Režissöör Marian Võsumets: kinode sulgemine pole kuidagi õigustatud, kui ei suleta kõiki avalikke kohti

Elu24
Copy
Marian Võsumets
Marian Võsumets Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Ajakirjanik ja produtsent Marian Võsumets kirjeldab Facebooki postituses oma hämmingut, mida on tekitanud temas eile valitsuse poolt kehtestatud piirangud. Kinod ja muuseumid suletakse, kuid kaubanduskeskused ja jõusaalid jäävad esialgu avatuks. Möödunud aasta novembris esilinastus Marian Võsumetsa täispikk debüütfilm «Keha võitlus».

«Valitsuse otsus sulgeda kinod, teatrid, muuseumid ja mitte kaubakeskused-spordiklubid tekitab olukorra, kus ühed jätkavad tegutsemist teiste arvelt ja numbrid alla ei lähe. Miks? Sest kohti, kuhu koguneda on - koguneme neisse siis rohkem!», alustab Marian Võsumets oma avameelset postitust. 

Võsumets pöördub oma posituses peaminister Kaja Kallase, sotsiaalminister Tanel Kiigu ja rahandusminister Keit-Pentus Rosimannuse poole. Naise sõnul võib ta juba praegu julgelt öelda, mida märtsi lõpus ministritel öelda on: «Me ei ava kinosid, teatreid ega muuseume, sest me ei sulgenud keskusi ja spordiklubisid.»

Kuna ka Võsumetsa enda film jõuab kinodesse märtsis, siis on naine enda sõnul väga kursis kinode hingeeluga. «Kui novembris toimunud PÖFF sai toime ilma ühegi registreeritud nakatumiseta, siis miks karistada neid, kes reegleid järgivad?», küsib Võsumets.

Naise sõnul on kinod igati ohutud. «Hajutatust reguleeritakse juba piletimüügiga internetis, füüsilist tunglemist ennetatakse. Temperatuurimõõtmised, maskide kandmine ja nende jagamine toimivad. Hingeldavad inimesed puuduvad - küll aga mitte spordiklubides,» jõuab naine asja ivani. 

Rävala, Kristiine, Balti jaama MyFitnessis on naise sõnul iga päev laulupidu ja see laulupidu hakkab vaid paisuma. «Kui täna mahub ühe kükipuuri külge rippuma kolm inimest, siis miks mitte juba neli-viis?» mõistkleb naine. «Kaubanduskeskuse järjekorras köhis mulle proua kuklasse ja palus mitte muretseda, sest see polnud koroona, vaid suitsetaja köha,» meenutab Võsumets aset leidnud juhtumit. 

Võsumetsa sõnul soovib ta vaid öelda, et kinode ja muuseumide sulgemine pole kuidagi õigustatud, kui ei sulgeta kõiki avalikke kohti. «Kinodest veel madalama riskiastmega ongi ainult muuseumid - jagan lahkelt uuringute linke, kel soovi,» kirjutab naine. 

«Vastutustundlike ettevõtete sulgemine tähendab palju enamat, kui piletimüüja saamata jäänud palk. Ahelreaktsioone, mis sellest vallanduvad ei korva ükski päästepakett ja need puudutavad inimeste elusid täpselt samamoodi, kohe päris otseselt,» tõdeb naine karmi reaalsust. 

Marian Võsumets kutsub oma postitusega ülesse kõiki Eesti kinosid, et nad paneksid esmakordselt selle pandeemia jooksul pead kokku ja koostaksid valitusele põhjaliku ülevaate kasutusel olevatest meetmetest ja madalatest nakatumistest. Naise sõnul õnnestuks ehk sel juhul märtsi lõpus kinod taasavada. 

Paradoksid meile meeldivad. Valitsuse otsus sulgeda kinod, teatrid, muuseumid ja mitte kaubakeskused-spordiklubid...

Posted by Marian Võsumets on Neljapäev, 25. veebruar 2021
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles