Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Muusik Mari Kalkun
Muusik Mari Kalkun Foto: RUUDU RAHUMARU

Toome teieni 1. nädala muusikauudised. Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid Aasta Muusikuks 2020 Mari Kalkuni. Lauljatar Ivi Rausi andis välja singli «See olengi mina». Folkbändil Lovely Beats ilmus uus popi sugemetega lugu «Mu tee». Ja palju muud!

Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajad valisid Aasta Muusikuks 2020 Mari Kalkuni

Aasta Muusiku tiitel antakse Mari Kalkunile üle 13. jaanuaril kell 19 toimuval stuudiokontserdil. Aasta muusiku tiitli pälvib muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud sealjuures tihedat koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga. Mari Kalkun on esimene maailmamuusikust artist, kes selle tunnustuse pälvib. Mari Kalkuni tegevus on rahvusvahelise haardega ja ta tõuseb esile kui eesti muusika edulugu. Ta on eesti pärimusmuusika üks liidreid ja mõjukas tugisammas.

Mari Kalkuni laulud räägivad loodusest, kodust ja inimese eluteest. Tema muusika juured on eesti pärimuses, eriti on seal tunda Lõuna-Eesti olustik, kust on pärit tema esivanemad ja kus ta ka ise elab. Sageli võru keeles esinev Kalkun on oma loomingus kasutanud ka vana regilaulu. Ta on olnud kaasahaarav eestlaulja kultuurisündmustel ja esinenud solistina koos kooride ning sümfooniaorkestriga. Mari Kalkuni laulud on kõlanud ka laulu- ja tantsupeo repertuaaris.

Rahvusvahelise haardega muusik on üles astunud kontsertidega nii Euroopas, Ameerikas kui ka Jaapanis. 2018. aastal valiti Mari Kalkuni album «Ilmamõtsan» ajalehe The Guardian kriitikute poolt aasta parimate maailmamuusika albumite esikümnesse. Aastal 2020 ilmus Mari Kalkuni kuues heliplaat «Õunaaia album».


Lauljatar Ivi Rausi andis välja singli «See olengi mina»

Singel tähistab uue, muusikast tulvil aasta algust, ning annab teada peagi ilmuvast muusikaalbumist «üks-teist». «See olengi mina» muusika ja arranžeeringu on loonud Ivi Rausi. Teksti kirjutas Anneliis Kõiv, keda seob Ivi Rausiga enam kui paarikümne aastane sõprus. Kaasa teevad suurepärased Eesti jazzmuusikud: Tiit Pauluse Noore kitarristi preemia võitnud Karl M Pennar, multitalent Robert Rebane ja Eesti jazzi lipulaev, Ahto Abner, trummidel. Ivi Rausi on laulja-muusik, kes tegutseb muusikamaastikul juba aastaid. Oma karjääri jooksul on ta välja andnud viis albumit, millest kaks on omaloomingulised. «See on autobiograafiline lugu minust kui naisest, kelle elus on olnud pöördelisi hetki, sukeldumisi tundmatusse, iseenda kaotamist ja uuesti leidmist. See viib kuulaja mõnusasse prantsuse stiilis kohvikusse, kus kõlab hea muusika, voolab kvaliteetne vein ja kus kohtab kauneid inimesi, kes on tulvil elu.»
 

Meil käis külas Eesti Laul 2021 poolfinalist Heleza, tegi siin live esinemise ja rääkis, kuidas ta Eesti Lauluks valmistub

«Mul on väga suur toetajaskond, kes väga usuvad sellesse laulu. Olen saanud tagasisidet välismaa fännidelt - on kiidetud laulu kakskeelsust ning loomulikku kahe keele omavahelist sidumist. Lisaks sellele, mu oma sõbrannad juba otsivad kevadeks Rotterdami lennupileteid, nad on nii veendunud, et ma võidan. Ma hetkel pole ju veel isegi poolfinaalis käinud...olen ka mõelnud seda, et hoopis Uku peab minema sel aastal Rotterdami! Kui aga peaksin mingil moel ise võitma, siis loomulikult lähen teen selle esinemise korralikult ära,» muigas Heleza. 

Muusik rääkis ka oma lavariietuse ideest ja avaldas, et otsib hetkel kleidi autorit ja õmblejat. «Kõik, kes te oskate glittermaterjali jäljendada, võite mu Instagrami konto sõnumitesse kirjutada. Praeguse seisuga mul esinemiskleiti veel pole, kuid pingsalt otsin! Usun täna seda, et esinen pigem kleidis, pükskostüümi näol ei saa seda ideed tõenäoliselt teostada«,» lisas ta raadio Elmar hommikuprogrammis.
 

Ansamblil Pööriöö valmis uus laul pealkirjaga «Sadu»

Tõnis Kargi sulest pärit lugu on rõõmus ja mõtlik nagu üks korralik sadu olema peab. Tõnis Kark kommenteerib: «Taaskord salvestasime muusika Tõnu Timmiga. Koostöös Tõnuga oleme teinud valmis juba 7 lugu. Varsti saab plaati. Minul oleks see kolmas Pööriöö autorilaulude kogumik – esimene oli 2014 «Kõige pikem tee», teine 2018 «Ööripöö» ja kolmanda nime veel ei tea – ehk ilmub juba sel aastal?». Seda lugu nüüd kuulamegi. Ja uued muusikauudised on eetris juba homme samal ajal!
 

Folkbändil Lovely Beats ilmus uus popi sugemetega lugu «Mu tee»

Värske loo produtsent on ansamblist Púr Múdd tuntust kogunud vokalist ja laulukirjutaja Joonas Alvre. Lugu on bändile iseloomuliku rahvusliku helikeelega, elektrooniline ja lootusrikka sõnumiga.

Kuigi kahest viiuldajast ja vokalistist ansambel on võrdlemisi uus, on bändiliikmed Daana Teekel ja Helerin Oksa tegutsemas ka teistes tuntud muusikakollektiivides nagu näiteks elektriviiuli trio Violina, Ülistuskoor Ekklesia, Trio Con Amore jt.
 

Nublu ja «Paraadna»

Nublu ja Gameboy tetrise 2019 aasta singli «für Oksana» muusikavideot on tänaseks päevaks YouTube’is vaadatud lausa 5,2 miljonit korda. Selgus, et nublu järgmine videosingel tuleb taas välja koos Gameboy tetrisega ning see kannab nime «Paraadna» ja on «Cafe Kosmose» plaadil teine lugu.

Nublu rääkis, et lugu «Paraadna» salvestati Tallinnas, Türi tänava stuudios koos Raul Ojamaa ja gameboy tetrisega. «Jõime viskit ja siis hakkasime tegema,» märkis räppar. gameboy tetrisega tutvus ta aprillis 2018 Võsul, ühises seltskonnas. «Kusagil mändide vahel, ega ma väga palju ei mäleta,» ütles artist. «Mõnus hommik oli. Päike paistis, Võsu männid, mõnus pehme sammal – seal me kuidagi vennastusime. Ma tegin isegi paar lugu seal nendega O kõrtsis.»

Muusikavideot pole palale «Paraadna» veel filmitud, oodatakse koroonaviiruse leviku vähenemist ning siis aetakse seltskond kokku. Lugu ise sündis nublu sõnul kiirelt ja orgaaniliselt.

Copy
Tagasi üles