Mati Nuude laulude parim kohtunik on aeg

Raadio Elmar
Copy
Mati Nuude
Mati Nuude Foto: Egert Kamenik

Mati Nuude 80. sünniaastapäeval meenutas raadio Elmar «Päevapüüdja» saatejuhi Tambet Indi palvel ansamblikaaslast Tõnu Aare.

Mitmekülgselt andekat Mati Nuudet pidasid enda sõbraks paljud, kuid tõeliselt lähedasi sõpru oli tal vähe. Nendeks julgeb Tõnu Aare nimetada Mati Nuude abikaasat ja venda ning mõnda ansamblikaaslast.

Pikkadel kontsertreisidel rääkis laulja bändimeestele avameelselt oma perekonna Siberisse viimise põhjustest ja seal veedetud ajast. Oli nii kurbi kui naljakaid lugusid. Viimaseid jutustas tugeva näitlejaandega Nuude väga elavalt, naerda sai palju. 

Tänu keskkonnale, kus Mati Nuude üles kasvas, omandas ta sorava vene keele ja hakkas väga proosalisel põhjusel ka trenni tegema - et ise mitte kere peale saada. Oma jälje jättis ta ka sealsete inimeste mällu, sest kui Apelsin andis kontserte Siberis, tulid sinna inimesed Nuude endisest kodukülast. Tõnu Aare mäletab neid omavahel garderoobis jutustamas. 

Mati Nuude kui laulja avastamise lugu on samuti köitev ja täis saatluslikke juhuseid. Tõnu Aare meenutab, et armeeteenistusest saabudes läks ta koos Jaan Arderiga Pirita restorani seda sündmust tähistama. Mängis ansambel, kes kutsus samas viibinud Mati Nuudet lavale. Sel korral tööriietes ehk tuletõrjevormis restoranis õhtut nautinud Nuude olla vastanud: «Ei saa, ei mahu ära!» ja laulis kaks lugu lava tagant. Järgmisel päeval otsisid Aare ja Arder Mati Nuude töö juurest üles ning kutsusid oma bändi. Esimeseks Mati Nuude ja Apelsini salvestatud lauluks sai «Jambalaya» ning edasine on juba ajalugu. Läks vaid napp kuu ning Mati Nuudest oli saanud staar

Tõnu Aare sõnul on parim kohtunik muusikavallas aeg: «Mati lauludud laulud pole kadunud kuskile, tema laulustiil läks inimestele hinge, sest oli südamlik ja originaalne.»

Kuula jutuajamist ja laulu «Jambalaya» järele siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles