/EPA/Scanpix

Mõnel pool sadas nädala jooksul üle 1 meetri vett, mis on kaks kolamndikku aastasest vihmakogusest. Veel aasta tagasi oli Uus-Lõuna-Walesis põud, kuivus ja ulatuslikud maastikupõlengud.

Kliimateadlaste sõnul on kliimamuutus toonud kaasa selle, et lõunapoolkeral asuvas Austraalias on aina sagedamini äärmuslikke ilmasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles