SUUR JUHUS ⟩ Avarii, taksojuht, vangla: Michael Schumacheri tõus F1 piloodiks

Elu24
Copy
Michael Schumacher sai 1991. aastal Jordani tiimis F1 debüüdi teha tänu suurele juhusele
Michael Schumacher sai 1991. aastal Jordani tiimis F1 debüüdi teha tänu suurele juhusele Foto: SCANPIX/Elu24 kollaaž

Vähe on neid, kes mäletavad Inglise taksojuhti Eric Courti või kuidas mees on seotud vormelite kuningliku sarja F1 ajalooga. 

Vägivaldne ja liiklusraevukas taksojuht olekski ehk unustuse hõlma jäänud, kui just tänu temale poleks vormel 1 sarjas oma võimaluse saanud keegi Michael Schumacher.

1991. aastal polnud vormelipilootide turul Michael Schumacher mingi kuum nimi, tegelikult oli ta juuniorisarjades ilmselgelt soomlasele Mika Häkkinenile alla jäänud ja miski ei viidanud sellele, et Schumacherist võiks kunagi üldse saada F1 piloot.

Siis astus mängu taksojuht Eric Court.

Noored vormeliässad. Schumacher ja Mika Häkkinen 1994. aastal.
Noored vormeliässad. Schumacher ja Mika Häkkinen 1994. aastal. Foto: imago sportfotodienst/imago sportfotodienst/Scanpix

Londoni kohtu andmetel läks mees pärast avariid teise auto juhile kallale: kiskus ta masinast välja ning vehkis rusikatega. Teiseks osapooleks oli aga F1 piloot Bertrand Gachot.

Belglane Gachot kaitses ennast. Ta lasi taksojuhile pisargaasi näkku. Gachot`l polnud õrna aimugi, et Suurbritannias oli äsja karmistatud vägivallakuritegude eest ettenähtud karistusi. Seda seoses Britis levinud jalgpallihuligaansustega.

Detsembrikuine vahejuhtum oli kõikide osapoolte arvates juba lõppenud ning F1 hooaeg Phoenixi tänavaradadel avastardi saanud. Gachot ei võinud ette kujutadagi, et pärast augustis Hungaroringil sõidetud kiiremat ringiaega peab ta vahele jätma järgmise Belgia GP, oma koduetapi Spa-Francochampsil.

Vahepeal oli Londoni kohus jõudnud Courti ja Gachot juhtumis otsusele. Pisargaasi kasutamist Gachot`poolt peeti enesekaitse piiride ületamiseks ja belglane mõisteti vangi.

See kohtuotsus pani tallipealiku Eddie Jordani pead murdma. Keda küll belglasele asendajaks leida?

Rootslane Stefan Johansson nõudis liiga palju raha, meedia pakkus asendajaks isegi pensionipõlve pidavat soomlast Keke Rosbergi. Lõpuks sai oma tahtmise sakslasest mänedžer Willi Weber ja Mercedese toel sai F1 rooli tundmatu 22-aastane Michael Schumacher. Belgias Jordani tiimis sensatsioonilse debüüdi teinud Schumacher sai järgmiseks etapiks lepingu juba Benettoniga. Ülejäänud, nagu öeldakse, on ajalugu...

Vaata videot Michael Schumacheri elu esimesest vormel 1 etapist:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles