VIDEO Esimest korda maailmas elavad 15 katsealust 40 päeva koopas ilma telefoni ja kellata

Inna-Katrin Hein
Copy
Lombrivesi koopa missiooni juht Christian Clot
Lombrivesi koopa missiooni juht Christian Clot Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Prantsusmaal tehakse koroonaviiruse piirangutest inspireerituna esmakordselt katse, milles 15 vabatahtlikku on 40 päeva ilma mobiiltelefoni ja kellata koopas, et uurida, kuidas isolatsioon ja ajast mitte teadlik olemine nende tervisele mõjub.

14. märtsil kell 20.00 kohaliku aja järgi Prantsusmaa edelaosas Ariège'i departemangus Lombrivesi koopasse läinutel on neli tonni süüa ja vett ning pedaalidega dünamo elektri jaoks. Nende eksperiment peaks lõppema 22. aprillil, kirjutab rfi.fr.

Lombrivesi koobas Prantsusmaa edelaosas, kus 15 vabatahtlikku on 40 päeva
Lombrivesi koobas Prantsusmaa edelaosas, kus 15 vabatahtlikku on 40 päeva Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vabatahtlikud, kellele koopas olemise eest midagi ei maksta, on vanuses 27 – 50 eluaastat ning väga erinevatelt elualadelt. Nende seas on näiteks bioloog, matemaatikaõpetaja ja juveliir.

Au-delà du Temps (Sügav aeg) missiooni juhi Christian Clot sõnul sai ta kummaliseks katseks inspiratsiooni praeguse pandeemia piirangutest. Juht sattus Prantsuse meedias kriitrika alla, kuna ta nimetas end enne missiooni antud intervjuus uurijaks, kuid tal ei ole teadustausta, vaid ta on ekstreemsportlane ja matkajuht.

Clot selgitas, et nende koopauuring on tähtis tuleviku pikkade kosmoselendude ja allveelaevameeskondade seisukohast, samuti neile, kes töötavad maa all või koobastes.

Nüüdne esksperiment ei ole tegelikult esimene, sest Prantsuse geoloog Michel Siffre tegi endaga 1970. aastatel katseid, olles pikki perioode koobastes, kaasa arvatud 1972. aasta missioon, mis kestis tal kuus kuud.

Siffre leidis, et pikka aega koopas olemisel kadus tal ajataju ning ta ei tunnetanud enam öö ja päeva vaheldumist.

Uues katses osalejad selgitasid oma missiooni leheküljel, et aja kaotamine on suurim disorienteeritus ja nad tahavad seda paremini mõista.

«Teatud sündmuste ajal muutub meie ajataju, aeg see näib mööduvat väga aeglaselt või väga kiiresti, sõltumata tegelikust ajast. Mis siis juhtub? Kuidas leida ajataju? Millised on seosed kognitiivse ja bioloogilise aja, aju ja rakkude vahel? Milline on tajutud aeg ja normatiivne aeg? Kuidas meie aju aega näeb?» on kirjas nende leheküljel.

15 katsejänest jälgib teadlastemeeskond, kes saab koopas olijate kohta andmeid sensorite abil.

Katses osalev 29-aastane Arnaud Burel sõnas enne koopasse minemist, et ta tahab kogeda ajatut olekut, kus ei ole arvuteid ega nutitelefone, mis kogu aeg annavad märku tegemiste ja kohtumiste kohta.

Missiooni juht Christian Clot lisas, et koos 14 võõraga tuleb olla kuus nädalat koopas, kuid ta ei arva, et inimestega midagi juhtub või keegi teeks midagi ekstreemset.

Prantsusmaa edelaosas asuv Lombrivesi koobas on oma ruumalalat Euroopa suurim. Seal on konstantne temperatuur +12 kraadi ja õhuniiskus 95 protsenti.

Koopasse rajati enne ekperimendi algust kolm elupaika, üks magamiseks, üks päevaseks eluks ning kolmas õppimiseks ja koopa uurimise jäädvustamiseks. Lisaks on ka pesemisvõimalus ja WC. 

Eksperiment maksab 1,2 miljonit eurot ning raha saadi nii riigilt kui eraisikutelt.

Katses osalejaid jälgiva neuroteadlase Etienne Koechlini sõnul ei ole varem sellist aja tajumise kadumise eksperiment tehtud, 14. märtsil alanu on esimene.

«Varasemad seda laadi uurimised keskendusid keha füsioloogiliste rütmide uurimisele, kuid mitte sellele, kuidas ajataju kadumine mõjutab inimese kognitiivseid ja emotsionaalseid funktsioone,» selgitas enuroteadlane.

Koopamissioonil osalevad: 49-aastane missioonijuht Christian Clot, 29-aastane bioloog Arnaud Burel, 37-aastane matemaatikaõpetaja Johan Francois, 27-aastane geoteadlane Nicole Hueber, 47-aastane tehnik Damien Jemelgo, 29-aastane medõde Emilie Kim-Foo, 50-aastane juveliir Marie-Caroline Lagache, 33-aastane matkajuht Marina Lançon, 35-aastane ärijuht Francois Mattens, 42-aastane töötu Alexis Monseigny, 43-aastane anestesioloog Jerome Normand, 31-aastane neuroteadlane Margaux Romand-Monnier, 30-aastane analüütik Kora Saccharin, 29-aastane teadusnõunik Martin Saumet ja 32-aastane terapeut Tiphaine Vuarier.

Missiooni lehekülge vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles