Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Mari Jürjens
Mari Jürjens Foto: Mailiis Ollino

Toome teieni 3. nädala muusikauudised – uue looga on välja tulnud Kaia-Liisa Kesler, ansambel Recovery, Johanna Kristina ja paljud teised artistid. Eesti Laulu poolfinaalid ja finaal toimuvad Saku Suurhallis ning Mari Jürjens avaldas muusikafilmi.

Mari Jürjens avaldas muusikafilmi

Mari Jürjens laadis YouTube’i üles 2020. aasta kontsert-dokumentaalfilmi «Õhtust hommikuni. Põlvas.», mis jälgib muusiku värsket loomingut imekaunil suveööl maalilises Põlva linnas. Mari Jürjens, kelle neljas stuudioalbum «Omaenese ilus ja veas» nägi ilmavalgust 10. oktoobril 2020, räägib filmis oma loomingulisest teekonnast, lapsepõlvest ja viimastel aastatel kirjutatud lugudest. Filmis kõlavad need samad lood, mis värskel plaadilgi. Muusiku sõnul oli tema jaoks selle filmi tegemine väga eriline kogemus, mis justkui pühitses muusika, mida ta oli neli aastat loonud. «Õhtust hommikuni. Põlvas.» on Eestis ainulaadne filmiprojekt, mida tehti rohkem kui kuus kuud ning mille valmimisele andsid oma abikäe kümned kohalikud inimesed.
 

Tallinn Music Week Festivalile saabus esinemistaotlusi 63-st riigist

6.–9. maini toimuvale rahvusvahelisele uue muusika ja linnakultuuri festivalile Tallinn Music Week saabus 1276 esinemisavaldust 63 riigist. Enim esinemissoove tuli Eestist, Venemaalt ja Soomest. Esinejateks kinnitatud artistid avalikustatakse järk-järgult alates veebruari teisest poolest. Festivali muusikaprogramm toimub erinevates klubides ja kontserdipaikades üle Tallinna. Võrreldes viimaste aastatega on tõusnud Lätist ja Leedust saabunud avalduste hulk, ent huvi festivali vastu püsib kõrgel tasemel ka juhtivates muusikatööstuse riikides nagu Ühendkuningriigis, Itaalias, USAs, Kanadas, Rootsis ja Jaapanis. Jätkuvalt soovivad Eesti festivalil esineda ka kaugemate maade, sealhulgas Maroko, Guatemaala ja Mehhiko muusikud.
 

Eesti Laulu poolfinaalid ja finaal toimuvad Saku Suurhallis

Kui varasematel aastatel on Eesti Laul kolinud Saku Suurhalli alles finaaliks, siis sel aastal toimuvad seal ka mõlemad poolfinaalid. Eesti Laul toob kõik kolm kontserti vaatajateni Saku Suurhallist, et anda kõikidele poolfinalistidele suure lava kogemus ja tagada samas nii artistide kui ka saate meeskonna turvalisus. Eesti Laulu peaprodutsent Tomi Rahula märkis, et varasemalt on olnud finaalis võimalused suuremad, sest Saku Suurhall võimaldab seda oma ruumikusega. Nüüd on neil aga täisvõimekus juba poolfinaalides. Tänavune võistlus on Rahula sõnul igas mõttes eriline, sest saatega käivad kaasas ranged turvanõuded, et hoida inimeste tervist. Kui algselt plaaniti poolfinaalid korraldada telemajas, siis pärast arutelusid leiti, et telemajas oleks poolfinaalid endaga kaasa toonud liigseid väljakutseid. Eesti Laulu poolfinaalid toimuvad 18. ja 20. veebruaril, finaal 6. märtsil.
 

Produstsent Ruutu Poiss avaldas debüütalbumi

Hollandi plaadifirma Wake Dream andis välja produtsendi Ruutu Poiss debüütalbumi «Palav aed». Albumi lood on salvestatud vahemikus 2012 kuni 2019, lood on sisse mänginud, salvestanud ja miksinud Jan Tomson, miksimise ja masterdamise juures oli abiks Sam IRL. Varem on Ruutu Poiss avaldanud singleid ja EP-sid.
 

Noor artist Johanna Kristina avaldas uue singli

Noor laulja ning laulukirjutaja Johanna Kristina avaldas enda uue loo «Only as a friend» koostöös andeka produtsendi Martin Kiviga. Laulu kirjutas Johanna Artjušin kitarri saatel juba mõni aeg tagasi, kuid neiu tundis, et kitarrist ja vokaalist ainuüksi ei piisa. Lauljatar ütles, et kuit ta kitarri mängis ja seda laulu laulis, siis hakkasid ta peas kõlama erinevad meloodiad ning heliefektid. Ta kujutas ette, millisena see laul kõlada võiks, ja nii leidiski produtsent Martin Kivi, kes aitas kõik ta ideed ellu viia ja tegi laulule tervikliku ning täiuslikuma seade. Johanna Kristina ütles, et avaldas seekord midagi otse südamest ja ehk leiab see laul tee ka kuulaja südamesse. Laul räägib igatsusest sõbra vastu, kellega ei ole võimalik enam endisel viisil suhelda, sest teine osapool tõlgendaks seda valesti. Ja nii jääbki õhku mõte, et igatsen sind kui vaid sõpra.

Kaia-Liisa Kesler avaldas esiksingli koostöös mainekate muusikutega

Kaia-Liisa Kesler kirjutas Inger Fridoliniga juba 2019. aastal valmis loo «Carry On», aga enne avaldamist otsustas Kaia-Liisa lugu pisut lihvida ja teha valmis ka muusikavideo. Sel kuul nägi lugu ilmavalgust ja tegu on ühtlasi ka noore laulja esimese singliga. Video filmiti Uue-Põltsamaa mõisas ja video autoriks on Jaagup Tuisk, kelle meeskonda Kaia-Liisa eelmise aasta Eesti Laulu konkursil kuulus. Lugu «Carry On» räägib sellest, kuidas rusuvatesse tunnetesse ei tohi kinni jääda, ja rasketest hetkedest tuleb pea püsti väljuda ning mõned asjad jätta selja taha selleks, et edasi liikuda. Varasemalt on Kaia-Liisa olnud juba mitmeid aastaid tegev peamiselt muusikalilavadel. Lisaks on ta andnud üle Eesti mitmeid soolokontserte ja osalenud showprogrammides, kus on esitanud peamiselt teiste artistide loomingut. Sel aastal aga on plaan keskenduda omaloomingule ja loodetavasti juba varsti tuua publiku ette ka järgmised lood.
 

Ansamblil Recovery ilmus uus lugu

Recovery on Eesti tantsumuusika bänd/projekt, mis annab vanadele 90ndatel südameid vallutanud hittidele värske, eestikeelse ning omanäolise kuue! Recovery-sse kuuluvad Kaisa Virgebau ja Marek Rosenberg. Lugu «Teise maailma» räägib tugevalt maailma valupunktidest ning annab mõista, et inimesed peaksid hoidma oma energiaid kõrgel. Omavahel ühtse tervikuna sellest kõigest üle olema, mitte alluma provokatsioonile laskuda omavahelisse võitlusesse ja teineteist toetama ning pidama silmas ja nägema iseenda tuleviku suurt plaani. Lugu on saanud ametliku loa kaverdamiseks ja heakskiidu ka looautorilt Roberto Zanettilt, kelle originaalversioon «Think about the way» koos Ice Mc-ga oli 90ndate suurhitt. Loo kaverdamisel lähtusid muusikud seekord originaali lähedasest sõnumist ning tänapäevastasid selle. Eestikeelse teksti kirjutas Kaisa Virgebau.

Copy
Tagasi üles