11. märts 1956 tähistab esimest eetripäeva Eesti vanimale uudistesaatele «Aktuaalne kaamera». 65. sünnipäeva puhul toob AK toimetus täna kell 20 televaatajateni telgitaguseid avava erisaate, millele järgneb päeva kokku võttev uudistesaade kell 21.

Kuigi ETV teleuudiste pearežissöör Rait-Roland Veskemaa sõnul on arhiivis olemas küll varajaste uudiste salvestatud lood, siis polevat alles jäädvustusi sellest, mismoodi uudiseid ette kanti (kuna see toimus otse-eetris) – küll aga on YouTube'is olemas üks 40 aasta tagune jäädvustus. 

Vaata, kuidas telediktor Ivi Kreen 1981. aastal «Aktuaalse kaamera» uudiseid luges:

Vaata erisaate tutvustusvideot, milles näeb ka väärt retrokaadreid:

65 aastat tagasi esmakordselt vaatajateni jõudnud «Aktuaalne kaamera» on Eesti vanim järjepidevalt eetris olev uudistesaade. Uudistesaate esimene eetripäev oli 11. märtsil 1956. aastal, igapäevaseks saateks muutus «Aktuaalne kaamera» kaks aastat hiljem, 1958. aasta 1. oktoobrist.

«Aktuaalne kaamera» on läbi aastate toonud inimesed telerite ette, uudistesaate olulisus on kriisiajal kasvanud varasemaga võrreldes veelgi. Viimase 12 kuu jooksul on igaõhtust põhisaadet otse või järele vaadanud keskmiselt 175 tuhat inimest saate kohta ja vähemalt 15 minutit on AK-d aasta jooksul jälginud 763 tuhat inimest. 12 kuu vaadatuim uudistesaade jõudis eetrisse eriolukorra alguses – 14. märtsil 2020. aastal vaatas «Aktuaalset kaamerat» 278 000 inimest. Kõige rohkem on viimastel aastatel jälgitud uudistesaadet 24. veebruaril, näiteks möödunud aastal vaatas vabariigi aastapäeval «Aktuaalset kaamerat» 321 000 inimest. 

65. sünnipäeva tähistava «Aktuaalse kaamera» esimene logo
65. sünnipäeva tähistava «Aktuaalse kaamera» esimene logo Foto: ETV

ERR-i teleuudiste juhi Liisu Lassi sõnul on «Aktuaalne kaamera» paljude inimeste jaoks oodatud osa päevast: ««Aktuaalse kaamera» roll Eesti meediamaastikul on kindlasti unikaalne, sest infost küllastunud ja killustunud ajal on igal õhtul samal hetkel ühises infoväljas paarsada tuhat inimest. AK kõrged vaatajanumbrid näitavad, et inimesed hindavad jätkuvalt professionaalselt tehtud ja usaldusväärset ajakirjandust.

«Aktuaalne kaamera» 65: logod läbi aegade
«Aktuaalne kaamera» 65: logod läbi aegade Foto: ETV

Ka 65. sünnipäeval vahendab «Aktuaalne kaamera» kõiki olulisi päevauudiseid, neile lisaks toob toimetus vaatajateni kell 20 lisasaate, mis näitab uudistesaate telgitaguseid ja uurib, mis on see fenomen, mis naelutab igal õhtul kell 21 endiselt kümneid tuhandeid eri põlvkondadest inimesi telerite ette. Erisaates avavad «Aktuaalse kaamera» lugu Neeme Raud, Siim Kallas, Urve Tiidus, Mare Taimre, Jüri Pihel, Urmas Eero Liiv jpt. Saatejuht on Johannes Tralla.

Erisaate pikad intervjuud (Astrid Kannel, Mare Taimre, Neeme Raud, Heimar Lenk) leiab veebikanalist Jupiter.

Kommentaarid
Copy