ARVAMUS ⟩ Juku-Kalle Raid: Seal kus lõpeb mõistus, algab soeng

Juku-Kalle Raid (kiilakas) ja kass (soenguga) Foto: Katja Koort
Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja
Copy

Ajalehe KesKus peatoimetaja Juku-Kalle Raid tõdeb, et kuna igal inimesel on erimoodi soeng, on soengute loomaaed mitmekesine. Eriti mitmekesine on see loomaaed, kuhu kuuluvad soengute tegijad – juuksurid, kes on hakanud häälekalt eelisjärjekorras koroonapritsi tagumikku nõudma.

Kriisiolukord paneb ajab inimesed kas hulluks või muudab nutikaks. Täiesti võimatu on esmapilgul öelda, kumb juhtus juuksurite ühenduse ja selle esindaja, tütarlaps Kertti Viruga, kui ta teatas, et juuksurid on eesliinitöötajad, majanduse alustalad ning kui mitte päris võrdsed päästjatega, siis õpetajatega kindlasti. See juhtum nõuab väikest sissevaadet.

Juustes on jõud nagu Piibli Simsonil

Piiblis mässas ringi tegelane, kangelane Simson, kelle võitmatuse saladus ning lõputu jõud peitus tema juuksepahmakas. Me kõik teame, kuidas see edulugu lõppes: reetlik Deliila uinutas vägimehe põlvekese peal magama, kutsus vilistid, kes omakorda saatsid juuksuri, juuksur lõi Simsoni karvkattesse käärid ning oligi kangelase jõuga igaveseks kööga. Vähe sellest, vilistid torkasid Simsonil ka silmad välja, nagu muust veel vähe oleks. (Km 16: 18-22) 

Juuksureid ei saa usaldada. Kui inimene toimetab pidevalt odekolonni ja muu keemia keskel, võib ta olla permanentselt auru all ning tema avaldused ei pruugi olla tehtud selge peaga. 

Simsoni pöetud pea hakkas küll uuesti harjaseid ajama, aga see kõik lõppes ikkagi tohutu jamaga, Simson tõmbas inimestele templi kaela, tappis ennast ja palju teisi, justkui koroonaviirus. 

Juuksureid ei saa usaldada. Kui inimene toimetab pidevalt odekolonni ja muu keemia keskel, võib ta olla permanentselt auru all ning tema avaldused ei pruugi olla tehtud selge peaga. 

Nüüd peame tõdema, et peapiiskop Urmas Viilma piiblitundide külastamisest võiks eeltoodut arvestades kasvada kasu igalühele. Ei leidu miskit uut siin päikese all. 

Eestis mässavad praegusel hetkel ringi juuksurid, kes on küll muidu täie jõu juures (ja täie juustekasvu juures), aga jäänud ilma igasugusest mõistuse jõust ning on otsustanud hakata ennast pidama eesliinivõitlejateks.

Juuksurid, majanduse alustala

Millele me siis õigupoolest viitame? Viitame sellele, et frisuurisalongist kargas välja juuksurite ühenduse esindaja Kertti Viru, käes väljaprinditud e-mail terviseametile. Sellel seisab: "Juuksurisalongid on hetkel ühed alustalad, mis hoiavad majandust käigus ja see on öeldud ilma huumorita." 

Selles võtmes on frisuur muidugi majanduse alustala, kui hakkad mõtlema, et kuidas sa ikka sita soenguga kriisi ajal majandust edendad. 

See on hämmastav teade, sest juuksurid ei hoidnud majandust käigus isegi siis, kui nad valmistasid Prantsusmaa kardinalile või kuningale barokkajal valgeid lokkis parukaid, mida sai ahvatlevalt raputada. 

Koroonaepohhil on majandus teadagi nirus seisus ning osalt isegi mõistetav, kuidas majanduse alustalaks hakkavad pidama ennast paljude alade esindajad. Aga et majanduse alustala on lõhnastatud frisuur, jääb kuhugi ulmesilmapiirist kaugele sinnapoole.

Kerrti Viru räägib, et juuksurid nõustuvad, et nende olulisust ei saa võrrelda päästjate ning meditsiinitöötajatega. Aukartustäratav tagasihoidlikkus, millega meenub kohe väliseesti kupleeklassiku Kopvillemi mälestuslauluke, milles ta kandis ette oma saatust Teise maailmasõja ajal sõjaväes ning mis sisaldab murelikku rida: "kiivri all sassis frisuur!"

Siiski, väga ilus juuksuritest, et nad ennast päästjatega ei võrdle. Ehkki – kui meenutada maailmas ette tulnud arvukaid telesaateid, kus appi tõttab kuuest mehest koosnev moepolitseirühm, kes ahhetavad, kiunuvad ja ohivad oma moest välja läinud klienti nähes sedavõrd intensiivselt, et igaüks saab aru: need, kallis televaataja, ei ole mingid suvalised peened mehed kusagilt ateljeest, need on päästjad, kes annavad oma lootusetult moest väljunud kliendile kohe tagasi kõige tähtsama, mis inimesel üldse olla saab – elu!

Selles võtmes on frisuur muidugi majanduse alustala, kui hakkad mõtlema, et kuidas sa ikka sita soenguga kriisi ajal majandust edendad. 

Juuksurid, meie vabariigi haridustöötajad

Ent majandus ei ole veel kõik siin maises elus. Kertti Viru tõmbab peale tagasihoidlikkust majandusteemadel tuurid kohe üles ja sea käima ning väidab, et samas on juuksrurid siiski võrdväärsed õpetajatega ning seetõttu tehakse terviseametile ka ettepanek liita juuksurid eesliinitöötajate hulka.

Eesliinitöötajate hulka kuulumine võimaldaks juuksuritel saada koroonavaktsiini sarnaselt õpetajatega eelisjärjekorras.

Samuti rõhutavad juuksurid enda pöördumises, et mõistavad hästi maskikandmise kohustust ja et selle eiramine on "sisuliselt kuritegelik".

See muidugi nõuaks kõik rahandusministeeriumi toetust, aga mis siis. Kui tegemist on eesliiniga, ei tohi meil millestki kahju olla.

"Seal kus lõpeb mõistus, algab soeng" – see oli hüüdlause ühelt igiammuselt kuulehe KesKus kinkesärgilt. Mulle tundub, et seda maikat tuleks nüüd uuesti trükkima hakata, sest hetkel, mil juuksuritest saavad mingi laheda anomaalia käigus ühtäkki haridustöötajad, võiks antud särk minna moodi ning moepolitseinikutest mehed võiks neid vähemalt Kertti Viru frisuurimeistritest mõttekaaslastele jagada.

See muidugi nõuaks kõik rahandusministeeriumi toetust, aga mis siis. Kui tegemist on eesliiniga, ei tohi meil millestki kahju olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles