VIDEO ⟩ Donald Trump jäi USA presidendina 700 miljoni dollari võrra vaesemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
USA president Donald Trump 4. novembril 2020 Valges Majas
USA president Donald Trump 4. novembril 2020 Valges Majas Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

Majanduslehekülje bloomberg.com andmetel kaotas Donald Trump USA presidendiametis olemise ajal 700 miljonit dollarit (588 miljonit eurot).

Trumpi vara ja mainet mõjutas eriti möödunud aasta kevade koroona esimene laine, kuid ka 6. jaanuaril 2021 toimunud USA kongressihoone ründamine.

Donald Trumpi toetajad 6. jaanuaril 2021 Washingtonis Kapitooliumi juures, mida nad ründasid. Pildil lõhuvad mässajad telejaamade operaatorite ja ajakirjanike tehnikat
Donald Trumpi toetajad 6. jaanuaril 2021 Washingtonis Kapitooliumi juures, mida nad ründasid. Pildil lõhuvad mässajad telejaamade operaatorite ja ajakirjanike tehnikat Foto: PACIFIC PRESS/SIPA/Scanpix

Bloombergi teatel said nad andmed Trumpi varalise seisu kohta äri- ja maksudokumentidest. Nende andmetel oli kinnisvaraärimehe ja telenäo vara netosuurus 2016. aasta mais umbes 3 miljardit dollarit (2,5 miljardit eurot).

Trump ei ole 700 miljoni dollari kaotusega siiski vaesunud, vaid tal on selle aasta jaanuari seisuga alles 2,3 miljardit dollarit (1,9 miljardit eurot).

Umbes samad numbrid Trumpi vara kohta sai ka teine majanduslehekülg forbes.com. Nende andmetel on Trumpil alles natuke rohkem, 2,5 miljardit dollarit (2,1 miljardit eurot).

Koroonapandeemia avaldas negatiivset mõju eelkõige Trumpile kuuluvate büroohoonete, hotellide, kuurortide ja golfiväljakute väärtusele. Ärikinnisvara moodustab umbes kolmveerand Trumpi koguvarast.

Mainekahju ja varakaotus peegeldub ka selles, et Trumpi nime litsentsimisest saadav tulu vähenes viie aastaga 30 protsenti, Trumpi raamatutulu 87 protsenti ja mitmesugune meelelahutustulu koguni 99 protsenti.

Endisele presidendile kuulub ka näiteks mitu lennukit, mis on juba vanad ja mille väärtus seetõttu kogu aeg langeb.

Trumpi äritegevus on New Yorgi osariigis uurimise all. Selle aasta veebruaris andis USA ülemkohus Trumpile käsu avaldada prokuröridele oma maksuteave, mille avaldamisest ta on aastaid hoidunud.

Väljaanne New York Times sai osa Trumpi maksuandmetest enda kätte juba enne möödunud sügisesesi presidendivalimisi ja kirjutas, et Trump maksis 2016. ja 2017. aastal tulumaksu vaid 750 dollarit (630 eurot).

Donald Trumpil oli 1990. aastatel mitu pankrotti. Selle tulemusel katkestasid pangad Trumpile laenu andmise, välja arvatud Deutsche Bank, mis alles pärast 6. jaanuari 2021 kongressi rahutusi oma laenukraani sulges.

Forbes kirjutas möödunud aasta oktoobris, et Trumpi võlg ulatub 1 miljardi dollarini (840 000 eurot), samas Trump on öelnud, et tal on võlgasid vaid 400 miljonit dollarit (336 miljonit eurot).

Bloombergi andmetel peab ekspresident maksma järgneva nelja aasta jooksul vähemalt 590 miljoni (495 miljonit eurot) dollari väärtuses laene tagasi.

Trumpi esindajad ei ole tema rahaasju kommmenteerind ega andnud kommentaari ka Bloombergi ajakirjanikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles