Ajakirjanik Toomas Luhats põdes koroonat: see on erinevate valude maraton (1)

Elu24
Copy
Toomas Luhats
Toomas Luhats Foto: Madis Veltman

Ajakirjanik Toomas Luhats (42) avaldas, et põdes koroonaviirust. «Minu poolest võib mul kõik käsivarred täis süstida, et edaspidi sellest haigusest hoiduda saaks,» tunnistas mees.

«1. märtsil oli mul kokkupuude koroona positiivse inimesega, kes ise seda tol hetkel veel ei teadnud. Nädal isolatsiooni oli tõsiasi. Samal päeval ilmnesid mu abikaasal Triinul esimesed sümptomid ning neljapäeva hommikul positiivne proov,» meenutas Luhats sotsiaalmeediasse tehtud postituses.

«Minul algasid sümptomid neljapäeval, 4. märtsil, mis kulmineerusid reedel ja laupäeval erakordse peavalu, palaviku ja köhaga. Koroonast saab kohe aru, see on lihtsalt selline haigus mida mitte kunagi varem ei ole põdeda tulnud. Mõned asjad on gripilaadsed, mõned on erinevad. Külmavärinad ja kõrge palavik, köha - see on nagu ikka. Aga tunne, et juuksed valutavad või ei nahk kirvendab - see on veider. Nahaga ongi kõige veidram, nagu oleks väga tugeva päikesepõletuse saanud ja siis veel piitsa peale. Ma piitsa elus saanud ei ole, nii et ma päriselt muidugi ei tea, millest ma räägin, aga aiman et pärast piitsa saamist võib selline tunne olla,» selgitas mees.

«Magada saab esimestel päevadel 20 minuti kaupa ja kogu aeg on erakordne nõrkus. Oled kaetud külma higiga - nagu mingi limase kattega. Selline nõrkus, et käid köögis juua võtmas ja siis hingeldad natuke aega ja puhkad. Kummaline on selle haiguse juures tõik, et kohati tunned ennast paremini - eriti hommikuti. Korraks on hetk, kus juba loodad, et äkki nüüd läheb paremaks. Seejärel taipad, et nii ei ole ja viie minutiga eskaleerub enesetunne erakordselt halvaks.»

Luhatsi sõnul on palavikus olles palju aega erinevate asjade peale mõelda. «Olen mõtisklenud mis murrab selle haiguse juures inimesi - ma pean silmas just vanemaid ja neid kes lõplikult alla vannuvad. Ja ilmselt on see lisaks kopsude kahjustustele ka suurt vastupidavust nõudev iga järgmise hooga hakkama saamine. Sa loodad, et juba on hea. Korraks on hea ainult selle jaoks, et see uuesti eskaleeruks rõvedaks nõrkuseks peavalu kastmes.»

«Kui ma koroonaviirust millegagi võrdlen, siis see on nagu migreen, mis kohtub neiupõlves kogetud tuumapohmelliga - juurde gripi moodi palavik ja naha vahetamise tunne - see on eriti häiriv, sest sa ei saa eriti lebada ega istuda. Kusagil ei ole hea. Korralik erinevate valude maraton on see koroona. Aga see tuleb läbi teha ja ilmselt on meil nooremana kergem neid valusid taluda kui vanemana,» arvas ta.

«Küll aga soe soovitus kõigile, kes sellesse haigusesse mingil põhjusel ikka veel kergekäeliselt ja ülbelt suhtuvad: ärge tehke seda - isegi kui teil on endast ükskõik. Ja teie enda pärast ma südamest loodan, et te ei saa seda haigust iialgi ja kui saate, et siis need sümptomid oleks kerged.»

VERINE RÕHK: 31. PEATÜKK: “Kui hull see koroonaviirus siis ikkagi on?” Esmaspäeval 1. märtsil mõned minutid pärast...

Posted by Toomas Luhats on Neljapäev, 18. märts 2021
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles