Charlie Hebdo satiir: Meghan ei saa hingata, kuna kuninganna põlv on ta kaelal

Inna-Katrin Hein
Copy
Sussexi hertsoginna Meghan 1. oktoobril 2019 Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis, kus ta oli visiidil koos oma abikaasa prints Harryga
Sussexi hertsoginna Meghan 1. oktoobril 2019 Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis, kus ta oli visiidil koos oma abikaasa prints Harryga Foto: TOBY MELVILLE/Reuters/Scanpix

Prantsuse satiiriajakiri Charlie Hebdo sattus jälle rahvusvahelisse skandaali, kuna esikaanel oli taas päevakajaline karikatuur, milles oli kaks teemat.

Prantsuse väljaande le Figaro teatel on ajakirja esikaanel kujutatud Briti kuningannat Elizabeth II, kes on surunud oma karvase põlve maas lamava Sussexi hertsoginna, USA päritolu Meghan Markle’i kaelale.

Juures on prantsuskeelne tekst «Pourquoi Meghan a quitteé Buckingham?» (Miks Meghan lahkus Buckinghamist?). Meghan Markle’i suu juures on jutumull tekstiga: «Parce que je ne pouvais plus respirer» (Kuna ma ei saa enam hingata).

Satiiriajakiri viitab USA saatejuhile Oprah Winfreyle antud intervjuule, milles Meghan ja ta abikaasa, prints Harry rääkisid oma kogemustest Briti õukonnas. Meghan teatas, et ta oli seal väga üksik ja ta kaalus isegi enesetappu.

Prints Harry ja Meghan Markle (vasakul) novembris 2017, kui nende kihlus välja kuulutati ja USA saatejuht Oprah Winfrey, kellele nad hiljuti intervjuu andsid
Prints Harry ja Meghan Markle (vasakul) novembris 2017, kui nende kihlus välja kuulutati ja USA saatejuht Oprah Winfrey, kellele nad hiljuti intervjuu andsid Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP/Scanpix

Charlie Hebdo pilapildis on on ka teine teema, millel viidakse afroameeriklasele George Floydile, kes hukkus möödunud aasta mais Minneapolises politseivägivalla tõttu. Valgenahaline politseinik Derek Chauvin surus kinnipeetud Floydi maapinnale ja pani oma põlve ta kaelala, hoides seda seal ligi 9 minutit. Floyd üritas korrakaitsjale öelda, et ta ei saa hingata, kuid Chauvin eiras seda. Kinnipeetu kaotas teadvuse ja suri hiljem haiglas. Uurimine näitas, et mees lämbus.

Chauvin ja veel kolm politseinikku eemaldati töölt ja anti kohtu alla. Kohus määras neile vanglakaristuse.

Floydi surm käivitas USAs ja ka teistes riikides rassismivastase liikumise. Ka Meghan Markle rääkis Oprah Winfreyle antud intervjuus, et Suurbritannias ja kuningakojas tõrjuti teda ta päritolu ja nahavärvi tõttu. Sussexi hertsoginna sõnul olid õukondlased teinud halvustavaid märkusi ka ta poja kohta, kui laps ei olnud veel sündinud.

Kritiseerijate arvates läks Charlie Hebdo rassistliku esikaanepildiga liiale.

Suurbritannias võrdõiguslikkuse eest seisva mõttekoja Runnymede Trust juhi Halima Begumi arvates oli satiiriajakirja karikatuur igast küljest vale.

«See ei ole olukorda muutev, see ei pane naerma ega esita rassismile väljakutset. See vaid teeb kõik halvemaks,» nentis Begum.

Sotsiaalmeedias on kritiseeritud ka seda, kuidas on Briti kuningannat Elizabeth II kujutatud, ta on punaste silmade, vihase näo ja karvaste jalgadega. Teada on, et Meghan ja Harry rõhutasid intervjuus, et kuninganna ega ta abikaasa prints Philip ei ole kunagi nende poja Archie nahavärvi kohta midagi öelnud.

«Kuninganna on minusse alati sõbralikult suhtunud,» sõnas Meghan intervjuus.

Briti kuningakoda teatas pärast Meghani ja Harry intervjuud, et nende öeldu teeb murelikuks ja kuuldusse suhtutakse äärmise tõsidusega.

Prints Harry vend, prints William rõhutas, et nende perekond ei ole rassistlik.

Buckinghami palee ja Sussexi hertsogipaar ei ole Charlie Hebdo esikaane karikatuuri kommenteerinud.

Charlie Hebdo on tuntud oma äärmustesse minevate ja märki tabavate karikatuuridega.

Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo erinevad numbrid
Prantsuse satiiriväljaande Charlie Hebdo erinevad numbrid Foto: MOHAMMED BADRA/EPA/Scanpix

2015. aasta jaanuaris ründasid äärmusislamistid pärast seda, kui väljaande esikaanel ilmus mitmel korral pilapilt prohvet Muhamedist, satiiriajakirja Pariisi kontorit. Rünnakus hukkus 12 inimest, kaasa arvatud Charlie Hebdo peatoimetaja, 47-aastane Stéphane Charbonnier.

Prantsuse kultuuris on karikatuuridel kindel koht ja selle tõttu prantslastele Charlie Hebdo meeldib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles