PILDID Ulmeline lahingudroon lendab tuhandeid kilomeetreid tunnis ja maksab miljoneid

Elu24
Copy
Droon on ehitatud kergest süsinikust.
Droon on ehitatud kergest süsinikust. Foto: Cover Images/Scanpix

Singapuri Kelley Airspace'i seninägematul droonil otseseid konkurente sõjanduses pole, sest keegi pole nii suurejoonelise projektiga veel välja tulnud.

Kelley Airspace on erafirma, mis töötas välja seninägematu mehitamata lahingdrooni. Kuigi see relvaliik levib praegu sõjanduses kiirelt, ei ole relvastatud droone veel ülehelikiiruse võimelistena ehitatud.

See kannab nime Nool (Arrow) ja lendab kiirusega kuni 2,1 Machi ehk 2500 km/h. Sellega saab ta napilt mööda isegi levinud hävitajatest nagu F-16 Falcon. Kõik selle teeb võimalikuks kerge ja ülitugev ühe tükina valatud süsinikkere.

Drooni kerge kere on süsinikust ja väga tugev.
Drooni kerge kere on süsinikust ja väga tugev. Foto: Cover Images/Scanpix

«Nool disainiti täiendamaks mehitatud õhusõidukeid lahinguväljal,» selgitas Kelley. nimelt on ühest mehitatud lahingulennukist võimalik juhtida tervet rühma Noole lahingudroone ja anda igaühele erinevaid ülesandeid.

Nagu võib arvata, võtab Noole hind aga silmist vee välja. Tüki hind ülatub nimelt üheksast miljonistkuni 16 miljoni dollarini. Sellisena on see vähemalt viis korda kallim kui edukalt kasutatud Türgi Bayraktar TB2, mis on aeglane, kuid maksab «vaid» kuni kaks miljonit dollarit.

Sellest hoolimata on firma saanud üle maailma juba 100 eeltellimust. Nool võib õhku tõusta, kaaludes täislaadungiga üle 16 tonni. Kelley rõhubki erinevalt teistest droonidest sellele, et see moon ülikiirelt teise maa otsa liigutada. Seni on nii kiiretest mehitamata õhusõidukitest vaid Hiina armees kasutusel WZ-8 luuredroon.

Kelley lahingudroon on Bentley luksusautost kaks korda pikem.
Kelley lahingudroon on Bentley luksusautost kaks korda pikem. Foto: Cover Images/Scanpix

Nagu öeldud, areneb droonide valdkond sõjanduses ülikiirelt. Parim näide oli eelmise aasta Karabahhi konflikt. Seal tegid Türgi droonid vanamoelisema Armeenia armee soomussõidukite ridades jõhkrat harvendust. Eesti kaitsevägi on küll mehitamata maismaasõidukite katsetamises eesrinnas, kuid droonid on meil tähelepanuta jäänud.

Armeenia tank drooni sihikul Karabahhi konflikti käigus.
Armeenia tank drooni sihikul Karabahhi konflikti käigus. Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles