KÜMME KEISSI ⟩ Hollywoodi näitlejad, kes said enne kinga, kui filmivõtted hoo sisse said

Näitlejannad Lori Petty ja Naomi Watts 1995. aastal. Petty pidanuks kaks aastat varem mängima ka filmis «Purustaja», kuid lasti kolmandal võttepäeval lahti. Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix
Elu24
Copy

Ega Hollywoodis elu kerge ei ole, sest vahel ei tähenda näitlejale filmirolli saamine ja isegi võtteplatsile jõudmine seda, et teda vallandamine ei ohusta. Siin on kümme Hollywoodis tegutsevat ja tegutsenud näitlejat, kes said kinga enne, kui filmivõtted hoo üldse sisse said. Ja mõnel halvemal juhul alles pärast!

JEAN-CLAUDE VAN DAMME

Paljudele tuntud märulistaar Jean-Claude Van Damme oli veel üsna tundmatu nimi, kui ta sai endale kiskja rolli filmis «Kiskja» (1987). Märulifännid aga küllap teavad, et Van Dammet selles filmis kiskja-kostüümis ei olnud, vahendab Buzzfeed. Mis siis täpselt juhtus?

Tegelikult polegi päris täpselt teada, mis põhjusel Van Damme filmirolli kaotas, kuid arvatakse, et võib-olla ei lastud teda lahti vaid ta lahkus ise. Hollywood Reporter vahendab, et «Kiskja» võtteplatsile saabunud Van Damme eeldas, et saab näidata oma kaklusoskusi. Kohale jõudes pandi talle aga selga kostüüm, mis piiras ta liikumist ja Van Damme minestas võtteplatsil korduvalt maskis tekkinud hapnikupuuduse tõttu.

Seega arvatakse, et Van Damme kas kõndis ise võtteplatsilt minema või lasti produtsendi poolt lahti. Kusjuures «Kiskja» produtsent oli eelnevalt mainitud Joel Silver. Lisaks võis olla põhjus selles, et kiskjale mõeldud kostüüm muudeti ümber ja selle sisse taheti hoopis pikemat meest.

KEL O'NEILL

Näitleja Kel O'Neill on täiesti tundmatu nimi, kuid noormees oli väga lähedal laiemale tuntusele. 00ndate alguses justkui tõusuteel olnud näitleja sai oma kauaoodatud Hollywoodi rolli 2006. aastal. Nimelt napsas O'Neill endale rolli režissööri Paul Thomas Andersoni filmis «Veri hakkab voolama», mis võitis lõpuks kokku kaks Oscarit.

Kel O'Neill (vasakul) 2005. aasta filmis «Domino».
Kel O'Neill (vasakul) 2005. aasta filmis «Domino». Foto: Rights Managed/NEW LINE CINEMA / Ronald Grant A/Scanpix

O'Neill sai auhinnatud näitleja Daniel Day-Lewisega võtteplatsil koos olla vaid paar nädalat, kui ta lahti lasti. Ühismeedias ringlevad jutud, et O'Neill oli nõnda professionaalse näitleja kõrval lihtsalt kohmetu, kuid Day-Lewis, Anderson ja O'Neill ise on need väited ümber lükanud.

Tundmatu näitleja on ise öelnud, et ta sai paar päeva pärast filmimise algust aru, et miski ei tööta. «Sa lihtsalt tead,» tõdes ta ise. Tema rolli sai endale Paul Dano.

Vallandamine mõjus aga O'Neillile üsna halvasti ja ta loobus 2010. aastal näitlemisest täielikult. Küll aga pole ta filmimaailmast lahkunud, O'Neill tegeleb dokumentaalfilmidega.

DENNIS HOPPER

Hollywoodi veterani Dennis Hopperi karjäär sai 1994. aastal filmiga «Kiirus» uue hoo sisse ja ta sai endale rolli Jim Carrey tuntud filmis «Trumani show». Hopper sai oma rolli võtteplatsil nautida vaid paar päeva, kui avastati, et ta ei sobi ikka üldse. Hopper oli liialt animeeritud ja kippus oma lauseid unustama. 

Tema roll anti lõpuks Ed Harrisele, kes sai rolli eest ka Oscari nominatsiooni.

JULIANNE MOORE

Vallandamine ei ole saatus vaid neile, kes pole endale Hollywoodis veel nime teinud. Oscari-võitja Julianne Moore koges sarnast saatust alles hiljuti. Moore päris võttepatsile ei jõudnud, kuid eeltöö oli tehtud ja šokeeriv oli see näitlejanna jaoks ikka: see oli tema jaoks esimene vallandamine.

Moore tunnistas intervjuus, et kuus päeva enne võtteperioodi algust võttis režissöör temalt ära peaosa filmis «Can you ever forgive me?» (2018). Näitlejanna enda arvates ei meeldinud naisrežossöörile see, mida Moore tegi ja väidetavalt oli tegelaskuju suund vale.

Filmi meesstaar Richard Grant avalikustas, et režissööri ja näitleja vaheline konflikt tekkis sellest, et Moore tahtis kanda kostüümi, mis oleks ta paksemaks muutnud. Lisaks soovis Moore võltsnina, et sarnaneda rohkem naisega, kelle elu põhjal film vändati.

Moore vallandamise tõttu hilines antud filmi valmimine aasta. Tema tööotsa sai endale Melissa McCarthy, kellele anti rolli eest ka Oscari nominatsioon. Siinkohal tuleks mainida, et ka esialgne režissöör vahetati välja.

COLIN FIRTH

Erinevalt eelnevalt mainitud näitlejatest oli võib-olla kõige vähem vedamist Briti staaril ja Oscari-võitjal Colin Firthil. Nimelt andis Firth filmi «Paddington» peategelasele, animeeritud karule, oma hääle ja luges linti kõik talle määratud laused. Ehk siis filmivõtted olid juba läbi, kui Firth oma rolli kaotas.

Nimelt sai karu animatsioon valmis pärast seda, kui Firth oma töö ära tegi. Tema häält ja karu animatsiooni kokku sobitades jõuti järeldusele, et miski on mäda. Nimelt tundus Firthi hääl liiga täiskasvanulik ja nõnda võeti vastu raske otsus: näitleja töö visati prügikasti ja Paddingtoni roll anti Ben Whishaw'le. 

SAMANTHA MORTON

Firthi saatust jagab ka Samantha Morton, kes luges sisse oma rolli filmile «Temake» (2013) ja käis isegi võtteplatsil kohal! Filmifännid aga teavad, et selles filmis annab tehisintellektile hääle hoopis Scarlett Johansson. 

Filmirežissöör Spike Jonze otsustas aga Mortonist loobuda. «Kui ma hakkasin monteerima, siis sain aru, et karakter, mida film vajas, oli teistsugune sellest, mille mina ja Samantha koos lõime,» avaldas Jonze. Ta kiitis Mortoni tööd, kuid tõdes, et nad pidid rolli andma kellelegi teisele.

LORI PETTY

90ndatel tuntud näitlejanna Lori Petty, kes mängis ka Netflixi sarjas «Orange is the new black», filmide hulka kuuluvad näiteks «Murdepunkt» (1991) ja «Oma liigas» (1992). Petty filmide hulka peaks kuuluma ka 1993. aasta suurfilm «Purustaja», kuid näitlejanna lasti kolmandal võttepäeval lahti.

Sylvester Stallone ja Wesley Snipesi kõrvale naispeaosa rolli palgatud Petty vahetati välja toona veel tundmatu Sandra Bullockiga.

Põhjuseks, miks Petty välja vahetati, on näitlejanna ise toonud Stallone, kellega ta üldse läbi ei saanud. Väidetavalt ei meeldinud filmistuudiole ka esialgsed stseenid, mis Petty filmis.

Võib-olla Pettyl vedas, sest filmis mänginud Nigel Hawthorne on tunnistanud, et kogu võtteperiood oli kohutav kogemus. Väidetavalt oli filmi staaride ja produtsendi Joel Silveri egod liiga suured.

JAMES REMAR

Pika karjääriga James Remar on arvatavasti enimtuntud teleekraanilt, kus ta on kaasa teinud sellistes sarjades nagu «Dexter» ja «Grey anatoomia». 80ndate lõpus pidi Remar kaasa tegema ja James Cameroni filmis «Tulnukad» (1987), kuid asjad läksid veidi teisiti.

Remar sai endale Hicksi rolli, mis läks hiljem Michael Biehnile. Mis põhjusel Remar aga kinga sai rääkis ta ise aastaid hiljem. «Mul oli kohutav narkoprobleem, aga ma sain sellest üle. Mul oli suurepärane karjäär ja eraelu ning ma solkisin selle kohutava sõltuvusega ära.» Just seetõttu kaotas ta oma rolli ka Cameroni filmis. «Mind lasti kaks nädalat pärast võtteperioodi algust lahti, sest jäin narko omamisega vahele,» avaldas Remar.

NICOLE KIDMAN

Paljud teavad David Fincheri 2002. aasta filmi «Paanikatuba», milles mängisid ema ja tütart vastavalt Jodie Foster ja Kristen Stewart. Originaalselt oli aga Fosteri rollis hoopis Nicole Kidman, kes täbara õnnetuse tõttu pärast võtteperioodi algust põhimõtteliselt lahti lasti.

Kidman jõudis «Paanikatoa» võtteplatsil olla 18 päeva, kui ta vigastas oma põlve, millele ta aasta varem «Moulin Rouge!» filmimise ajal viga oli teinud. Vigastus oli tõsisem ja luumõra tähendas seda, et ta ei tohtinud kuid oma jalgadel seista. Kuigi teda ei lastud otseselt lahti pidi ta siiski rollist loobuma.

ERIC STOLTZ

Arvatavasti kõige tuntum vallandamise lugu Hollywoodis on Eric Stoltzi asendamine Michael J. Foxiga filmis «Tagasi tulevikku». Kuigi filmitegijad Robert Zemeckis ja Bob Gale soovisid tegelikult algusest peale oma filmi peategelase rolli Foxi. Viimane oli aga kahjuks seotud telesarjaga ja mehed pidid leppima Stoltziga, kes filmistuudio bossile oli silma jäänud.

Stoltz filmis armastatud tegelaskuju Martyna ära peaaegu kõik stseenid, kuid lõpuks leiti, et ta ikka ei ole sobiv. Suurepärase näitlejana oli tal justkui kõik olemas, kuid puudus tükike komöödiat, mida roll vajas. 

Lõpuks mingi tagasi Foxi juurde ja küsiti, kas ta ikka kuidagi saaks «Tagasi tulevikku» filmida. Õnneks jõuti kokkuleppele! Fox filmis kõik oma stseenid öösel, pärast seda, kui ta oli oma tööpäeva telesarja võtteplatsil lõpetanud. Koos Stoltziga vahetati välja ka Jenniferi roll, mis kuulus esialgu Melora Hardinile ja läks hoopis Claudia Wellsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles