Helme süüdistab Kiike silmakirjalikkuses: ta rõhutas eraldi, et seadusliku seksi vanust ei tohi näppida (3)

Copy
Tanel Kiik ja Martin Helme
Tanel Kiik ja Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Endine rahandusminister ja EKRE esimees Martin Helme avaldas täna ühismeedias, et nende erakond soovib tõsta suguküpsuse seadusliku vanuse 16 peale. Koos sellega kritiseeris Helme ka tervise- ja tööministri Tanel Kiige kommentaari Nõmme Kalju treeneri skandaali kohta. Kiik ütles Elu24-le, et mitte ükski Helme poolt talle omistatud ütlus ei vasta tõele.

Kestval nädalal raputas Eestit Nõmme Kalju treeneri skandaal, kus endine naisjalgpallur süüdistas treenerit temalt süütuse võtmises, kui ta oli vaid 14-aastane. 

Nädala lõpuks oli teada ka treeneri nimi, Brasiiliast pärit Gerulio Aurelio Fredo, kes rääkis eile «Otse Postimehe» saates juhtunust oma versiooni.

Seda intervjuud kommenteeris sotsiaalmeedias ka praegune tervise- ja tööminister ning endine sotsiaalminister Tanel Kiik.

«Mul hakkas seda intervjuud kuulates füüsiliselt halb. Alaealised ja selges sõltuvussuhtes õpilased… Empaatia asemel õigustamine ning teiste süüdistamine. Loodan, et jalgpalliliit ja õiguskaitseorganid selgitavad kogu tõe välja,» kirjutas Kiik Twitteris.

Päev pärast Fredo intervjuud Postimehele tegi sellega seoses avalduse ka EKRE esimees Martin Helme.

«Meie erakond esitas äsja riigikogu menetlusse eelnõu, mis tõstaks suguküpsuse seadusliku vanuse 16 peale. Praegu on 14, sellega on Eesti absoluutselt kõige madamalama lubatava vanusega riik Euroopas. Sama eelnõu esitasime eelmises koosseisus,» teatas Helme Facebookis.

«Tookord hääletati see mürinal maha. Tegime ka valitsuses olles ettepaneku koalitsioonis, et lubatavat vanust tõsta 2 aasta võrra. See leidis lausa raevukat vastuseisu Keskerakondlaste poolt,» kirjutas EKRE esimees.

Järgmiseks jõudis Helme Eestit raputanud skandaali kommenteerinud Kiige kommentaarini, mis oli poliitikule silma jäänud.

«Näen, et Tanel Kiik on kommenteerinud Nõmme Kalju Getulio skandaali öeldes, et tal hakkas sellest paha. Huvitav küll miks? Seesama Tanel Kiik hurjutas meid valitsuses, kui teema tõstatasime, et inimeste eraellu ei tohi riik nina toppida, et Eestil on tõsisemaidki probleeme kui noorte suguelu ja seadusliku seksi vanus,» väitis Helme.

«Rõhutas eraldi, et taoline vanuse teema näppimine ei ole neile kui liberaalsele erakonnale vastuvõetav. Liberaalse teooria karm praktika on see, mida Getulio tegi. Hoia kinni sellest paha olemisest Tanel, ehk püsib nii kaua, kui riigikogus läheb hääletuseks seadusemuudatus, mis võimaldab niisuguste võikuste eest karistada. Praegu on ju kõik seaduspärane, ajab see kellegi siis südame pahaks või mitte.»

Meie erakond esitas äsja riigikogu menetlusse eelnõu, mis tõstaks suguküpsuse seadusliku vanuse 16 peale. Praegu on 14,...

Posted by Martin Helme on Sunday, 14 March 2021

TANEL KIIGE KOMMENTAAR

Helme sotsiaalmeediasse postitatud väiteid eitab Kiik täielikult.

«Mitte ükski Martin Helme poolt mulle omistatud ütlus ei vasta tõele ja neid seisukohti ma väljendanud ei ole. Seda enam, et need seisukohad, mida ta mulle omistab ei lähe mitte sugugi kokku minu maailmavaatega,» ütles Kiik Elu24-le. 

«Eelmises valitsuses, ma julgen arvata, et sotsiaalministeerium tegeles kõige aktiivsemalt justnimelt alaealiste väärkohtlemisvastaste juhtumitega. Tegime seda heas tihedas koostöös justiitsministeeriumi, siseministeeriumiga ja väita, et kuidagi viisi mina olevat kuskil öelnud, et seda teemat ei tohi isegi arutada, see lihtsalt ei vasta tõele.»

Kiik lisas, et Helme postitust hommikul nähes proovis ta talle ka helistada, kuid EKRE esimees ei võta tema telefonikõne vastu. Seejärel saatis Kiik talle sõnumi: «Palusin temalt konkreetseid viiteid sellele või siis jama ära kustutada.» Ka sellele Helme ei vastanud.

«Kirjutasin talle ka otse, et ta valetab must-valgelt hetkel. Ma ei tea, kas ta ajab midagi sassi kogemata või on see teadlik otsus lihtsalt laimata, aga need väited ei vasta grammi eest ka tõele.»

Suguküpsuse seadusliku vanuse tõstmise arutelu Kiik toetab. «On riike, kus on näiteks tehtud teatud eristused sõltuvalt sellest, mis vanuses täiskasvanust me räägime. Arusaadavalt on vahe, kas me räägime suhtest 18-aastase ja 14-aastase vahel või me räägime kümneid aastaid vanemast inimesest, kellel on ühtlasi ka selge mõjupositsioon.»

«Eestis on selle vanusepiiri seadusega tõlgendamisega täna probleeme, sellega olen ma ka nõus,» lisas Kiik ja pakkus välja, et seadus tuleks teha konkreetsemaks ja selgemaks, et kõigil oleks selge, kust maalt jookseb lubatud käitumise ja mitte-lubatud käitumise piir. 

Lõpetuseks rõhutas Kiik seda, mille tõi ta hiljem välja sama teemat puudutavas sotsiaalmeedia postituses. «Arvestades selle teema tundlikkust ja ka olulisust, et siin hakata mingit poliitilisi plusspunkte otsima ja omistada teistele mingeid väiteid, mida nad teinud ei ole, on madal.»

Kiik kommenteeris Helme väiteid ka enda sotsiaalmeedias: «Kurb on näha, et EKRE püüab niivõrd tundlikul teemal poliitilisi punkte korjata ning teeb seda seejuures süüdimatult valetades. Mitte ükski Martin Helme poolt mulle omistatud ütlus ei vasta tõele. Sama hästi võiksin väita, et EKRE soovib teist riigikeelt kehtestada ning traditsioonilise abielu keelustada.»

Vaatamata Kiige palvele ei ole Helme oma nüüdseks kolm tundi tagasi tehtud postitust muutnud ega Facebookist maha võtnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles