Digikunstniku pildifaili eest käidi oksjonil välja ligi 70 miljonit

Elu24
Copy
Digikunstniku fotokollaaž «Everydays – The First 5000 Days».
Digikunstniku fotokollaaž «Everydays – The First 5000 Days». Foto: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2021/BEEP/via REUTERS/Scanpix

Netioksjoni keskkonnas Christie lõppes eile digitaalse kollaaži müük, mis püstitas rekordi. Krüptorahaga ostetav pildifail müüdi lõpuks maha ligi 70 miljoni dollari eest.

Digikunstniku Mike Winkelmanni töödest kokkupandud kollaaž pandi oksjonile kaks nädalat tagasi ja selle alghind oli sada dollarit, vahendab New York Times. Digitaalne kollaaž, mis kannab nime «Everydays – The First 5000 Days», koosneb kõigist Winkelmanni töödest, mille ta on alates 2007. aastast kunstnikunime Beeple all internetti postitanud.

Winkelmann postitab oma töid Instagrami, kus tal on ligi kaks miljonit jälgijat. Kuid ta postitas digikunsti internetti ka juba enne Instagrami tulekut, kuna on teinud seda üle kümne aasta iga päev. Oksjonile pandud kollaaž koosneb esimesest 5000 teosest, mis Winkelmann on umbes 14 aasta jooksul teinud. 

2019. aastal Youtube'i kanaliga Corridor Crew koostööd teinud Winkelmann avaldas, et alates 2007. aastast ei ole ta ühtegi päeva vahele jätnud. Iga digipilt valmib postituse päeval.

Digikunstnik Mike Winkelmann ehk Beeple.
Digikunstnik Mike Winkelmann ehk Beeple. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Müüki pandud erilise pildifaili üle käis aga tihe rebimine, seda eriti oksjoni lõpus. Viimase tunni jooksul tegid 33 kunstihuvilist kokku 180 pakkumist. Mõni sekund enne oksjoni ametlikku lõppu oli müügihind veel alla 30 miljoni dollari. Kollaaži populaarsuse tõttu pikendati aga oksjonit kahe minuti võrra ja pildifaili lõpphinnaks kujunes 69,3 miljonit dollarit.

Kollaaži on nimetatud ainulaadseks tööks digikunsti ajaloos. Selle müügihind oksjonil on üks kõrgeim, mis on elava kunstniku teose eest makstud. Suurema summa eest on oksjonil ostetud vaid kaks teost.

Kõigist Winkelmanni digitaalsetest teostest koosnev kollaaž «Everydays – The First 5000 Days».
Kõigist Winkelmanni digitaalsetest teostest koosnev kollaaž «Everydays – The First 5000 Days». Foto: CHRISTIE'S IMAGES LTD. 2021/BEEP/via REUTERS/Scanpix

Pildifaili ostuga tuli kaasa ka digitaalne raamat ehk tõend, et see on ehtne teos. Ühtlasi tõendab see seda, kellele digitaalne kollaaž kuulub.

Winkelmanni digiteos oli esimene n-ö mittevahetatav digifail, mida on selles netioksjoni keskkonnas müüdud. Selle eest sai tasuda Ethereumi krüptorahaga. 

Kunstinõustaja Todd Levinile tekitab digitaalse kollaaži rekordiline müügihind kohati muret. «Ühest küljest on põnev olla tunnistajaks ajaloolisele pöördepunktile. Teisest küljest võib sellega kaasnev rahasumma kallutada ja kahjustada arenevat turgu,» selgitas Levin.

Sarnaste digitaalsete failide populaarsus on viimastel kuudel suurenenud, kuid iseenesest pole need midagi uut. 2017. aastal, kui krüptoraha väärtus hakkas suurenema, müüdi krüptokiisusid ehk pilte kassidest, millest haruldasemad osteti 100 000 dollari eest.

Kui 2018. aastal krüptoraha hind kukkus, siis nüüd tehakse sellega rekordilisi tehinguid. Näiteks müüb Twitteri kaasasutaja Jack Dorsey digifailina oma esimest säutsu. Pakkumine jõudis 11. märtsil juba 2,5 miljoni dollarini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles