VIDEO ⟩ NASA leidis Venemaast tehtud satelliidipiltidelt kummalised triibud

Inna-Katrin Hein
Copy
NASA leidis Venemaast Siberist tehtud sateliidifotodelt kummalise maastikumustri
NASA leidis Venemaast Siberist tehtud sateliidifotodelt kummalise maastikumustri Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuur NASA leidis Venemaast Sahhast tehtud sateliidipiltidel mõistatuslikud triibud. 

NASA sai kummalisest jutilisest maastikust, mis asub Marhha jõe juures, pildid Landsat 8 sateliidi abil ning fotodel on näha heledamaid ja tumedamaid triipe, teatab livescience.com.

Maastik triipudega on näha kõigil neljal aastaajal, kuid eriti tulevad ned esile talvel, kuna lumi muudab ala eriti kontrastseks.

Nii NASA kui Euroopa kosmoseagentuuri ESA teadlased ei tea, mis kummalist maastikku tekitab. Välja on pakutud mitu selgitust.

NASA leidis Venemaast Siberist tehtud sateliidifotodelt kummalise maastiku
NASA leidis Venemaast Siberist tehtud sateliidifotodelt kummalise maastiku Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Üks võimalikest selgitustest on, et igikelts. Teada on, et Kesk-Siberi platoo on 90 protsenti aastast kaetud igikeltsaga, kuid aegajalt on ka sulamisperioode.

Osad alad külmuvad, siis sulavad ja külmuvad uuesti, tekitades maapinnale kummalise mustri. Ka Norras Svalbardis on midagi sarnast, kuid mitte nii suures ulatuses kui Venemaal Siberis.

Teadlased pakkusid ka erosiooni. USA geoloogiateenistuse geoloog Thomas Crafford sõnas, et tema arvates meenutavad NASA satelliidifotodel olevad triibud settekivimite kihte.

Selline muster võib tekkida, kui lumesulamisevesi või vihm valgub mööda mäekülge alla, võttes kaasa settekivimeid, mis lõpuks ladustuvad kihtidena. Crafford selgitas, et tumedamad triibud on sügavamad alad, heledamad aga kõrgemad alad.

Tema sõnul toob talvine lumi häasti esile just kõrgemad alad, mis on lumega kaetud ja paistavad heledad.

Muster tuhmub jõele lähemale jõudes selle tõttu, et seal on settekihid ühtlasemad.

NASA teadlaste arvates on see selgitus kõige õigem. Kuni piirkonda ei ole lähemalt uuritud, on see veel üks Siberi kurioosum.

Siberis on leitud ka kummalisi auke ja metsa langemist, mida ei osata selgitada.

Sahha (ametlikult Sahha (Jakuutia) Vabariik) on 1. järgu haldusüksus (vabariik) Venemaal Kaug-Ida föderaalringkonnas.

Sahha asub Ida-Siberis ja on pindalalt Venemaa suurim haldusüksus, moodustades 18 protsenti Venemaa territooriumist. Ulatus läänest itta on 2000 kilomeetrit, läbib 3 ajavööndit, ja põhjast lõunasse 2500 km. 40 protsenti territooriumist asub põhjapolaarjoone taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles