Lusti fännid imestavad: miks ei väärinud «Kuuuurija» kohta raamatus «101 Eesti telesaadet»?

Elu24
Copy
Katrin Lust ei pääsenud raamatusse.
Katrin Lust ei pääsenud raamatusse. Foto: Madis Sinivee/ Kuvatõmmis

Aasta alguses ilmus raamat «101 Eesti telesaadet», mille kaante vahele mahutati Eesti teleajaloo kõige märgilisemad saated. Katrin Lusti «Kuuuurija» sinna aga ei jõudnud. Lust avaldas, et tema saate vaatajad on seetõttu pahased. «Mulle on saadetud isegi fotosid, mis näitavad, et mind selles raamatus pole,» kinnitas ta. 

«Ma arvan, et see teema häiribki tegelikult rohkem minu vaatajat kui mind, sest mina olen harjunud, et «head kolleegid» mind oma pluusi reväärkraelt maha tahavad pühkida, justkui oleksin ma oma saatega nähtamatu,» kirjutas naine sotsiaalmeediasse tehtud emotsionaalses postituses.

«Eks see ole ka teatud määral kius kui sind ei aktsepteerita ühiskonnas, kelle isehakanud eliit ei räägigi muust kui aktsepteerimisest. Samal ajal alavääristatakse salgamatult neid, kes sinna eliidi hulka justkui ei kõlba või kellel jätkub julgust ujuda vastuvoolu,» jätkas Lust. «Olen ka harjunud, et minu lood ei saa kunagi ühegi ajakirjandusauhinna vääriliseks.»

«Paljud kindlasti arvavad, et ma kirjutan neid ridu siin frustratsioonist või olen lihtsalt kibestunud. Tegelikult see nii ei ole,» lisas ta. «Miks «101 Eesti telesaadet» autor mind või minu saadet oma raamatus ei märkinud, seda mina ei tea ja seda peate ikka temalt ise otse küsima, et miks jäeti Eesti üks vaadatuim telesaade sealt välja?»

Need, kes oma nime või saadet raamatust ei leia, on haavunud

Raamatu autor Ulvi Pihel rõhutab, et «101 Eesti telesaadet» ei ole meie telemaastiku kõikehõlmav ülevaade. «Üks raamatu eesmärke oli luua pilt nendest saadetest, mis kirja panemata unustusse jäävad, aga teleajaloos olulised verstapostid on,» selgitab Pihel raamatu valmimise tagamaid. 

Raamatusse jõudsid näiteks sellised legendaarsed saated nagu «Nota Bene», «Entel Tentel» ja «Reisile sinuga». «Kui tähele panna, siis raamat lõpeb sisuliselt 2016. aastaga. Tõsi, päris viimane saade on «Laser» - põhjuseks saate innovatiivsus, trendikus ja eksperimentaalsus, uued sisu- ja vormiotsingud meie telekanalites kirjutamise ajal valitsenud turvalisuse ja etteaimatavuse taustal. Televisioon on aga pidevas muutumises,» tunnistab Pihel.

Kuna eestikeelset televisioonialast kirjandust ilmub väga vähe, siis on raamatu autori sõnul mõistetav, et haavunud on need, kes oma nime või saadet sealt ei leia. «Tean, et paljud tuntud teletegijad - ka need, keda siin raamatus pole - oleksid väärt lausa eraldi peatükki,» ütleb Pihel. «Katrin Lust on oma teletee alguses, niisamuti nagu Eva Esse, Piret Laos, Robert Rool, Jüri Butšakov, Mari Tamm ja Taavi Libe,» arvab ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles