Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Rita Ray
Rita Ray Foto: Ako Lehtmets

Toome teieni 10. nädala muusikauudised. Rita Ray, Faraday, Uku Haasma ja Mirjam Kits, Jaan-Eerik Aardam avaldasid uut materjali. I Wear* Experiment valiti uue rahvusvahelise arendusprogrammi finalistiks. 

RITA RAY ÜLLITAS MÕRUMAGUSA SINGLI

Kohaliku soul-muusika maastiku esinumber Rita Ray naases uue nostalgiahõngulise singliga “Love Ain’t the Same”. Produktsiooni taset tõstab salvestus legendaarses Eesti Raadio I stuudios, kus 11-liikmelise keelpilliorkestri arranžeeringuid ja salvestust juhtis Rita Ray ise. 16. märtsil avaldatakse loole ka visuaal, mis on ühtlasi Rita Ray esimene muusikavideo. Tegemist on esimese singliga alates Rita Ray edukast debüütalbumist “Old Love Will Rust”. Singel on köitnud ka juba BBC Londoni huvi, teenides oma esimese rahvusvahelise raadiomängu koos eksklusiivse intervjuuga Robert Elmsi saates.
 

UKU HAASMA AVALIKUSTAS OMA TEISE EESTI LAULULE SAADETUD LOO

2021. aasta Eesti Laulu poolfinalist Uku Haasma avaldas oma teise singli albumilt “Kaos”. Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias tudeeriv noormees tõdes, et just laulu pealkirjaga “Päriselt või?” vokaali meloodia temas teatavat laulukonkursi hõngu ja soovi kandideerima tekitaski. Tema sõnul sündis see laul tegelikult juba mitmeid aastaid tagasi kitarri kallal nokitsedes. Möödunud suvel tekkis muusikul aga idee Eesti Laulule kandideerida. Ta mõtles sahtlisse kirjutatud lugude peale ja kui meenus laul “Päriselt või?”, hakkaski mõte arenema. Tuleviku plaanidest mainis muusik, et hetkel käib kõva töö lugude kallal, mis lood lähevad uuele albumile ja millised mitte. Kogumikult on oodata mitmekülgset muusikat, mis kompab erinevate žanrite äratuntavaid tahke.
 

JAAN-EERIK AARDAMI TEINE SINGEL JULGUSTAB UNISTUSI TÄITMA

Muusiku teine singel “Should We Ever Stop Dreaming” sündis Jaan-Eeriku õpingute ajal Hollandis. Noormees kommenteeris, et välismaal elades võttis ta palju aega selleks, et oma edasises elus ja plaanides selgusele jõuda. Ta oli juba aastaid unistanud omaloomingule keskendumisest, ühtegi reaalset sammu astumata. Ühel järjekordsel jalutuskäigul leidis ta aga vaikse koha, kust oli hea vaade toonasele kodulinnale, ning istus siis mõnda aega vaikuses. Ja hetk hiljem oli sündinud loo esimene salm. Eelmise aasta veebruarikuus oli ta tagasi Eestis ning teiste lugude hulgas jätkas ta ka äsja avaldatud singli kallal töötamist. Ta mõistis, et kui tahta midagi elus saavutada, siis tuleb selle nimel tegutseda kohe ja praegu.
 

MIRJAM KITS AVALDAS VIDEOSINGLI PEALKIRJAGA “ENDALE”

Pärnu noor laulja Mirjam Kits, kes hetkel õpib Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi 12. klassis,  on valmis saanud uue singli, millele on sõnad kirjutanud Aapo Ilves ja muusika lauljatar ise. Mirjam kommenteeris, et praegusel keerulisel ajal tunnevad noored tihti hirmu tuleviku ees. Keeruline on aru saada, mis on õige ja kuidas toime tulla. See laul räägib enda otsimisest ja julgustamisest, et ennast leida ja mitte hetkekaoses ära kaotada. Lihtne tundub hetkel alla andmine ja palju keerulisem toime tulla oma hirmude ning igapäevase rutiiniga. Oluline on siiski mitte alla anda, vaid leida positiivset igas hetkes, mis võimalik. Lugu sai kirjutatud esialgu inglise keeles, kuid Aapo tegi sellele ka eestikeelsed sõnad.
 

I WEAR* EXPERIMENT VALITI UUE RAHVUSVAHELISE ARENDUSPROGRAMMI FINALISTIKS

Arendusprogramm HEMI Music Awards (HMA) on artistidele suunatud projekt, mille fookuses on rahvusvahelise karjääri arendamine. Osalejad valiti välja Eesti, Poola, Tšehhi, Sloveenia, Ungari, Rumeenia, Põhja-Makedoonia, Serbia ja Kreeka artistide seast. Programmis osalevast üheksast riigist valiti esimesse vooru 27 artisti ning neist omakorda teise 9 artisti. Eestit esindab teises etapis põhjamaine elektropop trio I Wear* Experiment. Projekti koguväärtus on 36 000 eurot, mis jaotub kolme etapi peale. Selle raames saavad valitud artistid osa neile suunatud arenguprogrammist ja kontaktiloomest, konsultatsioonidest rahvusvaheliste muusikatööstuse professionaalidega ning programmi viimases etapis tuge rahvusvahelisest meediakajastusest festivaliesinemisteni.
 

FESTIVAL JAZZKAAR 2021 TOIMUB ESMAKORDSELT SUVEL

Seoses koroonaviirusest tingitud piirangutega lükkub 16.-23. aprillini toimuma pidanud festival suvisesse hooaega ja toimub nüüd 23.-31. augustini Telliskivi Loomelinnakus. Augusti lõpus muutuvad Vaba Lava ja Fotografiska Tallinn suvelõpu jazzioaasiks. Festivali korraldusmeeskond on alustanud läbirääkimisi aprillis festivalil esinema pidanud artistidega ning paljud neist on juba kinnitanud osalemise augustikuisel festivalil. Festivali Jazzkaar 2021 täismahus programm avalikustatakse 20. mail. Kõik ostetud piletid kehtivad automaatselt uutel kuupäevadel. Kui uus aeg ei sobi või kui kontserti ei õnnestu edasi lükata, pakub festival Jazzkaar võimalust piletid tagastada või vahetada Jazzkaare kinkekaardi vastu.
 

TOPELTMÄNG LÕPETAB TEGEVUSE

2019. aasta esimesel päeval läks ametlikut laiali populaarne ansambel Patune Pool. Selle üks liikmetest Edvin ei jäänud aga loorberitele puhkama tuli avalikkuse ette uue projektiga, mil nimeks Topeltmäng. Nüüd aastal 2021 on asjad aga niikaugel, et bänd lõpetab tegevuse. Bändi solist Regina Sundejeva kommenteeris laiali minemise põhjustena, et koroonakriisi ajal tööd lihtsalt ei ole. Ning lisaks soovib lauljatar oma õpinguid jätkata. Tema arvates oleks see Edvini suhtes ebaaus, kui ta 100% bändile ei pühendu. Edvini sõnul on tal “uued kurjad plaanid juba töös”, aga nendest ta veel rääkida ei saa.
 

ROKKBÄND FARADAY AVALDAS LOO RASKETE AEGADE ÜLETAMISEST

Ansambel tuli välja uue singliga “Ohtlikud mõtted”, mis räägib lootusest, raskete aegade ületamisest ja igatsusest. Bändi arvates paneb see meile südamele, et kunagi ei maksa loobuda sellest, mis sul on lihtsalt selle pärast, et hetkeks võib miski tunduda palju parem. Tavaliselt saame alles tagasi vaadates aru millest ilma oleme jäänud. Seetõttu ära kunagi loobu oma õnnest vaid võitle lõpuni, isegi kui see võib tunduda raske! Loo esmane idee ja sõnad tulid bändi solistilt Jaak Pajult, kes laulis akustilise kitarri saatel teistele ette laulu esialgse visiooni. Jaan Lillepruun lisas sellele kohe köitva ja meeldejääva kitarrimeloodia ning edasine, nagu öeldakse, on juba ajalugu! Laul on salvestatud 2021. aasta alguses Magnetic Music stuudios helirežissööri Mikk Tivase käe all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles