Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Poola kirjanikku ähvardab presidendi idioodiks tembeldamise eest vanglakaristus

Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Poola kirjanik Jakub Zulczyk
Poola kirjanik Jakub Zulczyk Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Poola populaarset kirjanikku Jakub Zulczykit ähvardab kuni kolme aasta pikkune vanglakaristus, kuna ta nimetas möödunud aasta novembris oma Facebooki postituses Poola presidenti Andrzej Dudat idioodiks.

Zulczyki sõnul saatis Poola president Joe Bidenile Twitteris säutsu, saamata USA presidendivalimiste protsessist aru, kirjutab bbc.com. 

Duda õnnitles oma säutsus 7. novembril 2020 Bidenit eduka valimiskampaania puhul. Ta lisas, et tuleb oodata, kas USA valimiskogu kiidab heaks Bideni kandidatuuri ning et Poola-USA strateegiline partnerlus kujuneb veelgi tugevamaks liiduks.

Poola president Andrzej Duda 29. jaanuaril 2021 Varssavis presidendipalees, kus ta kohtus koroonavastase võitluse juhtidega.
Poola president Andrzej Duda 29. jaanuaril 2021 Varssavis presidendipalees, kus ta kohtus koroonavastase võitluse juhtidega. Foto: Andrzej Lange/epa/Scanpix

Kirjanik nentis Facebooki postituses, et jälgib USA poliitikat suure huviga, kuid ei ole varem kuulnud sellisest asjast nagu valimiskogu nominatsioon.

«Joe Biden on USA 46. president, Andrzej Duda on idioot,» kirjutas kirjanik postituses.

Poolas võib riigijuhtide ja riigi sümbolite solvamise eest saada karistada, ka vanglakaristusega.

Prokuröride sõnul oli Zulczyki tekst solvav ja vastuvõetamatu, mistõttu tuli talle esitada süüdistus.

Zulczyki üks tuntumaid teoseid on 2014. aastal ilmunud romaan «Valgusest pimestatud», mille põhjal tehti kaheksaosaline krimisari.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) 2017. aasta raportis vaadeldi solvangute ja laimamise seadusi 57 riigis. Selgus, et Poolas selliseid seaduseid kõige rohkem.

Poolas võib isiku vangistada ka siis, kui on solvatud mitte ainult Poola, vaid ka mõne välisriigi lippu.

Tagasi üles