KUUM UUDIS Juba aprill hellitab meid päikese ja soojaga, aga juuni algab...

Inna-Katrin Hein
Copy
Inimesed nautimas 7. aprillil 2020 päikselist ja sooja kevadpäeva Pirita rannas. Peaaegu suvesoe, sest õhutemperatuur oli +19 kraadi
Inimesed nautimas 7. aprillil 2020 päikselist ja sooja kevadpäeva Pirita rannas. Peaaegu suvesoe, sest õhutemperatuur oli +19 kraadi Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Sellle aasta alguses on Eestis olnud tõeline talv miinuskraadide ja paksu lumega, mis kliimaasjatundjate hinnangul sai tõenäoliselt tulla, kuna koroonapandeemia tõttu on lennuliiklust ja saastatust vähem.

Kuid mida ilmaennustusportaalid lubavad kevadeks? Kas soe tuleb kiiresti või tuleb seda kaua oodata?

USA ilmaennustuslehekülg accuweather.com teeb ülipikaajalisi ennustusi. Möödunud aastal oli soe talv ja ka kevade temperatuurid olid märgatavalt keskmisest kõrgemad, ulatudes juba märtsis osadel päevadel 12 – 13 soojakraadini.

Selle aasta ennustuse kohaselt on märtsis kuu alguses ja keskel mõned päevad, mil talv tuleb tagasi. Päeval on siis -5 kraadi ja öösel -10 kraadi. Märtsi temperatuurid jäävad enamikul päevadel 0 kraadi ja +7 kraadi vahele.

Päikest on, sest ennustuse kohaselt on märtsi 31 päevast vähemalt 18 päikeselised. Samas on ka neid päevi, mil taevataat kostitab lume, lörtsi ja vihmaga või kõigi kolmega koos.

Seega on märts nii ja naa. Jahedalembelised inimesed selle ilmateate peal kindlasti nina ei kirtsuta, vaid naudivad. Mis puudutab aga soojalembelisi, siis nende jaoks on klaas pooltühi.

Aprill algab accuweather.com andmetel jahedalt, +4 päeval ja -2 öösel, kuid siis läheb ennustus rõõmsamaks, sest on oodata 12 – 15 kraadi päevasooja ja palju päikest. Öisel ajal on siiski jahe, sest temperatuur võib langeda kuni -1 kraadini.

Paaril päeval sajab vihma, kuid ülejäänud aja särab päike. See peaks tegema head meelt varajastele päikesekummardajatele, kes saavad rannahooaega alustada. Samas võib see ennustus aiapidajaid heidutada, sest algab taimekasvu aeg ja on vaja vihma.

Mais on aprilliga üsna sarnased ilmad. Kuu algab 13 – 16 soojakraadiga, öösel on siis 1 – 6 kraadi sooja, kuid kuu lõpp on suvine, sest temperatuur kerkib 18 – 22 kraadini. Öösel on kuni 10 kraadi sooja.

Vihma on mais rohkem kui aprillis, kuid enamikul päevadest saab päikest nautida.

Accuweather.com tõi ära ka juuni alguse ennustuse. Möödunud aastal oli juuni lausa kuum, sest juba kuu alguses oli +25 kraadi ja jaaniajal ulatus õhutemperatuur +30 kraadini.

Aastate lõikes on Eestis juunis keskmine temperatuur +18 - +19 kraadi, sel aastal on jaanikuu esimesel nädalal 20 – 22 kraadi sooja.

Gismeteo.com lubab Eestile jahedat märtsi. Vähemalt 10 päeval sajab lund ja lörtsi, kuid samas ei ole kevadist päikest vähe. Päikeselisi päevi peaks olema vähemalt 15 ehk pool kuust.

Mis puudutab temperatuure, siis need ulatuvad +6 päeval kuni -12 öösel. Keskmine temperatuur on 0 ja +3 kraadi ümber.

Aprill on samuti võrdlemisi jahe, ennustuse kohaselt on õhutemperatuur +4 ja +14 kraadi vahel. Päikest on, kuid vähemalt 16 päeval on vihma, 4 päeval lund ja lörtsi ning 6 päeval udu.

Mai ja juuni kohta gismeteo.comil veel ennustus puudub.

Ilmaleheküljel metcheck.com on Eesti kohta olemas pikaajaline ilmaennustus.

Käes on märts, mis Eestis on mitmes mõttes veel talvekuu. Selle portaali ennustuse kohaselt on märtsis nii kevadist sooja kui talvist külma. Kuu algab soojalt, kuid siis temperatuur langeb – 8 kraadini, et siis uuesti tõusta +4 kraadini. Ka kuu lõpus võib olla paar üsna tavist päeva.

Päevi, mil sajab lund ja lörtsi on vähemalt 10.

Aprilli algus on jahe, õhutemperatuur on +4 - +6 kraadi, kuid siis ilma paraneb ja on oodata kuni 15 soojakraadi. Kuu teine pool on pisut jahedam, sest sooja on +6 - +10 kraadi.

Selle ennustuse järgi tuleks aprillis vihmamantel, kummikud ja vihmavari käepärast hoida, sest on oodata sadusid. Eelkõige kuu alguses, mil tuleb ka lörtsitormiks valmis olla. Aprill lõpul sajab paaril päeval vihma.

Mais on oodata suuri temperatuurikõikumisi. Kuu algab +2 kraadiga ja öösel on +1 kraadi, siis tuleb järsk temperatuuritõus +18 kraadini. Kogu mai on üldjoontes keskmisest soojem, osadel päevadel on oodata rohkem kui 20 kraadi sooja.

Mai keskel on paar vihmast päeva, mil tuul on tugevam, kuid ülejäänud kuu on päikeseline ja rahulik.

Juunit peetakse juba suvekuuks, kuigi suvine pööripäev on alles 21. juunil. Metcheck.com ennustuse kohaselt on selle aasta juuni esimene nädal tõeliselt suvine, õhutemperatuur ulatub +23 kraadini. Päras seda tasuks soojem jope välja otsida, kuna on üsna aprillised ilmad. Õhutemperatuur peaks olema +12 - +15 kraadi, kuid ei tasu muretseda, et see liiga kaua kestaks, sest üsna pea on suvine soe tagasi. See kestab kuni 22. juunini ja ega traditsiooni rikkuda saa, sest nagu Eestis kombeks, on 23. ja 24. juunil jahedam. Õhutemperatuur peaks olema +15 - +16 kraadi, vihma ei saja, kuid on tuuline.

Pärast jaaniaega tuleb soe tagasi ja õhutemperatuur võib kerkida +25 kraadini ja üle selle.

Juuni ei peaks olema vihmane, vihma lubatakse vaid paaril päeval.

Selle aasta kevad ei ole kindlasti võrreldav eelmise aasta kevadega, mil soe tuli kiiresti, kuid elame-näeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles