Peaminister hoiatab: kui viiruse levik ei peatu, jääb Eesti terveks suveks lukku

Elu24
Copy
Suvitajad Stroomi rannas. Foto on illustratiivne.
Suvitajad Stroomi rannas. Foto on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Peaminister Kaja Kallas tegi täna Facebooki postituse, kus hoiatab, et kui viiruse levikut kontrolli alla ei saada, siis läheb Eesti terveks suveks lukku.

«Tutvusin täna teadusnõukoja ja Terviseameti värskete materjalidega, mis näitavad selgelt ühte – kuigi piirangud on hakanud stabiliseerima viiruse leviku senist plahvatuslikku kasvu ja piirangute lõplikku mõju on veel vara näha, on nakatumine jätkuvalt tõusus. Väikeses, aga kindlas tõusus,» selgitab peaminister.

Kallase sõnul võivad numbrid küll külmad olla, aga nad ei valeta. «Nakatumine on eelmise nädalaga võrreldes 7 protsenti kasvanud. Vanusrühmas 55-85 on nakatumise kasv olnud üle 10 protsendi. Pole ühtki maakonda, kus nakatumiskordaja oleks alla 1, paljudes maakondades on nakatumine pööranud tõusule. Päevas viib koroonaviirus haiglatesse keskmiselt 75-80 inimest. Päevas sureb koroonaviiruse tõttu keskmiselt kümme eestimaalast. Need inimesed ei ole numbrid, nad on meie pereliikmed, sõbrad, naabrid, töökaaslased,» ütleb ta. 

«On viimane aeg ennast kokku võtta. Ulatuslike piirangute kehtestamise ajal püstitatud optimistlikum prognoos, kus nakatumine jõuab aprilli keskpaigaks alla 500 inimese päevas, on käest libisemas. Kui viiruse levik ei peatu, siis jääb Eesti kogu suveks lukku – nagu meie lõunanaaber Läti on olnud lukus novembrist saati. Seisab majandus, seisab sotsiaalne suhtlus, seisab kõik,» jätkab peaminister.

Kallas rõhutab, et valitsus võib kehtestada lõputult piiranguid, aga inimesed on need, kes peavad piirangutest kinni pidama. «Valitsus võib piiranguid kehtestama jäädagi, aga nakkus levib ikkagi inimeselt inimesele. See saladuslik nakkuskordaja R tähendab endiselt seda, et üks nakatunud inimene annab nakkuse edasi rohkem kui ühele inimesele. Kallid eestimaalased, viiruse leviku peatamine on sõna otseses mõttes meie kätes.» 

«Need soovitused on muutunud juba mantraks, aga palun peske käsi, hoidke teiste inimestega distantsi, ärge kutsuge külalisi, ärge pidage pidusid ega koosviibimisi. Kui näete, et mõni kaasmaalane piirangutest kinni ei pea, palun võtke ka ise see vastutus kutsuda teda üles vastutustundlikult käituma või pöörduge vajadusel korrakaitsjate poole. See on meie kõigi ühine pingutus, mis seisab ees selle nimel, et Eesti elu jätkuda saaks,» sõnab Kallas. 

«Miks rõhutan vajadust piirangutest kinni pidada? Sest nagu nakatumislevik näitab, politsei reportaažid kirjeldavad ja nagu Irja Lutsar nendib aktiivset tänavapilti vaadates, pole piirangute järgimine veel paljude eestimaalaste südameasi. Olen saanud hingeminevaid kirju Eestimaa inimestelt, kes kirjeldavad olukordi, kus peavad sugulastele ja sõpradele põhjendama loobumist siseruumides toimuvatest suurtest sünnipäeva- ja juubelipidustustest ning kirjeldavad mõistmatust ja pahameelt, mis nende keeldumist saadab. Nad ei mõista seda vastutustundetut käitumist enda ümber ega saa aru, miks me rahvana seda iseendale, oma vanematele ja lastele seda teeme.»

Nakatumine toimub endiselt paljuski perekondades ja töökohtadel. «Piirangud ei ole kiusamiseks, piirangud on meie ühiskonna ja meditsiinisüsteemi jätkusuutlikkuse ning meie kõige haavatavamate inimeste elude ja tervise kaitseks,» kinnitab peaminister.

«Sa ei pea olema piiranguusku, Sa ei pea olema maskiusku, Sa ei pea olema vaktsiiniusku, aga Sa võiksid olla elude usku,» rõhutab ta.

Kallid eestimaalased, meil on suur probleem. Tutvusin täna teadusnõukoja ja Terviseameti värskete materjalidega, mis...

Posted by Kaja Kallas on Teisipäev, 23. märts 2021
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles