Austraalia mürkmaolt saadi vastumürgi valmistamiseks rekordkogus mürki

Inna-Katrin Hein
Copy
Austraalia roomajatepargi mürkmadude ekspert Zac Bower võtmas taipanilt mürki
Austraalia roomajatepargi mürkmadude ekspert Zac Bower võtmas taipanilt mürki Foto: /The Australian Reptile Park/Cover Images/Scanpix

Austraalia roomajatepargis töötava zooloogi Zac Boweri tööd võib pidada maailma üheks ohtlikumaks, kuna ta lüpsab madusid, kelle mürgist saab teha vastumürki.

Boweril õnnestus hiljuti püstitada ühest maost saadud mürgikogusega maailmarekord, teatab reuters.com. 

4,54 grammi mürki saadi Wiplashi nime kandvalt taipanilt (Oxyuranus scutellatus), kes kuulub mürknastiklaste sugukonda ja taipani perekonda. Tavaliselt lüpstakse taipanilt korraga 1,8 grammi mürki.

Mürgi võtmine taipanilt
Mürgi võtmine taipanilt Foto: /The Australian Reptile Park/Cover Images/Scanpix

«Lüpsin taipanilt mürki ja järsku tundsin, et mürgianum oli tavalisest raskem. Sain mürgi maolt, kellega mul on väga hea koostöö. Ta hoiab mind pinges, kuid ta mürgi lüpsmine aitab päästa inimelusid,» sõnas maomürgiekspert.

Austraalia roomajatepargi mürkmadude ekspert Zac Bower võtmas taipanilt mürki
Austraalia roomajatepargi mürkmadude ekspert Zac Bower võtmas taipanilt mürki Foto: /The Australian Reptile Park/Cover Images/Scanpix

Eelmise mürgirekordi püstitas sama taipan, kellelt saadi siis ühe lüpsikorraga 3,32 grammi mürki. See kogus tapaks üle 300 inimese.

Austraalia roomajatepargis on maomürgiprogramm, mille raames luuakse ohtlike mürgiste madude hammustustele vastumürke.

Austraalia roomajatepargi mürkmadude lüpsja, zooloog Zac Bower taipaniga.
Austraalia roomajatepargi mürkmadude lüpsja, zooloog Zac Bower taipaniga. Foto: /The Australian Reptile Park/Cover Images/Scanpix

Lisaks taipanitele lüpstakse selles pargis ka tiigermadusid (Notechis scutatus), surmarästikuid (Acanthophis) ja Austraalia mustmadusid (Pseudechis australis).

Austraalias saab aastas keskmiselt 2000 inimest mürgiste madude käest hammustada ning umbes 300 inimese elu on päästnud vastumürk.

Austraalia roomajatepargis on mürgiprogramm, mille käigus lüpstakse mürkmadusid, et teha nende mürgist vastumürki. Pildil on mürgikogumise anum (vasakul), kogutud maomürk ja mürgist tehtud vastumürk (paremal).
Austraalia roomajatepargis on mürgiprogramm, mille käigus lüpstakse mürkmadusid, et teha nende mürgist vastumürki. Pildil on mürgikogumise anum (vasakul), kogutud maomürk ja mürgist tehtud vastumürk (paremal). Foto: /The Australian Reptile Park/Cover Images/Scanpix

Zac Boweri teatel on nende mürgiprogrammi abil aastate jooksul päästetud umbes 50 000 inimest.

Austraalia roomajate park asub Uus-Lõuna-Walesis Somersbys, mis on Sydneyst 50 kilomeetri kaugusel põhja pool.

Pargis on Austraalia üks suuremaid roomajate kollektsioone, kus saab näha 50 liigi esindajaid.

USA meedia andmetel makstakse sealsetele maomürgi lüpsjatele, kes on hariduselt roomajatele spetsialiseerunud zooloogid, aastas 62 520 dollarit (52 516 eurot). Austraalia kohta andmed puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles