Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Uku Suviste
Uku Suviste Foto: Liisa Rull/Kairit Leibold

Toome teieni 11. nädala muusikauudised. Merle Liljel ilmus uus lugu, Nagy Bögö avaldas teise osa albumist «Erinevad maailmad», Dramamama esitles uut singlit, Diskofonil tutvustas avalikkusele debüütsinglilt, Erki Pärnoja avaldab kooriteose. Ja veel palju muud!

TÄNAVUSE EUROVISIOONI LAULUVÕISTLUSE KÕIK LOOD ON VALITUD.

Esmaspäeval, 15. märtsil kell 18 Eesti aja järgi avalikustati tänavuse Eurovisiooni lauluvõistluse viimane võistluslugu. Selleks oli Maltat esindava 18-aastase Destiny hoogne poplaul «Je Me Casse». Seega on kõik lood nüüd avalikud ja YouTube’is kuulamiseks üleval! Kui esialgu pidi 2021. aasta Eurovisioonist osa võtma 41 riiki, siis 5. märtsil kinnitas Armeenia rahvuslik avalik-õiguslik telekanal, et nad ei saa konkursil osaleda sotsiaalsete ja poliitiliste kriiside tõttu, mis vallandusid pärast eelmisel aastal toimunud Mägi-Karabahhi sõda. Armeenia pidi võistlema koos Eestiga teises poolfinaalis. Seega on nüüd mängus 40 riiki, kuid pole võimatu et see number kukub veel ühe võrra. Nimelt teatas Euroopa Ringhäälingute Liit, et Valgevene 9. märtsil avaldatud eurolugu «Ya Nauchu Tebya» ehk «Ma õpetan sind» seab oma praegusel kujul kahtluse alla Eurovisiooni mittepoliitilise olemuse ja palub seetõttu laulu ümber teha või esitada võistlusele täiesti uus lugu. Kui seda ei tehta, võidakse Valgevene selle aasta konkursilt diskvalifitseerida. Kõik tänavused eurolood on jaotatud loosi teel poolfinaalidesse ning teada on seegi, kas need kõlavad poolfinaali esimeses või teises pooles. Täpne esinemisjärjekord pannakse Eurovisiooni korraldajate poolt paika lähiajal. 

MERLE LILJEL ILMUS UUS LUGU

Lauljatar on taas bossanovalainel ja jätkab uute laulude salvestamist. Lugude «Tütarlaps Ipanemast», «Quando» ja «Valgus» kõrvale on valminud uus salvestis «Orfeuse laul», originaalpealkirjaga «Manhã De Carnaval» ehk «Karnevali hommik». 

Loo autor on Luiz Bonfá ja laul on üks maailma kuulsamaid brasiilia bossanovasid, mis tuli esmakordselt ettekandele 1959. aasta filmis «Orfeu Negro» ehk «Must Orfeus». 1960. a. võitis film parima võõrkeelse filmi Oscari ja seejärel sai laul maailmakuulsaks. 

Eestikeelne variant Merle Lilje esituses kõlab Heldur Karmo kirjutatud tekstile ning salvestus toimus Peeter Kaljuste stuudios. Salvestusel kõlab flugelhorn Allan Järve esituses, mis annab loole sametise tausta ja mõnusa emotsiooni.

NAGY BÖGÖ AVALDAS TEISE OSA ALBUMILT «ERINEVAD MAAILMAD»

Folkbänd avaldas järgmised neli kevadist lugu albumilt «Erinevad maailmad». Kui avaldatava albumi esimesed lood olid talviselt melanhoolsed ja mõtlikud, siis uute lugude märksõnadeks on tärkamine ja uutesse algustesse peidetud lootus. Värskete lugude seas on lisaks kolmele instrumentaalpalale ka laul Neitsit, neitsit, nõnna noor». Bändi kitarristi Jaan-Eerik Aardami sõnul on see lugu armumisest ja lootuse tärkamisest, nagu kevaditi ikka sageli juhtub. See armastus jääb kahjuks küll vastamata. Lisaks kõlavad albumi teises osas veel lood «Tagasitulek«, «Juuli» ja «Elu kannab».

DRAMAMAMA ESITLES UUT SINGLIT NING UUENENUD KOOSSEISU

Rokkbänd andis välja singli pealkirjaga «Rhythm of the Sun». Tegemist on esimese avalikustatud looga, mille bänd uues koosseisus salvestas. Lugu saab nüüd kuulata kõikidelt digiplatvormidelt. Dramamamale toob selle aasta kevad kaasa uue hingamise, sest bändis mängib nüüdsest kitarri Jörgen Pakkas, trummide taga on Soomest pärit Jeremia Kangas ning ühiselt on salvestatud juba mitu lugu, mis järjest kuulajateni jõuavad. Samuti on töös uus täispikk stuudioalbum. Bändi solist ja asutajaliige Mikk Tammepõld kommenteeris, et nad on selle seltskonnaga muusikat kirjutanud juba paar aastat ning kuna nende senine kitarrist Laur Joamets elab juba aastaid USAs, leidsid nad ühiselt, et Dramamamal on aeg jätkata uues koosseisus. Neil on kolme plaadi jagu ägedat muusikat, mida saavad nüüd publikule jälle esitada ning ka uus album on juba töös.

ANSAMBLIL DISKOFON ILMUS DEBÜÜTSINGEL «VARJATA HEAD EI SAA»

Eesti muusikamaastikule on murdnud kuueliikmeline kollektiiv Diskofon. Nagu nimigi ütleb, viljeleb bänd diskomuusikat. Ansambli Facebooki lehel kirjutatakse, et DISKOFON saabus selleks, et tuua kuulajateni varasema klubimuusika kosmilised vibratsioonid koos modernsete võngetega. Bändi esimene videosingel kannab pealkirja «Varjata head ei saa», mille laulis omal ajal kuulsaks ansambel Rock Hotel. DISKOFONi moodustavad Piret Krumm, Artur Leppik, Sander Berens, Robin Mäetalu, Claus Heinrich Riismaa ja Mattis Kirsipuu.

ERKI PÄRNOJA ESIMENE KOORITEOS «ANIMA MEA» ILMUB ALBUMINA

Eesti kitarristi ja helilooja, järjekorras viies album «Anima Mea» tõotab kujuneda visionäärse multiinstrumentalisti hüppelauaks uutesse sfääridesse ja ehk ka tema seni kõige ambitsioonikamaks ettevõtmiseks. Koorile ja ansamblile kirjutatud teos on haaranud kaasa Pärnoja käekirjale iseloomulikud mastaabid; filmiliku eepika ja eleegilise ilutunnetuse, lisades paletti kammerkoor Collegium Musicale hingepuudutavad kooriseaded. Teose algtekstina on kasutatud fraase psalmidest, teadmata autorite-munkade ladinakeelseid ja keldi palveid, samuti Anna Haava luulet. Sõnalise osa seadmise taga seisavad Erki Pärnoja, Anu Lamp, Jaan Tammsalu ja Eero Epner. Kogumik tuleb müügile 3. aprillil.

JALMAR VABARNA TEATAS OMA UUE SOOLOALBUMI NIME JA ILMUMISE KUUPÄEVA

Muusik teatas sotsiaalmeedia vahendusel, et 7. mail näeb ilmavalgust tema teine sooloalbum. Punase kujundusega helikandja kannab nime «ID» ning kõik soovijad saavad internetist endale eeltellida uue plaadi nii CD kui vinüüli kujul. Kõigile ettetellijatele annab Jalmar Vabarna 1. mail privaatse veebikontserdi ja kirjutab personaalse pühenduse kui ka saadab plaadid välja juba enne ilmumist. Akustilise kitarriga mängitud albumile jõuab 12 pala. Suurem osa albumist koosneb autori omaloomingust ning häid meloodiaid ja harmooniaid jõuab sellele küllaga.
 

JAANUS SAAGOL ILMUS DEBÜÜTSINGEL

Laulja ning laulukirjutaja Jaanus Saago avaldas oma esimese soolosingli koos muusikavideoga, mis kannab nime «Aastaajad». Jaanus arvas, et teeb teadmata ajaks muusikast pausi, aga siis hakkas looming ise ennast välja pressima. Muusik kirjutas selle laulu enda elukaaslasele, kui nad olid juba mõnda aega koos olnud. Jaanuse sõnuk võib sõnum olla küll veidi naiivne, aga talle meeldib unistada ja usub, et positiivselt mõeldes on elu lihtsam. Muusikavideo valmis nutitelefoniga filmitud kaadritest, mida salvestati talvel mööda Eestimaad ringi sõites. Video monteeris kokku Rauno Laikjõe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles