Lõuna-Carolina metsast leiti gängster Al Capone’i kaaslase puskariajamise koht

Inna-Katrin Hein
Copy
USAs oli kuiv seadus 1920 - 1933, kuid salaalkoholi tootmine ja äri õitses
USAs oli kuiv seadus 1920 - 1933, kuid salaalkoholi tootmine ja äri õitses Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Ameerika Ühendriikidest Lõuna-Carolina metsast leiti 1920. aastate alkoholi keeluaja salapuskarile viitav paik.

Arheoloogid tegid väljakaevamisi Lõuna-Carolina Francis Marioni looduskaitseala osas, mis kannab nime Hell Hole Swamp, millest nad leidsid metallvaadi, rohelise aiavooliku, räbu ja metallitükke, teatab livescience.com.

«Teada on, et selles metsas tootis gängster Al Capone’i liitlane Benjamin Villeponteaux salapuskarit. Arvatakse, et kui metsas on mingit metalliprügi, siis on see tänapäevane. On mitmeid detaile, mis viitavad, et tegemist võib olla varasemast ajast pärit jäänustega,» selgitas Tennessee ülikooli arheoloog Katherine Parker, kes juhtis arheoloogidemeeskonda.

Tema sõnul näitas analüüs, et kõik leitu on pärit 1920. aastatest.

Parker lisas, et arvatavalt oli seal lõke ja selle kohal toetus kiviplokkidele suur metallvaat, milles oli sadu kilogramme rukist, otra, suhkrut ja vett, mis segati ja aeti keema.

Vaadi küljes oli aparatuur koos voolikuga ja mis eraldas tekkinud alkohoolse vedeliku.

USAs oli 1920 - 1933 kuiv seadus, mille ajal oli alkoholi tootmine ja müük keelatud. Toota tohtis vaid kodus väikeses koguse oma tarbeks siidrit ja veini
USAs oli 1920 - 1933 kuiv seadus, mille ajal oli alkoholi tootmine ja müük keelatud. Toota tohtis vaid kodus väikeses koguse oma tarbeks siidrit ja veini Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Arheoloogide sõnul on Hell Hole Swamp vaid üks koht, mida saab Lõuna-Carolinas seostada Villeponteaux ja tema salaviinaga. 

Parkeri sõnul oli puskaritegijal metsa lähedal maja, ta kuulus Al Capone’i gängi ja aitas Capone’il keeluajal alkoholi toota ja müüa.

1926. aastast pärit ajaleheartikli kohaselt oli Villeponteaux üks kolmest mehest, kes kaotas elu McKnighty perega peetud tulevahetuses. McKnightid tootsid samuti salapuskarit ja olid Al Capone’i rivaalid.

Arheoloogide arvates jätkas keegi ka pärast Villeponteaux surma metsas salaja puskari tootmist ja tegi seda edasi ka siis, kui USAs 1933 kuiv seadus tühistati.

Lõuna-Carolinas tuli seadusliku alkoholi eest maksta maksu, mis oli 4 dollarit gallonilt (1 gallon on 3,78 liitrit), olles üks kõrgemaid makse USAs.

Ametliku alkoholi kõrge maksustamise tõttu jätkus USAs salaalkoholi tootmine.

USAs kehtis alkoholikeeld 1920 – 1933. Alkoholikeelu seadus algatati juba 1917 põhjusel, et vilja ei kulutatakse alkoholi tootmisele, vaid see jääks sõjapidamise tarbeks, sest ameeriklased sõdisid esimeses maailmasõjas. 

Veel arvestati sellega, et esimesest maailmasõjast tagasi tulnud meestel võib olla psüühilisi ja füüsilisi probleeme, mille tõttu nad võivad hakata tarbima palju alkoholi. Suurt rolli mängis keeluseaduse kehtestamisel karskusliikumine, mis sai tuule tiibadesse juba USA kodusõja ajal 1860. aastatel.

Al Capone, kodanikunimega Alphonse Gabriel Capone (17. jaanuar 1899 Brooklyn New York – 25. jaanuar 1947 Florida) oli USA tuntuim gängster, kes valitses Chicagos seadusi eirates.

USA gängster Al Capone 19. jaanuari 1931 fotol
USA gängster Al Capone 19. jaanuari 1931 fotol Foto: Reuters/AP/Scanpix

Ta tabati 1931. aastal ja anti kohtu alla ning saadeti 1932 Atlanta vanglasse, kus tal oli palju privileege. 1934 aastal aga viidi ta kohtu otsusega Californiasse kurikuulsasse Alcatrazi vanglasse, kus ta pandi üksikkongi ja eraldati ülejäänud vangidest.

Ta vabanes vanglast 16. novembril 1939 ja ta läks koju Floridasse Balm Islandile.

Capone’i tervis hakkas süüfilise tõttu halvenema. Ta suri 25. jaanuaril 1947 oma kodus perest ümbritsetuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles