Ungarlased tahavad olümpiamänge korraldada

Elu24
Copy
Olümpiarõngad ROKi peakorteri kõrval Lausanne`is.
Olümpiarõngad ROKi peakorteri kõrval Lausanne`is. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Ungari Olümpiakomitee (HOC) loodud paneel, mille eesmärgiks on uurida 2032. aasta olümpiamängude korraldamise võimalikkust riigi pealinnas Budapestis, soovib kohtuda Rahvusvahelise Olümpiakomiteega (ROK), et arutada Budapesti potentsiaalse kandidatuuri üle.

Budapesti 2032 Komitee loodi Ungari OK poolt jaanuaris vähem kui kuu aega enne, kui Austraalia linnast Brisbane`ist sai ROKi mitteametlik eelistus 2032. aasta olümpiamängude korraldamiseks, kirjutas insidethegames.biz. 

Budapesti 2032 Komitee jätkab tegutsemist, samal ajal kui Ungari Olümpiakomitee ootab ROKi visiiti. Budapesti külastamine lähitulevikus on koroonapandeemia tõttu küsimärgi all.

Ungarlased väljendasid oma imestust, et ROKi esimene eelistus on 2032. aasta mänge korraldada Brisbane`is ning on võimalik, et Budapesti 2032 Komitee suunab fookuse hoopis 2036. aasta mängude organiseerimise kandidatuurile.

Brisbane`is sai teatavasti esimene linn, kes omab olümpiamängude korraldamiseks  ROKi eelistatud kandituuri, seda ROKi olümpialinna uue valimisprotsessi kohaselt.

Nimetatud protsessi on laialdaselt kritiseeritud selle läbipaistmatuse tõttu. Eriti selles valguses, et ROKi asepresident, Austraalia Olümpiakomitee president John Coates juhtis alates 2019. aastast ROKi töögruppi, mis võimalikke 2032. aasta olümpialinnu  välja selekteeris.

Lisaks Ungarile on oma huvi 2032. aasta suveolümpiamängude korraldamise vastu üles näidanud ka Katar, India, Indoneesia, Hiina ja Saksamaa. Ka sakslased on olnud äärmiselt kriitilised ROKi seisukoha suhtes eelistada olümpialinnana Brisbane`i.

Ungari pole kunagi olümpiamänge korraldanud, Budapest on olnud kandidaatlinn aga 1916., 1920., 1936., 1944. ja 1960. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles