Kim Jong-uni õde ameeriklastele: kui tahate öösel hästi magada...

Inna-Katrin Hein
Copy
Kim Yo-jong 2. märtsil 2019 Vietnamis Hanois
Kim Yo-jong 2. märtsil 2019 Vietnamis Hanois Foto: JORGE SILVA/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo-jong kritiseeris nii Ameerika Ühendriike kui ka Lõuna-Koread, kuna kaks riiki alustasid möödunud nädalal koos arvutisimulatsioonil põhinevat militaarõppust.

Põhja-Korea riigimeedia avaldas Kim Yo-jongi sõnavõtu, milles ta pöördub USA uute juhtide poole. Ta ütleb, et kui ameeriklased tahavad järgmised neli aastat hästi magada, oleks targem mitte tekitada olukordi, mis röövivad une, vahendab afp.com. 

Kuigi ta ei maini USA presidenti Joe Bidenit nimepidi, saab ridade vahelt lugedes aru, et ta pöördub eelkõige tema poole.

Põhja-Korea liidrite silmis on kahe riigi miltaarõppus nendevastase rünnaku ettevalmistamine. Kim Yo-jong kirjeldab sõnavõtus, et Lõuna-Korea eelistab sooja ja päikselise mai asemel kriisi ja sõda õhutavat märtsi.

Kim Yo-jongi peetakse oma venna Kim Jong-uni üheks tähtsamaks nõunikuks, kes on ka varem Põhja-Korea vaenlasi kritiseerinud. Teadupoolest reageerib Põhja-Korea alati nii USA kui ka naaberriigi Lõuna-Korea tegevusele, on see siis sõjaline või mitte.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja ta õde Kim Yo-jong 19. septembril 2018 Pyongyangis pärast kohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Kim Jong-un allkirjastas kahe Korea ühisdeklaratsiooni.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja ta õde Kim Yo-jong 19. septembril 2018 Pyongyangis pärast kohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Kim Jong-un allkirjastas kahe Korea ühisdeklaratsiooni. Foto: Reuters/AP/Scanpix

USA välisminister Anthony Blinken ja kaitseminister Lloyd Austin saabusid 15. märtsil Jaapanisse, kust reisivad edasi Lõuna-Koreasse. USA ja Lõuna-Korea on liitlased ning Lõuna-Koreas on USA sõjaväebaasid 28 500 sõduriga.

USA eelmisel presidendil, Donald Trumpil oli Põhja-Koreaga kummaline suhe. Ta ähvardas võimule saades Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni sõjaliste löökidega, kuid hiljem kahe mehe suhted soojenesid ja nad kohtusid neutraalsetest paikades mitu korda.

Põhja-Korea ja USA suhted on seni pingelised, sest USA peab Põhja-Koread riigi tuumarelvade tõttu ohuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles