Tammeka jalkanaiskonnas mängiv politseinik Maarja Punak võttis ahistamise oma klubis teemaks: kuskilt tuleb alustada

Elu24
Copy
Maarja Punak
Maarja Punak Foto: Margus Ansu

Veebipolitseinik Maarja Punak kutsus oma Facebooki lehel üles seksuaalse väärkohtlemise ja ahistamise juhtumitega politseisse pöörduma. Samuti tõdeb ta, et õnneks on jäänud vähemaks juhtumeid, kus politseinikud kannatanuid diskrediteerivad.

Punak mängib jalgpalli JK Tammeka naiskonnas. Kui ta kuulis Nõmme Kalju treeneriga seotud juhtumist, võttis ta kohe Tammeka naistega ühendust. «Andsin kohe Tammeka jalkagrupi naistele ühis-chat'is (vestluses – toim) teada, et kui neil midagi kasvõi veidi sarnast on kunagi juhtunud, või veel hullem, juhtumas, siis nad annaksid sellest minule kui politseinikule märku. Kuskilt tuleb alustada. Politseinikke, kes erinevates klubides mängivad, on palju, ja usun, et ka nemad on tänaseks enda klubis selle teema tõstatanud,» ütleb Punak.

Tema sõnul võib seksuaalne väärkohtlemini naisi aastaid mõjutada. «Olen politseinikuna varem puutunud kokku lugudega, kus mulle kirjutavad naised oma aastate kui mitte aastakümnete tagustest seksuaalse väärkohtlemise ja ahistamise juhtumitest. Ja nähes, kuidas need siiamaani nende igapäevaelu ja suhteid mõjutavad, siis ma väga loodan, et see alarmeeriv lugu toob kaasa laviini kirjadest või avaldustest, mis seni on jäänud saatmata,» ütleb Punak. Ta ei pea silmas konkreetse treeneriga seotud juhtumeid, vaid üleüldse kõikvõimalikku seksuaalset ahistamist.

Punak vestles ka sõbraga, kes sattus kunagi rünnaku ohvriks ning kelle arvates süüdistatakse Nõmme Kalju juhtumis palju ohvrit. «Mul oli täna pikk vestlus sõbraga, kes mitte väga ammu sattus rünnaku ohvriks. Tema soovis pakkuda abi, julgustamaks inimesi sarnastes juhtumites politseisse pöörduma. Tema peegeldas mulle, kui palju ta nädalavahetuse jooksul nägi sõnavõttudes, tekstides ja kommentaarides ohvrisüüdistamist, mis tegid talle haiget. Mul oli seda ääretult kurb kuulda. Hoolime palun veidi rohkem!»

«Politsei kodulehel saab ööpäev läbi süüteoteateid esitada ja kui sa ei ole kindel, kas antud juhul on vaja politsei sekkumist, kirjuta veebikonstaablitele ja küsi neilt nõu,» julgustab Punak. «Kui sa oled sõber, kellel on oma sõbra pärast mure, siis võta ikkagi ühendust ja ehk leiame koos lahenduse, kuidas teda aidata.»

«Ma ei saa lubada, et iga lugu saab sellise lahenduse, mida kannatanu loodab, kuid ma saan kinnitada seda, et seksuaalse ahistamise ja väärkohtlemise juhtumid on need, millega politseisse pöördumine on igal juhul õige ja väga oodatud samm,» ütleb politseinik. Punak teab ka juhtumitest, kus mõni politseinik ei osanud kannatanuga suhelda nii, et kannatanu tunneks, nagu teda mõistetakse. «See on läinud aastatega oluliselt paremaks, aga kui siiski kohtate politseinikku, kellele enda lugu rääkides jääb halb tunne, siis need juhtumid tuleb saata PPA sisekontrollibüroole. Ka selline tagasiside on meile oluline, et oma tööd tulevikus paremini teha ja kannatanutele veelgi enam tuge ja turvatunnet pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles