Skandaalist tuttav psoriaas: haiguse iseloom, põhjused ja ravi

Getter Adeele Tamm
Copy
Illustreeriv foto
Illustreeriv foto Foto: Shutterstock

Psoriaas on enamat kui nahahaigus. See võib mõjutada inimese elukvaliteeti ja isegi eluiga. Selle tekkeks on vajalik pärilik eelsoodumus. Vaata lähemalt, mis on psoriaas ja kuidas seda ravida.

Mis on psoriaas?

Psoriaas on salakaval haigus, mis kahjustab nahka, võib kahjustada ka küüsi ja liigeseid, kirjutab Virtuaalkliinik. Kaks kuni kolm protsenti elanikkonnast põeb psoriaasi. Eestis on neid 42 000, kellest 30 protsendil on mõõdukas või raske haigusvorm. Psoriaas häirib oluliselt elukvaliteeti, sest seda on nahal kerge märgata. 

Psoriaassi põdevad inimesed haigestuvad kergemini müokardiinfarkti, pahaloomulistesse kasvajatesse ja psühhiaatrilistesse haigustesse, eriti just depressiooni ning ärevushäiretesse. 

Kuidas psoriaas tekib?

See ei ole nakkav ega põhjustatud allergiast. Psoriaasi tekkeks on vajalik pärilik eelsoodumus, kirjutab Nahaarst. Seda võivad põhjustada naharakkude liiga kiire uuenemine, see, kui nahapinnale jõudvad ebaküpsed rakud kleepuvad üksteise külge ja moodustavad punetavaid naaste või üliaktiivne immuunsüsteem, mis põhjustab põletikku. 

Kus paikneb psoriaas?

Psoriaas avaldub tavaliselt juustega kaetud peanahal, küünarnukkidel ja põlvedel.

Kuidas seda ravida?

Virtuaalkliiniku sõnul on psoriaas krooniline nahahaigus, mida lõplikult ei ole võimalik välja ravida. Raviga on aga võimalik saavutada pikki lööbevabasid perioode. 

Enne ravi alustamist tuleb üle vaadata patsiendi eluviis. Keskenduma peaks inimese tervislikule eluviisile ja toitumisele. Välja tuleks ravida patsiendi kroonilised põletikukolded. Psoriaasi hullemat kulgu soodustavad: suitsetamine, alkoholi tarbimine, metaboolne sündroom ja teatud ravimite tarbimine.

Psoriaasile mõjuvad hästi veeprotseduurid ja vannid. Selle haigusega inimesed peaksid kuiva naha tõttu alati peale veeprotseduure oma nahka baaskreemiga määrima. 

Psoriaasi raviks on olemas lokaalsed ja süsteemsed ravimid. Lokaalsed ravimid aitavad hästi kergemate ja lokaliseeritud haigusvormide korral.

Psoriaasi puhul võib abi olla ka päikese käes olemisest, sest päike on immunosuperssiivse toimega. Kasutusel on ka fototeraapia ja fotokemoteraapiat.

Psoriaasi ravi eesmärk on säilitada inimese elukvaliteeti, töövõimet ja vältida tema invaliidistumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles